För någon dag sedan skrev Aftonbladet en artikel om sexismen mot kvinnor i restaurangbranschen, eftersom siffror visar att sju av tio kvinnor uppger att de blivit sextrakasserade. För att ta reda på mer fick den kända kocken Leif Mannerström uttala sig. Han konstaterade att han “aldrig upplevt sexstrakasserier som något allvarligt problem” och “lite humor måste man ju ha. Tonen i branschen är rå men hjärtlig.”

Och det har ju Leffe all rätt att tycka. Frågan är bara varför Aftonbladet överhuvudtaget tillfrågar honom? Varför är det så att när man diskuterar jämställdhet är alla plötsligt experter? Hips vips har statistik och fakta ingen tyngd utan jämställs med rena spekulationer och löst tyckande från vem som helst. Gärna från alla utom de som drabbats av ojämlikheten. När någon lyfter statistik som visar att kvinnor utför mer arbete i hemmet än män, kan någon annan kontra med  “Fast det där stämmer ju inte. Min farsa tar typ jämt disken”.  Någon annan lyfter hur män är överrepresenterade som våldsbrottslingar i BRÅs statistik och bemöts med “Ameh, jag har faktiskt en tjejkompis som alltid ska slåss på fyllan”.  Som vore det två jämbördiga och fullt jämförbara argument.

Tänk om vi skulle resonera likadant när det gällde andra frågor? “Allt snack om judeförföljelsen under andra världskriget känns så överdriven. Min farmors kompis bodde granne med en jude och han var minsann inte förföljd.”  eller “Folk svälter inte alls ihjäl i krigets Syrien. Jag känner en snubbe som bor där och han är ju överviktig” eller “Jag fattar inte vad folk snackar om när de säger att det är ekonomisk kris i Grekland? Jag var ju där i somras och såg en grek som körde mercedes.” eller “Jag tror inte alls att opinionsläget är dåligt för Centerpartiet, jag vet faktiskt flera stycken som tänker rösta på Annie.”

Alla har rätt till sina upplevelser och sina personliga berättelser. Men om det finns statistik och fakta i en fråga – bör man inte debattera den då – istället för att blanda in en massa helt ovidkommande motargument? Varför jämställer vi vem som helsts lösa tyckande med experterers utlåtande i frågan? Varför väger är ett enskilt exempel lika tungt som rakt motsatt fakta och statistik?  Det behöver ju faktiskt inte vara så himla mycket tyck och åsikter när det gäller jämställdhet. Statistik finns tillgänglig. Kika på den. Har du upplevt något som motsäger faktan? Det har jag med. Men det betyder inte att den är felaktig.

Och vill Aftonbladet veta hur sexuella trakasserier mot kvinnor i restaurangbranschen ser ut. Fråga då en kvinna i restaurangbranschen. Att fråga Leif Mannerström är lika relevant som att be mig uttala mig om situationen för Sveriges synskadade. “Nejdå, jag upplever inte att det är problem att röra sig i Stockholmtrafiken. Lite humor måste man ju förstås ha men höga trottoarkanter och övergångsställen utan ljudsignal utgör aldrig problem. Det är rått men hjärtligt i innerstan!