Spark

Igårkväll tog vi fram sparken för första gången på säsongen. Bertil satt fram och klamrade sig fast. Melker sprang bakom och skuttade. Jag gjorde så hög fart jag bara orkade. Att ta fram sparken tidig vinter är samma frihetskänsla som att ta fram cykeln på våren! Bara att susa iväg, utan motstånd. När jag var lite tog vi ofta sparken till skolan. Undrar om det är några skolbarn som gör det längre?

Det här inlägget är från tiden då Bertil var liten, sen dess har han lärt sig köra spark själv med lillebrorsan som passagerare!

Att ta sparken till förskolan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

67 kommentarer på “Spark”

 1. Men oj har ni så mycket snö så det är sparkföre! Åh vad härligt. Trots att jag bodde i stan (Härnösand) när jag var liten så tog vi sparken ibland till skolan, jag tror man sandade mindre i förr. När vi flyttade till landet tog vi alltid sparken till bussen. Många gånger fick sparken åka på dragkroken hem när man lämnat den vid storvägen och kanske fått skjuts hem 🙂

 2. Åkte också spark/kälke när jag var liten! Dock inte till skolan, eftersom vi bodde mitt i storstan, utan på landet. Härliga minnen, mina framtida barn kommer också åka spark!

 3. Tusan vad mysigt, jag älskar att åka spark! Själv sitter jag i ett plusgradigt Berlin med solsken utanför fönstret, och jag hoppas på snö lagom till advent och alla tyska julmarknader (som dock redan börjat, men jag står emot ett tag till).

 4. Mina barn har åkt spark till skolan (vi bor i Mälardalen!).
  Dock inte ännu, ingen snö här just nu men vi längtar!
  Vill passa på att tipsa om en Odling -Inspirationsblogg som jag driver:
  lyon-jessica.blogspot.se
  Varmt välkommen dit alla intresserade!
  Ha en fin dag!/Jessica

  1. Skratt…, jag menar såklart att de har åkt spark till skolan förra säsongen och innan dess, men inte denna kommande ännu denna kommande vinter :)) /Jessica

 5. Oho,har ni spark väder redan,här är det regn och sol om vartannat och plusgrader dygnet runt…och så har dom ännu lovat 70-90% varmare vinter i norden,jag vill ju ha min snö…vill ha vinter…

 6. Wow, du gör mig så sugen på vinter och Norrland! Jättefina bilder och en alldeles speciell stämning. Norrländska turistföreningen eller vad det kan tänkas heta, borde älska dina inslag. 🙂
  / Skånetösen som dragit ännu längre söderut

 7. Japp, här sparkar vi till förskolan! Barnen älskar det, min lilla tjej har en liten spark med sparklåda på där gosedjuren/dockan får åka, och på min stora spark har jag en båge som jag varmt kan rekommendera! I den sitter sonen säkert om man mot förmodan skulle “skära igenom” eller åka över grus och sparken tvärnitar. Har räddat oss flera gånger!

 8. Å, som jeg gleder meg til vinteren kommer hit! 🙂 Så fine votter du har! Du har ikke tilfeldigvis en strikkeoppskrift på de?

 9. Våra barn har aldrig åkt spark till skolan. De har nog faktiskt aldrig åkt det om jag tänker efter. När jag var liten hade vi en spark som min farmors mamma hade haft och jag älskade den! Tyvärr försvann den:(
  Kram
  Rebecca
  http://pilotfrun.se

 10. helt underbart ju.
  minns spark från när jag var liten.
  men nä ingen spark i Skåne.
  det var ljuvligt och härligt att se ett gäng sparkar parkerade vid lokala lilla ican på nåt remote norrlandsställe

 11. Jag skrev en hyllning till sparken, som faktiskt publicerades i DN för 3 år sedan.
  “Lovsång till en gammal trotjänare
  Fortskaffnings- o transportmedel, samt träningsverktyg i ett. Kan det egentligen bli bättre?
  Med ett genomsnittligt 74% av maxpuls o pulstoppar på upp till 97% av den i uppförsbackar, samtidigt som man andas in kall, frisk luft och färdas snabbt genom ett vintervitt sagolandskap. Svetten rinnande efter rygg o ansikte + dold sikt av all rimfrost som samlats i ögonfransarna, fast det är -27 grader o strålande solsken.
  Varför har inte fler upptäckt SPARKSTÖTTINGEN?

  Denna lovsång till den bortglömda sparken skrev jag till DNs Namn & Nytt, där den infördes 6 januari, 2010 med kommentaren att den därmed fått uppmärksamhet!”

  I Östersund är det bara ett tunt lager snö än men det kommer säkert att bli sparkföre. När jag var liten sandades bara trottoaren på den ena sidan av vägen så att man kunde sparka. Numer får man dock bege sig en bra bit för att in sparkföret ska var fördärvat av sand eller salt.

 12. * * * När vintern verkligen kommer, sådär så att allt är vitt när man vaknar på morgonen* * * den känslan…finns ingen annat väder eller årstid som kan överraska lika mycket * * * längtar * * *

 13. jag har aldrig haft möjligheten att stå på en sådan. Vi har inte tillräckligt med snö här nere i Tyskland. Men jag måste absolut prova nästa gång jag är i Sverige! Ser så himla roligt ut! ♥

 14. ååh, redan snö? Här i Stockholm har vi knappt fått frost än :/ Och jag tror inte så många åker spark längre faktiskt.. Jag minns när jag var liten, jag och min barndomsvän tog jämt sparken efter skolan och åkte runt tillsammans i kvarteret haha 🙂

 15. Men herregud vilken fin bild och jag älskar spark! Har inte fått förmånen att åka till skolan på den i Stockholm men när jag väl får tag på en så passar jag alltid på!

 16. Härligt med spark! Funderade bara för nån dag sen om det finns nån spark i gömmorna här på gården som jag flyttat till. Måste undersöka saken närmre 🙂

  När jag var liten gjorde vi tåg med sparkarna. Minsta sparken med brorsan längst fram, sen satt jag på min spark och höll i handtagen på brorsans, och så satt syrran bakom mig på sin spark och höll i min spark. Och sist men inte minst så stod mamma och pappa på medarna på syrrans och sparkade.. Oftast åkte vi bara sparktåg i en liten nedförsbacke på vägen till min farmor, annars hade det nog blivit sjukt tungt.

  Mer spark och broddar, mindre grus. Eller hur löser man den delen?

 17. Vad mysigt. Vi åkte massor av spark när jag var liten, dock inte till skolan, den låg i nästa by så det var skoltaxi som gällde. Ingen stor skola när det går att samla ihop eleverna från grannbyarna i en taxi :-)…

 18. Då jag planerade en skolgård utanför övik förra året var jag tvungen att även planera in vart alla sparkar skulle stå. Lika självklart som cykelställ!

 19. Åh vilka fina minnen jag har kopplat till just sparken. Jag är född 1990 mitt ute på landet i mellan Sverige och min farmor som var hos oss jättemycket när jag växte upp sparkade (haha) alltid mig till skolbussen när jag var 6-9 år. Jättejättemysigt och något jag fortsatte med innan jag blev cool och fick en moppe när jag blev 14. Fick bara köra moppen fram till “busshållplatsen” dvs 1,5 km hemifrån. Men guuuuu vilka starka minnen jag har från de turerna både på spark och moppe.

 20. Jag tänkte på det igår, att hela cykelstället är nu fyllt med sparkar. Det såg så konstigt ut när man är så fan att se cyklarna men underbart härligt förståss! så det gör barnen fortfarande till skolan =)

 21. Jag och barnen sparkar hela vintern, lillan i sparklådan och storebror får stå på medarna medan jag står för sparkandet. Jag bor några mil norr om dig Clara, men här finns inte så mycket snö så det går tyvärr inte riktigt att sparka, men jag längtar!

 22. Alltså hallå!! Jag som har inspirerats av dig och så har du päls på dig!
  Jag trodde verkligen inte detta om dig, du borde föregå med gott exempel!
  Och det spelar faktiskt ingen roll om pälsen är second hand, det är inställningen till päls och budskapet du skickar genom att bära päls!

  1. Det är en fårskinnspäls jag fått av en granne. Gotlandsfår tror jag. Jag äter ju fårkött så jag ser inte riktigt problematiken?

   1. Åh så varmt och skönt det låter! Har sneglat med avund på min lilla vovve, som varje vinter vägrar lämna sin plats på gotlandsfårskinnet han fått.

 23. Jag som är uppvuxen i Skåne längtade efter att få åka spark på vintern men så blev det aldrig. Inte bara på grund av dåligt med snö men det var liksom inte riktigt lönt att kosta på sig en spark!
  Men det ser så mysigt ut och det är en jättefin bild!

 24. Hej Clara!
  Vilka barndomsminnen från början på 70-talet, jag är uppvuxen i en liten by som heter Svartlå i Norrbotten, vi lekte alltid med sparkar på vintern, vi kopplade ihop 7-8 sparkar och åkte på byvägen ner mot väg 97 tror jag att den heter, vägen mot Jokkmokk. Tyvärr finns det inte så många vägar som inte sandas idag, så då blir det svårt. Har även legat i en likadan “låda” såsom kopplas på sparken när jag var liten.

  Tack för en fin blogg/ Anneli

 25. Oj att ni har så pass mycket snö! Här strax söder om Sundsvall är det bart och plusgrader 🙂 Ja tänk när man tog sparken till skolbusshållplatsen när man var liten.. Satte ihop alla sparkar och åkte sparktåg genom byn sen när vi skulle hem 🙂 Det var tider det!

 26. Härligt! Vilka kontraster på Skåne och Norrland-igår plockade jag in en fin rosenbukett från trädgården. Sparken känns fortfarande avlägsen här nere i södern:)

 27. En gammal ärvd spark slirade vi omkring på vägarna till skolbussen för ett antal år sedan. Problemet för oss var att det ofta var grusat när vi skulle hem på eftermiddagen, så då blev det till att släpa den mest hela tiden de två kilometrarna hem. Minnen!

 28. Jag kommer från Jämtland och tog ofta sparken till skolan när jag var barn. Vi bodde längst ner i byn, så på morgonen var det 3 km uppförsbacke, men på vägen hem susade jag i stället neråt nästan hela vägen. Älskar spark! Vi tar alltid dagliga sparkturer när vi är och hälsar på mina föräldrar på vintern. Sonen som är tre år nu får använda samma spark som jag hade i hans ålder. Önskar att Skåne erbjöd mer snö och längre vintrar. Tyvärr kan jag räkna på fingrarna de gånger vi ens åkt pulka här nere. Längtar ofta hem till “den riktiga vintern” den här tiden på året, när det är grått, regnigt och plusgrader samtidigt som vinden viner, jag vill ju ha snö.

 29. Härligt med spark, jag tycker det ser så underbart ut. Funderar på att köpa en själv, och sparka runt med min son på i vinter. Läste också att flera var ifrågasättande om päls, och nu vill jag säga min åsikt: Är det inte bättre att djurens päls också tas tillvara än att slänga alltihop? Förr i tiden visste man att ta tillvara hela djuret, men i dagens köttindustri duger bara de “fina” bitarna av köttet och päls, inälvor och dylikt anses vara avfall.

 30. jag sparkade alltid, överallt, på vintrarna när jag bodde hemma. och varje jul när jag kommer hem är det lika härligt att ta sin första sparktur, fort fort ska det gå sådär så det slår gnistor om medarna när man råkar föra på ett gruskorn. Jag bor uppe på ett litet berg där hemma så åker nerför lång backe när jag ska ner på byn, det går knappt å få stopp på sparken, det är lite det som är tjusningen tycker jag.

 31. Åh, vad underbart! Älskar att åka spark, fast än så länge har vi ingen snö här i Västmanland. Men det kommer!

  Önskar dig en fenomenalfantastisk helg!

  You Rock!!!

 32. Mina tjejer skulle nog gärna sparka till skolan, men det är lite svårt för när det är bästa sparkarföret, då sandar dom ju! Även cykelvägarna och då kör man ju fast! Men jag håller med dig, sparken är en fantastisk uppfinning och när det går fort, då är det ju superhärligt!

 33. Oj, så mycket snö! Här i huvudstan är det plusgrader och regn. Tänkte faktiskt just idag att jag som bilist är ruskigt glad över torra vägar, det är så snurrigt i trafiken ändå i och utanför stan.
  Men personligen får det gärna komma snö, gammal dalkulla som jag är ska ju vintrarna vara vita. Spark är ju underbart! Vi satte som barn på 70-talet ihop en massa sparkar och åkte “tåg”, tävlade, for, sladdade – ja allt. MIna barn har aldrig sparkat, här är vägarna alltid sandade när den tiden kommer. Sandas inte vägen till skolan blir det ramaskri. Så tyvärr. Det skulle vara underbart med en landsortsväg att dra iväg på och visa dem hur härligt det kan vara att inte alltid akta sig för bilar…

  Kram och fin helg, underbar bild förresten!

 34. Att de gör! 🙂 jag jobbar som lärare i en by utanför Luleå och där på cykelparkeringen stod ett gäng sparkar uppradade och väntade på att elevernas skoldag skulle ta slut. Blev själv lite förvånad och glad över att se dessa små sparkar! Min egen dotter ska få rn i julklapp och kommer bli överlycklig!

 35. Jadå, både spark och skidor…Sen när jag blev mamma till tvillingar hade jag faktiskt en tvillingsparklåda där jag bäddade ner mina 2 i en dunsovsäck och susade iväg i vinterlandskapet i Republiken Jamtland 😉

 36. Åå vilken härlig bild!!
  Underbar kappa och vantar!
  Jag har bara kört och åkt spark hos mormor och morfar ett par gånger. Jag vet att mormor fortfarande tar sparken till affären i byn, smidigt när det är plan mark och man är gammal och inte riktigt orkar gå i snön. Hon och jag bor i Småland så det förekommer även här 🙂

 37. I Kiruna sparkar vi så medarna glöder. Denna höst fick vi tidigt sparkföre till vår stora glädje. Det enda som förtar glädjen är när det grusats ordentligt…

 38. Fantastiskt – som vanligt 🙂 – vacker bild. Hoppas ni klarade stormen utan elavbrott och teleavbrott!

  Hörde om flera platser i Västerbotten som inte var så lyckligt lottade. Elavbrott i TVÅ DAGAR – och så producerar vi 50 procent av Sveriges el i AC och BD – hur går det då ihop att vi INTE har el när det behövs??!

  Obegripligt.

  1. Uhm… men elavbrott efter storm betyder ju inte att man inte har tillräckligt med el utan problem i stormens spår som beror på att stark vind brutit av grenar eller vält träd ner på elledningarna.

 39. Jaaaa! Spark åh vad jag älskar denna uppfinning. Det är något underbart fantastiskt när man får ta fram sparken och ta sig fram genom snön. Eller favoriten åka sparktåg till bussen med hela byn uppradad i tåget, det är kvalite på norrländska landsbygden <3