Råvaror

Sådant här kan på riktigt göra  mig lite rörd. Fina råvaror gör liksom det! Svenska äpplen, rosiga utanpå och krispigt snövita inuti – syrliga så att tungan krullar sig. Fräkniga gråpäron, söta, små och så de perfekt ovala, liksom guldskimrande plommonen. Allting svenskt och i säsong just nu! Finns inget som klår det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

27 kommentarer på “Råvaror”

 1. Jag håller med. Sorgligt är hur mkt svenska äpplen som slängs och hur mkt som sedan importeras. Ger mig en klump i magen!

 2. Det finns en hemsida som fungerar lite som en förmedling mellan fruktträdsägare (som inte orkar skörda allt) och människor som gärna vill ha egenplockad frukt, men inte har några egna träd.

  http://pallafrukt.se/

  Hur bra som helst!

 3. Det är så fantastiskt mycket godare också! Har tack och lov släktingar med fruktträd som dignade av frukt i år, så fick med mig en hel del hem nu i helgen!

 4. Jag bor också i Umeå-trakten & flyttar till hus om en vecka. Sen några år tillbaka har jag drömt om ett plommonträd i trädgården & nu har jag alltså chansen! Vet du har ert plommonträd heter? Det klarar ju bevisligen att bära frukt på våra breddgrader! 🙂

 5. Plommonet heter Viktoria och är jättegott! Tyvärr finns det ofta röda maskar i dem och därför får man ta bort all fallfrukt för de övervintar i kärmorna och kryper upp för trädet på våren, har ja fått lära mig.

 6. Jag förstår dig, det är vackert. Men har man som jag, 8 fruktträd varav ett äppelträd som har en krona som är ca 9 meter i diameter, så är bara dom första 5 kilona frukt helt underbara sen börjar jobbet…. I år får vi nog inte mer än 15 fulla lövkorgar. Men vill du ha lite så delar jag gärna med mig 😉

  Kram

 7. Så underbart att det finns så mycket gott just nu. Älskar den här säsongen. Var och fyllde på mitt lager idag hemma hos pappa 🙂

 8. Ja, visst är det gott med svenska äpplen men bäst om man har ett eget äppelträd och det är nog vad jag saknar mest här i Jämtland. Inte många jag känner som har äppelträd. De svenska äpplen man köper på affären är tyvärr ofta besprutade 🙁 Funderar på att starta “äppelresan” som går ut på att jag ska ta tåget till Stockholm eller nånstans där trädgårdarna är fulla och sen frakta med mig så mycket jag kan för att sälja till alla jämtar som vill ha obesprutade men svenska äpplen 😉

 9. Gjorde en underbart god äppelpaj igår kväll på svenska äpplen, precis som du beskriver det, rosiga utanpå och krispigt snövita inuti. Gudomligt goda tillsammans med kanel och smultäcke. Syrligheten från äpplena gifter sig så fint med kanelen och sötman från smulpajdegen. Tillsammans med en god vaniljsås blir det en fröjd i gommen! 🙂

 10. Bojkotta utländska äpplen! Numera kan man få fina svenska äpplen långt in i mars, april tack vare att man ersätter syre med koldioxid i förvaringen. Toppen! Koldioxid är vi vana vid, andas ut massvis varje minut. Och jag gissar att alla utländska är mer besprutade än svenska. I helgen köpte jag lokalodlade äpplen och päron, Åkerö, Gravensteiner och många fler på Börjes Varuhus i Tingsryd. Tack för den servicen. Det var ett o annat märke på dom men vad gör väl det när det söta möter det friska.

 11. Någon som har några bra tips på hur man (vinter)förvarar alla sina härliga äpplen??

 12. Det är råvarorna som gör hösten så bra, älskar rotfrukter och äpplen! Jag har ett recept på min blogg där jag tar vara på alla dessa godheter. Min (nya) blogg är förövrigt ett försök att nå ut med glömda hantverk och husmorskunskaper – så läs den gärna! http://appelstugan.blogspot.se/

 13. Ååh! Att jag inte läst din blogg förut. Vad mycket jag gått miste om! Hittade hit av en slump (((läser inte så mycket bloggar men jag kanske borde efter att ha hittat hit))) när jag researchade lite om kemikalier i hemmet o.s.v. Vad fint att du tar upp mycket tips och info om miljövänlighet! och allt annat!