10 tips på hur man roar barn

Det är säkert fler än jag som kan bli lite villrådig över vad man ska hitta på för kul med barnen när man är ledig och tiden går lite långsamt. Här är mina bästa guide för att roa barnen!

 • Baka någonting enkelt och gott
 • Gör en trolldeg och fina figurer och grädda tills de stelnar. Måla sedan
 • Plocka stenar och kottar och limma ihop och gör figurer och troll
 • Inred en skokartong till ett litet hus för en leksak. Tapetsera väggarna med presentpapper och tillverka tavlor och mattor och sånt
 • Vik en loppa och skriv olika uppdrag i loppan och lår barnen utföra
 • Dra ner rullgardinen, ta fram en stor filt  och ficklampa och lägg er under en filten och läs sagor
 • Packa en liten korg med fika och gå på utflykt. Ska understrykas att det inte behöver vara långt eller avancerat. Vi brukar gå på picknick bakom garaget och dit är det 200 meter.
 • Rulla ut en rulle bakplåtspapper och låt barnet ligga på pappret och rita av kroppens konturer. Låt sedan ungen färglägga kläder, ansikte osv. Klipp ur gubben och häng upp i barnens rum.
 • Bygg en koja av täcken och låt barnen få en ficklampa och fika med sig och “flytta” dit.
 • Bada badkar. Tillsammans är mysigt men en badbalja är alldeles lagom för små barn. Plocka fram vispar, byttor, trattar och köksredskap att leka med i badet. Plocka fram en tidning till dig själv och sjunk ner på en stol i närheten och njut av tidsfristen.

Vill du ha tips på hur man får barn att äta? Klicka här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

27 kommentarer på “10 tips på hur man roar barn”

 1. Gud vilka härliga tips! Man fastnar så lätt i att gå till lekparken, men detta var ju superinspirerande och roligt 🙂

 2. Jättebra tips eftersom jag har en barnvaktande höst framför mig. Dock så har jag sån djävulskt torr hud och då är det dumt att hålla på med trolldeg eftersom det innehåller massa uttorkande salt. Går det att ersätta saltet med socker eftersom socker är återfuktande?

 3. Om man håller på att laga mat kan man ta fram kastruller, vispar och andra verktyg och låta barnet vara med och “laga mat”, beroende på ålder kan de kanske vara med lite mer på riktigt också 🙂

 4. Åh, perfekt! Tack!Jag är hemma med min treåriga son och är gravid i vecka 41(!) så det är tungt som det är nu, och jag behöver alla tips och förslag jag kan hitta för att få tiden att gå och för att slippa gnäll. Ork och tålamod är inget jag har i överflöd just nu dessvärre…

 5. Hos oss pysslar vi, eller rättare sagt barnen pysslar och jag sitter bredvid och förundras över allt de skapar med hjälp av papper, sax, tejp och pennor. När det ska vara lite mer organiserat så blir det pussel, jag älskar att pussla och det verkar min 3-åring ha ärvt. Han är dessutom väldigt bra på det. Jag pusslar ramen och han tar resten… ett 100-bitars är inget problem, Jag tror att han skulle fixa dem helt själv också, men det är mysigt att göra tillsammans.

 6. Helt fantastiska tips, man glömmer lät av allt sånt där vardagligt som skulle vara SÅ uppskattat här hemma, tack återigen Clara!

 7. Åh vad jag önskar att jag kunde göra såna aktiviteter med mitt äldsta barn, som snart är tre år. Men sedan nr 2 kom (nu ett halvår) är det i stort sett omöjligt när jag är ensam med båda och fortfarande måste amma den lilla ofta. Den lilla vill dessutom inte läggas bort så mycket ensam ännu och på dagarna sover hen bara i famnen eller i vagnen. Den stora är inte så bra på att leka själv med olika sorters ingredienser eller pysselmaterial utan kräver en närvarande vuxen för att lim/färg/mjöl inte ska komma på alla möjliga ställen där det inte passar. Just nu är det dessutom mycket svartsjuka och trots inblandat (när mamman är såpass “ockuperad” av den lilla) så att släppa den stora ensam med deg, färg eller lim är nästan som att be om att få något förstört hemma. Eller så känns det oöverstigligt stressigt att ro i land aktiviteten. Jättetråkig känsla. Så det blir tyvärr mycket barnfilm i soffan när jag sitter bredvid och ammar den lilla. För att hålla den stora lugn och husfriden intakt. Man kan ha koll på båda och får det lite lugnt en stund innan/efter middagsstöket mm. Det är ändå så mycket konflikter. Puh. Man känner sig sannerligen som en dålig förälder som inte orkar/förmår att leka och göra bättre aktiviteter med sitt barn. Men hoppas på att det kommer en ljusning och ska försöka testa några av tipsen då. Eller, för all del, när pappan är hemma och kan ta den lilla ibland. Det som verkar enkelt och bra är svårt för vissa. Men tack för tipsen!

  1. Läs böcker för den större medan du ammar! Man känner sig som en mycket bättre mamma då 😉
   Kram

   1. Jag var tre år när jag fick syskon. Min mamma har berättat att hon dels läste för mig, dels la ut ett gäng pussel på rad på vardagsrumsbordet bredvid soffan där hon satt och ammade. Ganska snart lärde hon sig hur många pussel en amning tog 🙂 Det tipset ska jag använda mig av den dag mitt barn, förhoppningsvis, får ett syskon!

  2. Känner igen mig, ammar visserligen inte men bebisen på sex månader är ofta gnällig kvällstid och är man själv är man ofta chanslös. Så här hemma bygger vi mycket lego då kan jag ha bebis i famnen eller bredvid på golvet och ändå kunna vara med och bygga.

   1. Min svärmor tipsade om att när hon hade en bebis som skulle ammas plus ett litet barn hemma brukade hon placera ut leksaker innan amningen som det stora barnet fick leta rätt på. Tror att det stora barnet samlade på elefanter så hon droppade dem runt om i huset och när hon sedan ammade fick han i uppdrag att leta rätt på elefanterna och komma och lägga dem hos bebisen en efter en. Som apportering med hund typ 😉 höll honom sysselsatt och nöjd

  3. Å, jag känner så väl igen sinnesstämningen du ger intryck av att vara i. Var EXAKT där för ett år sedan, vi hade ett mycket frustrerat förstaår med stor med liten storebror som tyckte det var ganska komplext att få syskon och var ganska arg. Sent om sider har det ÄNTLIGEN börjat vända och det är värt allt i världen när lillebror tröstar storebror när han är ledsen och storebror säger att han och lillebror är “bästa vänner för alltiiiiiiid”. Ville bara påminna om att den tiden kommer tids nog – häng i, plötsligt är ni där! För oss funkade pussel jättebra under amningssituationer, nu pusslas det itne så mycket längre när lillebror är snabb, rörlig och alltid vill vara med där det händer 🙂

  4. Det blir snart bättre! Min lilla är sju månader nu, har ammat jättemycket och bott i min famn men sista veckorna har hon blivit mycket “större”.Älskar att vara med och se på när storasyskonet 3 år leker. Men det blir fortfarande en del barnfilm. .. Vill tipsa dig om cd-sagor, finns massor, allt från Astrid Lindgren till Alfons och Bamse. Treåringen lyssnar både själv och tillsammans med mig, och pysslar gärna med gosar och leksaker samtidigt.

 8. Mera tips, från höghusbo i Sthlm:

  Idag var min 4-åring och jag ute en stund efter middagen, då man egentligen inte orkar alls. Och hen skottade snöslask nedanför huset. Sånt kan man göra trots att man inte bor i villa!
  Sen gick vi alla 12 trappor upp och kollade siffrorna på alla våningar.

  Med mitt stora barn, 5,5 år, ritar jag långa tävlingar. Ett långt papper, mållinje längst till höger. Sen ritar vi tokiga figurer som försöker fuska och ta sig förbi varandra. Sjukt skoj men svårt att förklara.

 9. Sjukt bra ideer!
  Min dotter är bara 10 månader än så alldeles för liten än så länge men jag ska copy paste och spara!
  Har övrigt redan förhandsbeställt din bok BAKA och ser fram emot den om att pyssla också! Med lite hjälp kan säkert barn börja mycket tidigare än man tror!
  Kram
  Sara

 10. Vilka pyssliga idéer! Bra inlägg som hjälper många som är mammalediga eller kanske har en VAB-dag. När barnen var små, typ under året, så minns jag hur jag vankade runt och försökte roa oss på olika platser i huset.

 11. Underbart inlägg Clara!
  Jag gillar även inlägget om män och kritik, klokt skrivet.

  Nu ska jag dock vara lite manlig (?) och komma med lite (konstruktiv) kritik. Jag älskar att läsa dina inlägg men ibland saknar jag lite styckeindelning, jag blir otålig och börjar läsa mitt i för att det är så mycket text. Bara en tanke, inget du måste åtgärda förstås.

  Kram/Lisa

 12. För att vara övertydlig: det här inlägget är extremt bra styckeindelat, tänker på vissa andra 🙂

 13. Alltså nu har jag läst en massa andra inlägg och får äta upp mina ord, du styckeindelar ju like a boss.