Höns går utomhus och värper god pannkaksägg.

Pannkaksägg på gång. Jag är så förtjust i min lilla hönsflock! Går ut och kikar till dem en gång i timmen minst, där de pickar i sin hönsgård.

Pannkaksbak i köket.

Idag blev det tjockpannkaka i ugn till middag – på egna ägg förstås! Och med hjortronsylt på bär vi plockat själv. Jag och Bertil gick ut och vittjade redena på ägg innan middagen.

Pannkaksbak i köket.

Bertil fick ansvara för smeten

Vårsol genom köksfönstret.

Äntligen – kanonvarmt ute och köksfönstret framför arbetsbänken öppet så att fågelsången når in!

Pannkaksbak i köket.

Vispade grädde till pannkakan också. Massa grädde ska det vara.

Tjockpannkaka med grädde och guldfärgad hjortronsylt.

Det blev en helt ljuvlig pannkaka! Så fint att veta att hönsen som värpt äggen har det bra!

Till en tjockpannkaka behöver du:

3 dl vetemjöl

8 dl fetmjölk

4 ägg

lite salt

50 gram smör

Så här gör du pannkaka i långpanna:

Smält smöret i långpannan.

Vispa ihop mjölet och mjölken.

Därefter äggen, ett i taget. Addera lite salt och häll smeten i långpannan. 225 grader i ca 25 minuter.  

Koka sylt och vispa grädde – och njut!