Bertil hjälper till med röda vinbär.

Kaka på röda vinbär. Idag har vi haft Jakobs mormor, hennes man och Jakobs lillkusin på besök. Då blev det till att baka till gästerna förstås!

Kaksmet i en ungsform.

Älskar att baka med Bertil. Tricket är att välja ett enkelt recept och låta honom göra alla enkla moment (han är ju bara tre år).

Som att vispa, räcka mig ingredienser, peta ner bär i kakan, slänga äggskalen i komposten och annat nödvändigt.

Stoltheten går inte att ta miste på när han säger “jag är en mästerbagare mamma”.

Mycket röda vinbär ovanpå kaksmeten i formen.

Idag blev det alltså en vinbärskaka som är väldigt god. Söt och syrlig på samma gång och barnsligt lätt att göra, då smeten bara töms över i en långpanna.

Färdigbakad vinbärskaka skärs i bitar.

Kakan kan göras med vilka bär som helst, men jag tycker att vinbär eller hallon är godast.

Färdigbakad vinbärskaka skärs i bitar.

Den innehåller inget bakpulver utan blir ganska låg och lite seg i konsistensen.

Man gör den i långpanna om man vill ha riktigt tunna bitar.

Eller i en större lasagneform för tjockare, fluffigare bitar.

Fungerar utmärkt att servera som efterrätt med vaniljvisp eller grädde.

Dofta gärna över lite florsocker vid serveringen så blir den ännu finare

Till bärkakan behöver du:

250 gram smör

6 ägg

7 dl strösocker

7 dl vetemjöl

1 tsk äkta vaniljpulver

4 dl frysta bär

Så här bakar du vinbärskaka:

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret i en kastrull och låt svalna.

Vispa ihop ägg och socker till en fluffig smet.

Rör sedan ner smör.

Blanda därefter i mjölet och vaniljpulvret.

Häll upp i en form klädd med bakplåtspapper.

Strö bären på kakan (när kakan gräddas sjunker de ner i smeten).

Ställ kakan i nedre delen av ugnen och grädda i 20 minuter i stor form eller 30 minuter i en mindre form.

Kakan ska vara lite kladdig i mitten.

För att kakan inte ska bli för mörk ovanpå kan man täcka över den med lite folie mot slutet av gräddningstiden.