I helgen försådde vi de sista grödorna. Däribland fyra olika sorters squash och gurka och så blomkål, broccoli, grönkål och rödkål. Vi sådde både i såbrätten och små jordkuber. Och när jag kollade till tomaterna och nöp tjuvskott ifrån dem såg jag att de redan börjat sätta frukt (säger man så om tomater?). Vi hade hoppats på första egna tomaterna till midsommar men det verkar som att de kommer betydligt tidigare. Helt underbart. Att stå i ett växthus fullt med tomatplantor är en smått berusande upplevelse. Bladen doftar precis som solvarma, mogna tomater gör i bladfästet. Så där som köpestomater aldrig lyckas dofta.
27 svar
Härligt med sådd, håller med om doften.Hoppas förrestenatt inbjudan till att komma
till Näringsdepartementet och prata om kemikalier i kläder kom fram. Vi
värdesätter att få träffa dig och höra vad du har att säga och skulle tycka det
vore väldigt roligt om du kom. Anmäl dig senast idag tisdag till
eva.ankersjo(at)regeringskansliet.se
Varmt välkommen!
/Emma Fahlstedt
Åh så underbart med första tomaten på g! När sådde ni tomaterna för att få en så tidig skörd? De verkar även stå i växthus, hur håller ni värmen där på nätterna?
Vad härligt med växthus, förstår din känsla precis! Än så länge får vi nöja oss med en glasveranda, men bättre än inget! Snart ska jag ut och så lite till, än har vi en del kvar att få ner i jord. Till exempel rotpersilja – som jag ser mycket fram emot att få skörda. Ska tydligen vara väldigt nyttig!
/Annie – Annies Enkla
http://www.anniesenkla.se
Åh, så härligt! Jag önskar verkligen jag hade ett växthus! För närvarande bor vi i lägenhet, men så småningom hoppas jag på hus och då även plats för mycket odling 🙂
Kan du inte berätta mer om era odlingar och växthus? Undrar som Mikela är nedan, när ni sådde tomaterna och hur ni håller värmen i växthuset på nätterna!
De stora tomaterna sådde vi 2/3 men huvudsådden några veckor senare. På nätterna täcker vi över plantorna med en presenning och som säkerhet har vi en byggfläkt. Så här: http://marstorp.albinholmgren.se/2014/05/02/taltmys/
Skulle gärna se bilder på ert växthus, längtar till det är dags för oss att skaffa växthus men först är de lite andra projekt som ska fixas.
Tänkte bara kolla med dej hur du ställer dej till att odla i plast. Jag har precis plastbantat mitt hem och har i år börjat odla lite. Men jag har sått i terrakottakrukor för att skippa plasten. Sjukt dyrt har det blivit. Men vet du om plasten släpper farliga kemikalier eller funkar det. För i så fall odlar jag i plast nästa år!!!
Det finns ju några billiga alternativ om man inte odlar i så stor skala: jag har (förutom plast) odlat i äggkartonger och nederdelen av mjölkkartonger innan jag behövde större odlingskärl eller kunde plantera ut plantorna ute.
Ett alternativ är jordkuber. De använder vi till squash och gurka bland annat. Det är de som står i trälådor på mittenbilden. Då behövs ingen plast alls, men de passar kanske inte till alla grödor och de torkar lätt ut. Kah har skrivit lite om dem här http://marstorp.albinholmgren.se/2012/04/04/forkultiveringen/
Men är inte jord-kuberna gjorda av torv? Det är ju inte så bra för naturen.
Mvh, Anna
Jordkuberna är pressade av planteringsjord som ju innehåller torv. Jämfört med det vi sår i vanliga krukor är det inte någon skillnad, alltså. Torv i sig är inte dåligt för miljön men själva brytningen är inte så rolig. Det finns alternativ till torvbaserad planteringsjord, till exempel blandningar av sand och gräsklipp men jag har ingen egen erfarenhet av dem.
eller odla i tidningspapper eller i mjölkkartonger
googla så hittar du hur du kan göra
Åhhh..jag vet doften av tomatplantor! Undebar!
Tycker inte om tomater, men älskar lukten. Påminner om farmors växthus när jag var liten. Luktar ljuvligt!
Åh vad spännande! Jag är med på en tillsammansstadsodling och det som nog är det bästa med det (förutom gemenskapen så klart) är att vi är så många och har så mycket plats så att vi kan testa olika sorter av samma gröda, det är roligt!
Dina odlingsinlägg är de jag tycker bäst om. Och om grisar och höns och barnrum och bakning… Ha det fint!
Hej. Anledningen till att jag postar detta är för att jag bryr mig om dem som har det svårt. Och detta är något viktigt som jag tycker att du borde ta upp. Även om du inte tycker att det passar i din blogg. Tar du upp det så hjälper du oxå till 🙂
Du kan läsa mer här http://mariachen.blogg.se/2014/may/hjalp-dem-hjalpa-andra.html
Jag har också planterat tomater, hoppas det blir något, det är ju så kallt, Brrr. Missa inte tävlingen på min blogg, sista dagen på onsdag.
http://www.piaw.se
Nämen oj,nu redan,här är det ännu så kallt att man kan inte satsa att lägga ut något ännu,kanske i växthus men jag som skall ha det riktigt ute..
Åh vad härligt! Jag odlar Körsbärstomater (Chilega) från Runåbergs fröer och doften av bladen alltså..precis som du beskriver! Så underbart 🙂
/Evelina – Evelinas Ekologiska
http://www.evelinasekologiska.se/
Så härligt! Jag håller också på att förså för fullt, jag har ett hörn på jobbet ( arbetar på Köpenhamns Universitets växthus) där jag har chiliplantor och detta år så mycket som 36 tomatplantor, de har blivit 1 meter höga men inga frukter än, eller bär, som det egentligen är, som svar på din fråga 🙂 Lycka till med sådden!
Trevligt att träffa dig ikväll Clara, så inspirerande att höra hur ni kom på det här med barnboken.
Kram
Helen
http://www.vitaestilo.se
Wow tomater redan men sedan tänker jag har hon inte sått broccolin än 🙂 Jag tänkte drista mig till att plantera ut mina broccoliplantor i helgen (sådde dem i februari). De är ju härdiga som vuxna så de borde ju vara lite härdigare som småplantor också. Får se hur det går. http://www.frufura.se
Ljuvligt! Strävar mot samma sak.
http://enprylomdagen.blogspot.se
Härligt!
Spanska tomater doftar precis så, och har en otrolig smak (under säsong förstås). Det här är tomatlandet:-)
Hemmaodlade tomater är så gott!
Jag brukar dock glömma att vattna dom, så det brukar inte bli så många…
Ja, det är något magiskt med den doften…En doft som är naturlig för den är sprungen direkt ur varm jord!
http://mirresyr.blogspot.com
Gurkor som man odlat själva är ju så överlägset goda! Jag längtar hela året efter dem!