Stora köttbulledagen

Idag var det stora köttbulledagen! Det mest utmanande med att ha egna djur och odlingar är att förädla allting. Det blir sådana mängder av vissa saker att jag känner mig lite handfallen, trots att jag är  så intresserad av matlagning.  Men idag slog vi oss ihop med våra grannkompisar för att göra en jättesats köttbullar. Drog fram köttkvarnen och hushållsassistenten och hela baletten.

Först får man fördela köttet i mindre bitar

Så att det ska gå att köra genom kvarnen

Sedan ut till hönsgården och plocka in lite ägg

En hel korg närmare bestämt!

Så vägde vi färsen (det på bilden är bara en bråkdel av vad som blev) och så blandade vi med ägg och ströbröd.

Inspekterade hur chilin vi planterat artar sig. Den artar sig riktigt bra tror jag! Blir förhoppningsvis en fin skörd i sommar

Sedan följde timtal av rullande. En del köttbullar stekte vi i långpanna, andra i stekpanna. Det senare funkade bäst!

Barne hjälpte till förstås. Sprang i och ut i leran och däremellan ner i jordkällaren för att langa upp potatis

Några köttbullar blev lite brända – men på det hela taget blev det en väldigt lyckad arbetsdag! Och nu har vi eget supergott eko-halvfabrikat från gården att plocka fram när hungern kniper i magen. Mamma Scan kan ta sig i baken! Jag känner mig rik som en kung gånger som dessa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 kommentarer på “Stora köttbulledagen”

 1. Härligt! Så vill jag ha det senare. Eget kött från mina egna djur. Är nyfiken på vad du tycker om jakt förresten, är jagat också okej i din mening?

 2. Så himla inspirerande! Jag vill också ha egna djur i framtiden. Som stadsunge känns det som att det skulle vara svårt att inte fästa sig för mycket vid köttdjuren – min pojkvän känner det här ännu starkare än jag – men jag tänker att man kanske vänjer sig vid tanken, särskilt när man vet att man gett dem ett så himla bra liv. Det skulle vara intressant att läsa hur detta har känts för dig, var det noll problem eller kändes det lite jobbigt?

 3. Alltså vi har också mycket själva, men jag fryser in och tar upp lite kött i taget. Jösses! skulle aldrig orka stå sådär… Men bra kämpat! Hoppas du kommer skriver mer om Grisarna, vore kul att se bilder å så. Vi funderar nämligen också på Gris hade varit bra att få lite inblick i att ha en liten skara….

 4. Vad fett det måste kännas att ha vart med hela processen och veta själv precis vad för skit som finns och inte finns i maten!

 5. Tips: när jag gör jättelass med köttbullar steker jag dem också i ugnen, men bara i 5 min, sen fryser jag in och så steker man dem lite när man tinat dem! Blir kanonbra!

 6. skulle ge samma tips som karin, stek de ungsstekta köttbullarna i stekpanna innan servering så kommer de att se aptitligare ut:)

  egna grisar vore fint, precis som när jag var barn. men vi börjar med några hönor och lite grönsaker nu i vår.

 7. Kolla in nyskapande http://www.minfarm.se 🙂 Där kopplar man ihop småskaliga bönder direkt med folk som vill köpa årsbehovet av kött och grönsaker som producerats på ett bra sätt, utan en massa dyra mellanhänder. Ett jätteroligt och spännande initiativ som jag hoppas sprids i hela landet! Precis sånt som behövs för att små bönder ute på landsbygden ska våga satsa och finnas kvar, samtidigt som alla vi utan möjlighet till att hålla egna djur/grönsaksodlingar får möjlighet att ha skördefester och köttbulle rullar dagar 🙂

  1. Nu framgår det inte i detalj av hemsidan hur det funkar, men en grej jag hoppas det kommer en lösning på är hur vi som bor på få kvadrat (vilket ju är jättebra ur miljösynpunkt) ska kunna handla “en halv gris” och liknande trots att vi inte har plats för frysbox hemma!

   1. Tror de hade lite ideer under “Recept och Tips” potatis kan man ju t.ex. lagra I vinds/källarförråd och kanske går att gå ihop med några vänner om kött och göra köttbullar och liknande som Clara gjort? Hursomhelst, jättekul att flera åtmindsone börjar fundera I dessa banor tycker jag! 🙂

 8. Hej! Gjorde också köttbullar igår. Mitt supertips för att slippa rulla köttbullar i timmar är att använd en liten skopa med “uttryckare”, alltså som en liten glasskopa. Man tar bara en klick av smeten och klickar ner direkt i pannan. Alla blir lika stora, alldeles runda och fina och framförallt, det går så mycket fortare än att rulla dem för hand. Jag har två sånna där skopor i olika storlekar som även är mycket användbara att använda när man gör tex chokladbollar, klickar ut kakor på plåt, fördelar muffinssmet mm.

 9. Bra idé att bjuda in grannen eller goda vänner för matlagning! Funkar ju även om man har köpefärs! Ska absolut höra med min kompis då vi båda har barn som kan behöva fixa lunchen själva när det är lov mm. Bra att kunna hjälpas åt och fixa stort lass köttbullar, hamburgare, piroger och vad som nu kan locka de små liven att fixa egen lunch med hemlagad snabbmat.

 10. Förstår känslan av rikedom! Det här att kunna producera sin egen mat, vare sig det är nässlor, ägg eller köttbullar känns ju så tillfredsställande.

  Elin// mellanskogochgard.blogspot.se

 11. Köttindustrin är oerhört grym så kött från egna djur är ett bättre alternativ. Trots att det för mig är det svårt att förstå hur man skulle kunna äta sina egna djur ger egen djurhållning åtminstone möjligheter för djuren att leva ett värdigare liv innan slakt.

  Att äta vegetariskt är ingen uppoffring. Lyckan att se sina vänner leva och må bra är större än alla köttbullar i världen. Helst skulle jag vilja att människor såg den vegetariska eller veganska livsstilen som det bästa alternativet. Det här inlägget är inget påhopp på Claras köttbullar eller på köttätare i allmänhet utan bara en annan infallsvinkel.

  http://www.siaritar.com/

 12. Vad härligt!
  Jag kan också känna så när man ska ta tillvara alla bär, all svamp eller liknande, att hjälp vad mycket jobb! Plötsligt förstår jag att det finns en marknad för allt, att många uppskattar högt att gå och köpa allt på affär eller marknad, för mat TAR TID, det är inget snack om saken.
  Men – det härliga i att faktiskt veta vad maten innehåller, och att man slitit ihop det själv, väger oftast tyngre ändå. Och blir så gott.
  Funderar ofta på detta med vad man vinner eller förlorar på att vara “duktig” hemma och göra mycket själv… de som reformerat kvinnans roll med rösträtt, jämställdhet osv stod väl knappast och syltade, saftade och slaktade hela dagarna, antar att de (som männen) läste böcker, samtalade, agiterade, skrev och demonstrerade. Så ibland kan jag tycka att (min) huslighet är en tillbakagång på något sätt – hur skulle jag kunna förändra världen om jag inte lade tid på att koka egen saft eller snurra cupcakerosor? Är vi “tillbaka till spisen? ”
  Men å andra sidan är familjen och de närmsta relationerna, vår hälsa och vår påverkan på miljön avhängigt hur vi väljer att leva hemma.
  Vore kul att se mer texter om hur du ser på detta Clara!
  Smaklig spis! (nu ska jag göra egen lemon curd till påsktårtan eftersom den på burk är så trist och dyr…hehe )