• Inlägget är ett annonssamarbete med Panduro Hobby •

Påskpyssel

Snart är påsken här och näst jul är påsken min favorithögtid! Så kravlös på något sätt och inte alls lika traditionsbunden som många andra högtider. Varken vad gäller mat eller dekorationer. Som liten påskpysslade jag massor och nu när jag fått barn har jag tagit upp den traditionen igen. Det är ju så himla kul! Att dekorera sina egna påskägg är enkelt och kan inte gå fel. Grundmåla äggen med hobbyfärg och låt torka. Eventuellt kan två varv behövas. Dekorera sedan äggen med alltifrån fjädrar till vackra papper. Jag gjorde rosetter och band till äggen av scrapbookpapper. På bilden syns produkter från Panduro Hobby, hobbylack 248306, påskägg 264614, 264608264605. Servett 480369 och scrapbookpapper 361329 och 361816

Vem har sagt att påsken måste vara gul nödvändigtvis? Den fina trätuppen ( 451621) har jag målat med hobbylack (248306) och sedan limmat fast fjädrar (672370020936, 020990) på.

Något jag särskilt gillar är traditionen med påskkort. Roligast är när påskkärringarna kommer och man får hemmaknåpade påskkort i utbyte mot godiset! Det är det fina med påsken: Att påskkärringarna kommer och önskar glad påsk, ger bort hemmagjorda kort eller sjunger en liten visa (det gjorde alltid vi). Istället för att hotas som på Halloween. Jag gillar att göra egna påskkort också. Här har jag klippt ut små ägg och limmat fast i en kransformation på blått papper. Sedan klippte jag loss kransen ur pappret och monterat det på ett gult papper. Ett lite större ägg fick sitta i mitten, ituklippt som om det håller på att spricka. Och så satte jag pappersband längs kanterna på kortet för att liksom rama in det. Jag använde scrapbbokkpapper 361329 och 361816

Dessa kycklingar av vaddägg har jag serietillverkat med Bertil. Så himla söta och enkla att göra! Jag använde en nål för att göra hål i flirtkulans undersida. Sedan satte jag en dutt lim på kycklingens ben (021001) och stack in i hålen. De söta ögonen 023161 limmade jag fast med en limpistol och fjädrarna 672370019021, 019019 i rumpan likaså. Vill man inte ha vita kycklingar kan man förstås också måla flirtkulorna 023114023113023112 med hobbylack innan man monterar dem.

Det enklaste påskpysslet av alla är förstås att färga äggen till påskbordet. Koka dem så länge du önskar. Blanda hushållsfärgen (jag använde 248861248860 ) i en kopp vatten och några matskedar vinäger. Lägg i äggen, låt ligga en stund och plocka upp dem med en sked. Låt sedan torka på ett papper innan de serveras.

 

Inlägget är ett annonssamarbete med Panduro Hobby

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer på “Påskpyssel”

 1. Åh så fint, älskar påsken, till och med mer än julen. Kravlös och god och hopp om vår och ljus! 🙂

 2. Jättefint!
  Men jag blir så nyfiken när du skriver att Påsken inte är traditionsbunden (du har skrivit det förr). Det är ju den i särklass största högtiden för alla kristna världen över, anledningen till att vi så att säga finns. Största berättelsen, djupaste dramat med den viktigaste upplösningen. Hur tänker du kring det? Menar du mest kring mat och sånt, att det är där du inte upplever någon press…?
  Jag tycker det är så fint att visa min barn på att påsken också syns i hem och i maten: t ex påskris med lila fjädrar utan vatten under fastan, påskris som får löv efter påskdagen, fisk på Långfredag, lamm på Påskdagen osv, pyssla med mer än bara kycklingar och fjädrar – kanske bygga påsklandskap med graven i papier maché och plantera blommor runt, rulla undan stenen på påskdagen.
  Vore fint att läsa något om hur du ser på kyrkan och Påsken eftersom jag vet att du går i kyrkan.
  Ha det gott!

  1. Ja, det har du rätt i! Men när jag säger att påsken inte är så traditionsbunden är det en jämförelse med julen. Tomten som kommer en viss tid och säger en viss sak, Kalle Anka som alla ska se på vid ett visst klockslag, mellandagsrean och samma julstjärna i toppen varje år. Medan påsken kan variera mer och känns friare. Däremto finns ju också ett stort kristet arv som jag gärna tar vara på när jag firar – men inte ens det är någon gammal tradition eftersom jag är uppvuxen i en ateistisk familj =)

   1. Tack för svar!
    Jag är inte heller uppvuxet kristet och har fått skapa de här traditionerna helt själv, ja, med hjälp av kyrkans flertusenåriga tradition förstås. Och du har rätt i att påskdagarna runt den ev kyrkogång man vill göra ofta är mer avslappnade, såvida inte ett gäng släktingar kommer på besök..
    Men jag märker sedan jag fick barn att jag är uppe och stökar snudd på lika sent på påskaftons natt, som på dan före dopparedagen, för att det ska vara “Uppståndelsefint” när barnen vaknar – med massor av påsklljor, ny duk, ljusa färger, nya ljus, fint påskgodis som väntar. Jag vill att det ska vara skillnad från Långfredagens mörker och påskaftons väntan, trots att konsumtionssamhället börjar fira “påsk” tidigt i fastan.
    Ibland önskar jag mig till den tid min mamma kan tala om, då “inget” fanns att göra på Långfredagen, då till och med radions musik var dämpad och allt stängt. Idag är det nästan som vilken fredag som helst.
    Men i år är jag glad att barnens kör sjunger på Påskdagen, då sitter vi alla i familjen bänkade och viftar med en påsklilja och ett tänt ljus.
    Sköt om dig och magen!

 3. Tack för att du beskrev hur en färgar ägg – har aldrig gjort det förr och detta verkar ju jätteenkelt 🙂

  http//lovlilett.com

 4. Hej Clara!

  Fick din första bok i julklapp och har nu även införskaffat din garderobs-bok. Tack så mycket för inspiration och fina texter som man tar till sig om viktiga saker!!

  Jag har två frågor bara:

  1. Du skriver att man inte ska torktumla sina kläder. Hur är det med torkskåp? Bor i lägenhet för tillfället så har inte lika stor möjlighet att hänga ut kläderna, speciellt såhär innan sommaren kommit.
  2. Har du några tips på enkla, bra saker att odla på en balkong? Matnyttigt eller bara fina blommor 🙂

  Tack återigen, ta hand om dig och lycka till med allt du tar för dig!!

 5. Är det riktiga fjädrar du använder? Vill påpeka att fjädrarna pockas av levande fåglar som får så stora sår att det måste sys ihop, utan bedövning. Detta görs ca. 5 gånger under en fågels livstid. Tycker det är vidrigt att göra så mot oskyldiga djur. Man kan ju helt enkelt bara utesluta fjädrarna.

 6. Sista var ju supersmart. Har alltid målat medan jag håller dem i handen. Roligt och kreativt vid lunchbordet, men väldigt kladdigt. Smart att ha några fina förberedda.