Bilderböcker som utspelar sig på vintern, gärna om natten, det är mina favoritböcker! Både visuellt och innehållsmässigt. För det är någonting så fantasieggande i de mörkblå akvarellhimlarna med vita, utsparade snöflngor på. Det har jag tyckt ända sedan jag var liten och jag mysryser i hela kroppen när jag läser. Nu i november och december läser jag massor av jul- och vinterböcker för Bertil och här är några av våra favoriter.

Catarina Kruusval är en av mina favoritillustratörer. Hon har satt bilder till klassiska barnsånger. Sockerbagaren och Tre pepparkaksgubbar sjung-läser vi flera gånger i veckan.

Tomten av Viktor Rydberg gillar Bertil men framförallt jag själv. Jag kan läsa den hur många varv som helst och illustrationerna av Harald Wiberg är klassiska. Astrid Lindgrens Tomten är Vaken är en nytolkning av Viktor Rydbergs dikt och en fantastiskt fin bilderbok! Började gråta första gången jag läste den för Bertil bara för att den är så stämningsfull och får mig att tänka på min mormor och morfar och på livet på gårdarna förr i tiden. Om den vackra och lite skräckinjagande vintern och hur det måste ha varit att leva på den tiden.

Tomtens och den röda halsduken av Lena Arro är en fin och lite annorlunda julsaga som vi läst många, många varv. Nyutkommen och även den illustrerad av Catarina Kruusval. Eddie och julen av Lisa Bjärbo fick Bertil i present förra året och den har lästs från pärm till pärm, många gånger. Passar barn i trotsåldern på grund av igenkänningfaktorn.

Pettson får julbesök måste jag också tipsa om! Det är en bok jag plockar fram redan i oktober för att bilderna är så mysiga och handlingen så rörande på något vis. Hur stackars Pettson bryter benet men istället för att sitta ensam på jul med katten får hela huset fullt av snälla grannar. Klassiker som även den rör mig till tårar (jo jag är väldigt blödig). Nu har ni fått mina julbokstips – har ni några tips att ge till mig?