Stora bakdagen

Idag har jag bakat nästan hela dagen. Det är så tråkigt att inte ha mjukt bröd hemma och i affärerna finns det sällan något som jag vill köpa. Jag älskar att baka men hatar att diska så vi har gjort en deal att när jag bakar så städar Jakob upp efteråt. Win-Win. Jag får baka. Alla får efterlängtat, gott bröd. Men jag slipper det jobbiga efterarbetet som gör att jag annars undviker att dra igång storbak.

Vanligtvis tycker jag om att baka utan maskin och arbeta degen med händerna. Men idag bakade jag dubbla satser av sirapslimpor, morotsbröd och tekakor så då körde jag assistenten istället.

Morotsbrödet kan jag rekommendera – bland det godaste jag vet! Stänker alltid saltvatten på brödet i ugnen för en krispig, salt skorpa. Sirapslimpor delar jag alltid i tre eller fyra stumpar som jag fryser in var för sig. Då kan man ta fram en stump om dagen och slipper att hela limpan blir torr och tråkig.

Nu har jag bakat färdig och ska jag lägga mig på soffan, med ett varmt bröd med en klick smör och en god ost på. Och jag ska inte kliva upp på flera timmar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 kommentarer på “Stora bakdagen”

 1. Åh bröden ser jättegoda ut! Kan inte du lägga ut recepten på de andra också? Tack för en superbra blogg 🙂

 2. Hatar mjukt köpebröd! Hembakat, svindyr surdeg eller knäckebrö är de enda alternativen!

 3. Mmmm, ser jättegott ut! Längtar efter att kunna baka igen (fogarna…) Speciellt morotsbrödet såg väldigt gott ut! Jag får nog leta upp något bra recept där man inte behöver stå upp särskilt länge för att fixa bakandet, men det är som du säger, det blir ju lite efterarbete också.

  Elin // mellanskogochgard.blogspot.se

 4. Åh så mycket gott du har bakat. Tipset med saltvatten skall jag pröva nästa gång jag bakar bröd.
  Det inlägget du skrev om dina somrar hos mormor och morfar har jag läst flera gånger nu, tycker det är så bra. Jag hade också en sådan plats som barn också hos mormor och morfar, men på en liten ö. Jag kanske får läsa det en gång till för det gör mig så glad.
  Ha en fin fortsättning på söndagen
  Hanna

 5. min man är ganska förtjust i att diska (!?) så jag försökte med det där systemet jag med. det höll inte så länge, jag kanske är superostädad av mig jag vet inte 🙁 jag har slutat baka vanligt bröd, om jag ska baka nåt bröd vill jag ha surdeg. jag är ingen expert så det blir sådär, men jag tycker ändå det blir godare än annat bröd! och så frysa in färdigskivat 🙂 så kan man tina några skivor åt gången i brödrosten.

 6. Hur gör du för att det ska jäsa ? jag kan verkligen inte baka bröd, oavsett om det är med jäst eller bakpulver, mitt jäser aldrig, jag får bara några små hårda otäcka bröd som jag tvingar i mig för ingen annan i familjen vill ha dem,därför köper jag bröd för det blir godare och billigare.

 7. Hej! Vill bara inflika att man aldrig ska blanda färsk jäst med vätskor varmare än 20-25 grader (det är faktiskt det som menas med “fingervarmt”, fingrar är vanligtvis inte varmare än så!) för då finns det stor risk att man dödar jästen. Hellre lite för kall vätska och längre jästid än för varmt med dålig jäsning! Tack för receptet!

 8. Hade ändå tänk baka bröd igår och såg morotsbrödet så de blev de! Så sjukt gott! Tack!!!

 9. Men åh vad gott det blev – morotsbrödet alltså. Det här ska bli mitt nya “baka varje vecka-bröd”.

 10. Hm, testar morottsbrödet men det blir superkladdigt trots 10 dl mjöl! Svårt att nagga det då tänker jag. Ska det vara så kladdigt eller ska jag helt enkelt ösa på mer mjöl? 🙂