Jag är cykelarg. Det kanske man inte kan tro av den ljuva bilden. Men jag blir verkligen arg av att cykla. Är det någon fler som känner igen sig? Vissa känner road rage men jag blir cykelarg istället. Jag avskyr att cykla bland folk som trängs och kör om. Jag blir rasande om jag kommer till en seg uppförsbacke som får benen att krampa. Och jag blir alldelens vansinnigt arg om det är motvind och jag dessutom får ont i öronen av blåsten samtidigt. Då bultar vreden i mig så att jag tror att jag ska slå ihjäl någon (fotgängare eller andra cyklister). Jag är så arg när jag cyklar i stan att jag nästan helt slutat cykla där.

Dock älskar jag ju samtidigt att cykla. Första gångerna på våren när det känns som att flyga! När det är plant underlag. När däcken är hårdpumpade. När jag har pannband för öronen och träningsbyxor istället för kjol som bara fladdrar in i kedjan. När jag inte har bråttom någonstans och ska försöka komma fram hel, ren och fin – utan gärna får bli lite svettig och slutkörd. Och så gillar jag att cykla här på landet där mötande trafik är obefintlig.

Jag är inte särskilt arg av mig i vanliga fall så jag tänker att den där cykelilskan kanske är mitt utlopp? Det nödvändiga andningshålet som gör att jag inte blir arg i vanliga fall och kokar över på folk i min närhet. Jag intalar mig det i alla fall.