Nikkaluoktasoppa bra vardagsmat

Köttsoppa från Nikkaloukta i randig soppskål.

Nu ska jag ge er recept på en vardagssoppa som vi ofta gör här hemma och som alla älskar,  nämligen Nikkaluoktasoppa.

Väldigt god, enkel och inte alls dyra ingredienser.

Jag gör den på fläskfärs från våra egna grisar eller så viltfärs.Nötfärs tror jag annars är standard.

Gör jag en laddning i början av veckan brukar den räcka till flera måltider för mig och Jakob. Servera gärna med en klick gräddfil och en mjukmacka för extra mättnad!

Till den här köttsoppan behöver du:

500 g köttfärs

1 msk smör

1 gullök

2 vitlöksklyftor

1 purjolök

200 g vitkål

1 1/2 liter vatten

2 tärningar köttbuljong

2-3 msk soja

2 msk tomatpuree

1 msk stark senap

salt och peppar

Så här gör du en Nikkaluoktasoppa:

Fräs färsen i lite smör i en kastrull.

Finhacka lök, vitlök och purjolök.

Strimla vitkålen fint.

Fräs alltsammans i kastrullen med köttet.

Slå över vatten och låt koka upp.

Tillsätt buljongtärningar, soja, tomatpuree och senap.

Låt koka i ca 15 minuter och smaka av med salt och peppar.

Soppan är ännu godare dagen efter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 kommentarer på “Nikkaluoktasoppa bra vardagsmat”

  1. Åh, det är utan tvekan den godaste soppan jag vet! Det brukade alltid mormor göra när jag var liten, särskilt på hösten och vintern när man ville ha varm, mustig mat 🙂 Den, förutom blodpalt/potatispalt, och köttsoppa med klimp är det godaste jag vet! Mums!

  2. Men jag håller med!! Den soppan är supergod!! Den ska jag göra i helgen och baka något gott bröd!

  3. Kul med recept igen Clara! Behöver verkligen bra enkla vardagsrecept (gärna som man kan göra storkok av).

  4. Om man vill kan man koka med quinoa i soppan, den blir lite mer som en gryta då så klart, och lite mera matig!

  5. En riktigt god och mättande soppa. En lite detalj bara… stavningen. Nikkaluokta ska det vara.

  6. För att inte tala om kålpudding! Blev bjuden av mina föräldrar på det igår kväll. Hade glömt bort hur himla gott det är. Nikkaluoktasoppan är också god.

  7. Åå den gjorde jag just nu! supergod! glömde senapen dock! Hade ingen purjolök, så jag tog en potatis! det passade jättebra. ååå vilken god, och billig!! jag tog blandfärs (ekologisk) för det var det jag hade, men jag antar att man kan ta typ vad som helst!

  8. Oj så mätt jag är! Första gången jag lagat soppa överhuvudtaget 😀 Gott och mättande. Kryddade lite med cayennepeppar också för lite extra smak! Att rekommendera! 🙂

  9. Jag gjorde soppan efter receptet. Eller rättare sagt, nästan efter receptet. Tog lammfärs, för det fanns i frysen. Hade ingen purjo men väl gul lök och vitlök. Tog bara 1 l vatten för tyckte det räckte gott och väl (1,5 l ger väl en väldans tunn soppa?). Tillsatte extra senap för hade bara en mesig sort hemma. Hivade i lite worcestershiresås. Den blev god! Och vi har rester kvar till idag så nu ser jag fram emot ännu godare soppa ikväll :).