Idag har jag bakat nästan hela dagen. Det är så tråkigt att inte ha mjukt bröd hemma och i affärerna finns det sällan något som jag vill köpa. Jag älskar att baka men hatar att diska så vi har gjort en deal att när jag bakar så städar Jakob upp efteråt. Win-Win. Jag får baka. Alla får efterlängtat, gott bröd. Men jag slipper det jobbiga efterarbetet som gör att jag annars undviker att dra igång storbak.

Vanligtvis tycker jag om att baka utan maskin och arbeta degen med händerna. Men idag bakade jag dubbla satser av sirapslimpor, morotsbröd och tekakor så då körde jag assistenten istället.

Morotsbrödet kan jag rekommendera – bland det godaste jag vet! Stänker alltid saltvatten på brödet i ugnen för en krispig, salt skorpa. Sirapslimpor delar jag alltid i tre eller fyra stumpar som jag fryser in var för sig. Då kan man ta fram en stump om dagen och slipper att hela limpan blir torr och tråkig.

Nu har jag bakat färdig och ska jag lägga mig på soffan, med ett varmt bröd med en klick smör och en god ost på. Och jag ska inte kliva upp på flera timmar.