Jag har haft förmånen att ha några riktigt fantastiska lärare i mitt liv. Som när jag började mellanstadiet och fick Marianne som fröken, och hon inte bara var bäst på att lära ut utan också såg mig och vägrade låta mig sitta tyst som en mus. Sedan högstadietiden med min svenskalärare Åsa som läste mina noveller och sa “Clara – du är fantastisk, du kan ju skriva vad som helst!” Och SO-Fredrik som var sträng men rättvis och som alla ville göra nöjd – för att beröm från honom var värt hur mycket som helst. Och för att hans lektioner var de enda där man visste att ingen kunde vara taskig mot en – han köpte inte det. Sedan gymnasiet med Karin som lärde mig att man får sitta bredbent som kvinna och lägga in snus och peta näsan om man har lust med det. Och så den andra Karin som var min sånglärare och som utvecklade mig så mycket på scenen och fick mitt självförtroende att blomma. Och Anita som undervisade mig i litterär gestaltning och som läste mina texter och kom med kärleksfull kritik. Och som sa att “Clara, den flickan är det något speciellt med”. Och så min rektor Håkan, som jag gick till och storgrinade när mamma blivit sjuk och jag inte orkade med någonting utan mest skolkade. Och han sa bara “Du gör så gott du kan. Vi ska nog lösa det här på något vis. Jag ska hjälpa dig, oroa dig inte.”

Små ord. Bekräftande av olika slag. Känslan av att vara sedd, respekterad och unik. Så många lärare som följt och hjälpt mig en liten bit på vägen till att bli den jag är idag. Hade jag inte jobbat med det jag nu jobbar med så hade faktiskt högstadielärare stått högst på listan av alternativ. För jag vet av egen erfarenhet att bra lärare kan förändra liv. Så när Skolverket frågade mig om jag ville hjälpa till i deras kampanj “För det vidare” som syftar till att upplysa om den akuta lärarbristen i Sverige och samtidigt inspirera unga människor att utbilda sig till lärare svarade jag självklart ja.  Som en del i kampanjen lät de tre kända profiler, Nour el Refai, Filip Hammar och Messiah Hallgren, överraska olika klasser i form av “vikarier! Här är en fin film från när Nour vikarierade på gymnasiet en dag.