Bertil hjÀlper till med röda vinbÀr.

Kaka pÄ röda vinbÀr. Idag har vi haft Jakobs mormor, hennes man och Jakobs lillkusin pÄ besök. DÄ blev det till att baka till gÀsterna förstÄs!

Kaksmet i en ungsform.

Älskar att baka med Bertil. Tricket Ă€r att vĂ€lja ett enkelt recept och lĂ„ta honom göra alla enkla moment (han Ă€r ju bara tre Ă„r).

Som att vispa, rÀcka mig ingredienser, peta ner bÀr i kakan, slÀnga Àggskalen i komposten och annat nödvÀndigt.

Stoltheten gĂ„r inte att ta miste pĂ„ nĂ€r han sĂ€ger “jag Ă€r en mĂ€sterbagare mamma”.

Mycket röda vinbÀr ovanpÄ kaksmeten i formen.

Idag blev det alltsÄ en vinbÀrskaka som Àr vÀldigt god. Söt och syrlig pÄ samma gÄng och barnsligt lÀtt att göra, dÄ smeten bara töms över i en lÄngpanna.

FÀrdigbakad vinbÀrskaka skÀrs i bitar.

Kakan kan göras med vilka bÀr som helst, men jag tycker att vinbÀr eller hallon Àr godast.

FÀrdigbakad vinbÀrskaka skÀrs i bitar.

Den innehÄller inget bakpulver utan blir ganska lÄg och lite seg i konsistensen.

Man gör den i lÄngpanna om man vill ha riktigt tunna bitar.

Eller i en större lasagneform för tjockare, fluffigare bitar.

Fungerar utmÀrkt att servera som efterrÀtt med vaniljvisp eller grÀdde.

Dofta gÀrna över lite florsocker vid serveringen sÄ blir den Ànnu finare

VinbÀrskaka

Portioner

ca 12 – 14 bitar

Tid

ca 60 minuter

Ingredienser

  • 250 gram smör

  • 6 Ă€gg

  • 7 dl strösocker

  • 7 dl vetemjöl

  • 1 tsk Ă€kta vaniljpulver

  • 4 dl frysta bĂ€r

Gör sÄ hÀr

  • SĂ€tt ugnen pĂ„ 200 grader.
  • SmĂ€lt smöret i en kastrull och lĂ„t svalna.
  • Vispa ihop Ă€gg och socker till en fluffig smet.
  • Rör sedan ner smör.
  • Blanda dĂ€rrefter i mjölet och vaniljpulvret.
  • HĂ€ll upp i en form klĂ€dd med bakplĂ„tspapper.
  • Strö bĂ€ren pĂ„ kakan (nĂ€r kakan grĂ€ddas sjunker de ner i smeten).
  • StĂ€ll kakan i nedre delen av ugnen och grĂ€dda i 20 minuter i stor form eller 30 minuter i en mindre form.
  • Kakan ska vara lite kladdig i mitten.
  • För att kakan inte ska bli för mörk ovanpĂ„ kan man tĂ€cka över den med lite folie mot slutet av grĂ€ddningstiden.