Jag läste i Läkartidningen att man i navelsträngen hos nyfödda barn har hittat över 280 kemikalier! Det handlar bland annat om ämnen som är hormonstörande (ftalater och bisfenol A) vilka tros ligga bakom tidigare pubertet hos flickor, minskad spermieproduktion hos män och ökande frekvens av missbildningar av könsorganen hos pojkar. Ingen rolig vetskap när man precis fått en spädis att ta hand om. Men när man väntar barn, och kanske framförallt sitt första barn är ju det mesta ett oskrivet blad. Alltså den perfekta tidpunkten att fatta nya kloka beslut! Här kommer några av mina bästa tips för en lite mer kemikaliefri spädbarnstid! Fyll gärna på i kommentarsfältet om ni har fler tips. Och få inte ångest av läsningen – gör något istället. Att förändra en sak är bättre än att inte förändra något. (Och dela gärna inlägget på FB för att fler småbarnsföräldrar ska få kunskapen för att fatta klokare beslut)
– Köp en nappflaska av glas istället för plast. Vi hade en sådan här och den var superbra. Plast som utsätts för värme släpper lättare ifrån sig skadliga partiklar
– Om du värmer mjölkersättningsvatten – gör det i en kastrull på spisen. Använd inte en vattenkokare av plast. Överhuvudtaget undviker jag vattenkokare av plast eftersom plasten blir upphettad av det kokande vattnet och släpper plastpartiklar till vattnet.
– Melamin och annan plast är populärt i barntallrikar och bestick. Men det finns faktiskt plastliknande tallrikar gjorda av majsstärkelse att köpa! Eller så kan man gå på loppis och leta efter en mugg och skål i rostfritt. Garanterat okrossbart!
– Vi köpte en bra natursutte till vår son, gjord av naturgummi. Men när Melker tuggade i sig den så köpte vi aldrig en ny och så fick vi en tummsugare istället. Ganska praktiskt att slippa gå upp och plugga i nappen om nätterna.
– Under graviditet kan man tänka på att äta ekologiskt i större utsträckning. Och så kan man byta schampo, deodorant osv mot ekoalternativ. (I Danmark rekommenderar myndigheterna att gravida gör det – men i Sverige har vi av någon anledning inte kommit så långt). Kanske tråkigt ibland och framförallt lite dyrt att byta ut alla sina produkter mot ekoalternativ om man som mig är superintresserad av smink och använder rätt mycket. Men jag har löst det genom att alltid vara osminkad här hemma, och använda så lite hud och hårprodukter som möjligt när jag inte ska iväg på något särskilt. Då känns det mer ok att ibland använda tex konventionellt hårspray om jag jobbar eller gör en fotografering. Man kan också undvika att färga håret. Jag vet att många frisörer säger att det är helt riskfritt – men jag tar det säkra före det osäkra och undviker det då hårfärg ofta innehåller tungmetaller.
– Många föräldrar (precis som jag själv) passar på att måla om och inreda barnrummet strax innan barnet kommer. Men tänk på att all färg emitterar och för ett barn är det inte att föredra att ligga i ett helt nymålat rum. Kan man är det smart att välja färg som godkänts av astma och allergiförbundet och låta rummet som målats stå obebott några veckor eller månader innan bebisen flyttar in.
– Bebisar behöver förstås inte schamponeras eller tvålas in särskilt mycket. Inte ens min son som föddes med en golvmopp av hår har fått håret schamponerat mer än kanske tio gånger sedan han föddes. Hårbotten reglerar fetthalten själv om vi vuxna inte är där och mixtrar. Varmt vatten löser fett och smuts . Kroppen kan med fördel smörjas in med rapsolja efter badt (funkar bättre än att sätta oljan direkt i vattnet). Man måste inte ha en babyolja full av mineraloljor.
– Undvik parfymerade engångs-tvättlappar som kan vara irriterande på små barns hud. Sy egna av gamla frottehanddukar eller köp tvättlappar av ekologiskt tyg. Orkar du inte hålla på med dem hela tiden kan det vara smart att använda tygtvättlapparna hemma och engångstvättlapparna när man tex är ute på stan.
– Har du mest ärvda bebiskläder som är lite urtvättade och tråkiga? GRATTIS! Ju fler gånger ett plagg tvättats desto mer giftrester från tillverkningen har hunnit tvättas ut. Vill man absolut ha nya fina kläder kan man ju ha dem som ytterplagg. Dvs en långärmad, vältvättad gammal body och strumpbyxor underst och så kanske en ny fin förklädesklänning utanpå som man har tvättat några gånger. Dvs – inte massa nya saker direkt mot huden.
– Flera forskare rekommenderar att barn under tre år inte ska äta konventionellt odlad frukt utan bara ekologisk pgav de stora giftresterna i frukten. Med lite planering så kan man nästan alltid ha ekofrukt hemma. Köp mycket av den ekologiska frukt som affären just då råkar ha. Ibland är det bananer och äpplen, ibland är det apelsiner och vindruvor. Bananer går utmärkt att frysa skalade. Ta fram och mosa med en gaffel och du har glass!
-Undvik gamla ärvda plastleksaker. Det känds tråkigt att Bertil inte kunnat ärva mina fina dockor jag hade som liten. Men om dockorna är en av anledningarna till att mitt blod innehåller gifter är det väl dumt att överföra det till bebisen också? Och pass på – små bebisar vill gärna suga på saker. Undvik att ge dem vanliga leksaker, erbjud istället tex en bitning av naturgummi.
Bra webbshops för ett mer kemikaliefri spädbarnstid är bland annat Babyrino, Minimundus, Medveten Mini, Ekokul och Lapland Eco store
Här kan du läsa mer om hur jag bantar ner kemikalierna hemma.
103 svar
Helt sjukt ju! http://enprylomdagen.blogspot.se
Kan du inte länka till artikeln du nämner? Är flitig läsare av Läkartidningen sedan några år tillbaka men har missat den artikeln.. Vore intressant att få läsa! Så länka gärna.. 🙂
Självklart – länken kommer här =)
http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=18980
Bra lista!
Jag vill tipsa om bloggen Kemikalier i barns vardag http://barnochkemikalier.wordpress.com och dessutom uppmana alla att skriva på Kemikalieupproret som de två forskarna som driver bloggen har startat. http://www.skrivunder.com/kemikalieupproret
Älskar sånna här inlägg! Vill bara säga att man kan köpa smink och hår/hudprodukter billigt och helt naturligt! Man får dock vara beredd att beställa via Internet men jag har gjort det i flera år och ingen anar att jag använder 100% naturligt för kvaliteten är minst lika bra. Numera blir jag rent äcklad av att lukta på konventionella läppglans och skulle inte klara av att smeta in mig i kemikalie-foundation. Tips på prisvärda märken: Lavera, Logona, Lily Lolo, 100% pure, Beneco, Sante. Bara att ge sig ut i djungeln, ALLT FINNS 😀
Om man hade pengar, så! Svårt just nu. Tråkigt att det ska bli en klassfråga, vem som har råd att köpa kemikaliefria flaskor och tallrikar.
Ja, jag håller helt med dig! Men kolla loppis – där finns tallrikar och skålar i rostfritt för småpengar. Och vissa saker är ju faktiskt billigare att vara ekosmart med – tex tygtvättlappar istället för vanliga!
Fler exemple på hur man kan spara pengar på att vara ekosmart.
– vinäger och såpa är billiga rengöringsmedel
– minska eller sluta använad ex parfym, sköljmedel, färgning, smink mm sparar pengar. r. Gör egen deo eller sluta. Jag har i många år haft problem med att iag luktar svett men efter att jag helt slutade med deo upplever jag att det minskat. Det har iallafall inte blivit värre.
– köpa begangnade urtvättade kläder och sängkläder till barnet är billigare än nya.
– man behöver inte byta ut allt på en gång eller alls. Men man kan tänka till vid nya inköp. Och sen kan man byta ut enstaka saker lite då och då när ekonomin tillåter och man hittar bra alternativ. Ex på loppis. Så som stålslev mot en i plats. Just köksredskap kan man hitta så billigt på loppis.
Det skiljer inte orilmigt mycket i pris mellan plastnappflaskor och glas/metall flaskor. Den clara tipsade om som jag själv använder till mitt barn kostar 145kr. En i plast kan man köpa för strax under hundralappen men många kostar även de över hundra kr. För vissa är det en orimlig extra kostnad men inte för det flesta. Glas och metallflaskorna håller längre och på så sätt kan kostnaden jämnas ut.
Är det bättre att tvätta hela tiden?
Jättebra lista.. Vill bara lägga till astma och allergimärkta tvätt och städ produkter. Små barn är mycket på golvet så det är igen bra idé att städa med rengöringsmedel med mycket parfym och färgämne. Undvik sköljmedel och tvättmedel för vittvätt och köp tvättmedel som är snällt mot kropp och miljö!
Jag tycker dock att det är jättesvårt att hålla koll på vad min son stoppar i munnen ich tuggar på…. Jättesvårt!
Bra tips!
Tipsar om Lapland ecostore, http://www.laplandecostore.se, där jag handlar både baby och vuxenprodukter! Stort utbud och mycket utförlig information om produkterna som säljs.
Jag vill bara säga om de med nappen. Att suga på tummen är inte direkt de bästa alternativet att satsa på. Att sluta suga på tumme är mycket svårare än nappen. Och oavsett vad man sugit på så måste man sluta med de för att de inte ska påverka bettutvecklingen och tyvärr är de svårare att sluta med tumme just för att den alltid är med.. Trist men sant…
Hej underbart med giftfritt tänk! Jag vill tipsa om bra eko smink från bl.a. nvey eco och care of Lenas mineralsmink, fantastiskt smink som är riktigt bra kvalité och bra för miljön. Jag använder vanligt toalettpapper som jag fuktar med lite vatten och sen lite kallpressad sesamolja på den sista lappen. Min son har inte varit röd eller irriterad en enda gång.
Kramar
Tryck gärna mer på alla parfymerade produkter som många använder. Alltså, att själva parfymämnena i sig är fyllda av kemikalier – rena cocktailen – och det finns i så mycket! Rengöringsmedel, diskmedel, hudkrämer, tvättmedel, sköljmedel, till och med såpa har tillsatt parfym för det mesta. Och då hjälps det inte om produkten i övrigt är ”naturlig” för parfymämnena är verkligen inte naturliga! (Dessutom skulle det vara bra om fler kunde tänka på att många i omgivningen faktiskt blir sjuka av parfym, det är ett stort handikapp för vissa personer. Det du sprutar i ditt hår eller på halsen kan göra din medmänniska sjuk bara genom att ni vistas i samma rum.)
Jag blir så provocerad av detta. Läste något gammalt inlägg du skrivit om tandkräm och att det är farligt för våra barn. Lugn, vi alla lever och har överlevt vår barndom, eller? Hetsen och ångesten det skapar hos blivande/förstagångsföräldrar (även om du skriver: ”ha inte ångest”). Eko är dock fantastiskt så långt som plånboken räcker. Och sunt förnuft, typ att välja det bästa alternativet (inom rimligt pris) såklart, inte insinuera att barnet kommer bada i gift och kemikalier om en inte bantar sitt hem, köper ny dyr madrass, ränner runt på loppisar med 3-månaders bebis som vägrar vagnen och hellre agerar mänsklig napp istället för att stoppa en GIFTnapp i barnets mun.
Nyanser tack.
ps. har en vän vars glasnappflaska exploderade i barnets händer. Barnet klarade sig med skärsår i händerna och en ganska jobbig rispa på hornhinnan (som nu har läkt). Barnet är dock ej plastförgiftat så det var värt det.
Fast alltså, Clara är noga med att säga att man inte skall få ångest utan göra det man kan. Det är ju kanon att man blir upplyst istället för att omedvetet få i sig mer gifter än vad man behöver…
…Och samtidigt nyanserar Maria debatten vilket borde välkomnas! Jag var på apoteket igår och fick en folder på hur de jobbar med utvärdering av alla sina produkter innan de sätter in dem i sortimentet. Det är forskare som tittar på olika ämnen och jag vågar lita på dem. Jag ville ha tips om bra produkter för mig som gravid, bl a solskyddsfaktor och fuktighetskräm. Hon sa att det är mycket värre för en gravid att gå omkring och oroa sig för att allt hon gör kan påverka barnet än att faktiskt använda en kräm under graviditeten. Hon sa också att det är mycket sämre att gå oskyddad i solen (och man kan inte skydda sig med kläder överallt på sommaren, iaf inte i ansiktet) än att använda solskyddsfaktor. Hon sa också att parabener finns i naturen i t ex i hallon och blåbär och att det som vissa marknadsför som ”parabenfritt” kan vara MYCKET farligare eftersom det är så himla otestat! Det är DETTA som är nyanserad information som man behöver ta till sig. På samma sätt som att en nappflaska i glas faktiskt kan spricka eller lämna glassplitter i sig. Eller hur?!
Hear, hear! Mycket bra kommentar! Klart att Clara kan tipsa om att kemikaliebanta hemmet och jag tvivlar inte på att många av de tipsen hon ger är bra – som någon sa ovan finns dock gränsvärden av en anledning och jag tror att inte att det behövs riktigt så drastiska åtgärder som ibland rekommenderas (typ inte använda tandkräm, oj)…alltså, det finns poäng på båda sidor och det är väl himla bra att den här diskussionen blir nyanserad!
Varför tror du att en säljare på apoteket gav dig den informationen? Jo för att hon vill helt enkelt sälja solkräm! Det är så enkelt! Varför finns det flour i tandkräm? Jo för att det finns så fruktansvärt mycket flour och då stoppas det i produkter för att man skall kunna tjäna pengar på det.
Mitt barn har aldrig i hela sitt liv haft på sig solkräm, detta var från början inte pga eventuella gifter utan helt enkelt pga ekonomiska skäl. Han har alltid haft på sig tunna långbyxor och tunn långärmad tshirt plus keps. Han har aldrig bränt sig…. Det går att bada osv påklädd. Eller så gör man så att man helt enkelt inte är ute i solen under dom timmarna som det bränner.
Man skall tycker jag iallafall försöka göra det till en vana att läsa på alla produkter, kolla vad som finns i. Det räcker tt läsa en gång så det r inte särskit tidsödande… Apotekets produkter innehåller väldigt mycket skit och tillsatser. Det bästa tycker jag av erfarenhet är att gå till en hälsokostaffär, gärna en som inte tillhör någon kedja. Där hittar man oftast en mycket kunnig människa bakom disken som enbart säljer sina produkter just för att dom vet att dom är bra för kroppen. Som brinner för det.
Jag var på Åhlens en dag för jag har sån problem med min torra hy i ansiktet. Jag gick till ett av dom större märkena och frågade efter en olja till ansiktet. MEn herregud NEJ!! Olja skall du inte ha i ansiktet!!! Den bar lägger sig på ytan!! (dom hade inga oljor) Å nej våra produkter är inte ekologiska. Men alla kemikalier är inte farliga i måttlig mängd. Det är så jobbigt nu för alla har blivit så medvetna och ifrågasätter innehållet på våra produkter så nu måste vi byta innehåll och komma med nya mer naturliga innehåll för att tillfredställa kunderna. (mycket positiv utveckling anser jag, men jo kan ju förstå att det är jobbigt när kunder skaffar sig kunskp och ifrågasätter…)
Jag gick därifrån utan någon produkt till min hy… Gick därefter till en butik som inte är märkesstyrda och blev då rekomenderad jojobaolja, en ekologisk ansiktskräm och en peelingmask för min extremt känslig hy….. Dett var en helt vanlig parfymaffär… Skillnaden var alltså att dom i den affären inte var märkesstyrda, utan kunde rekomendera det som faktiskt passade just mig! Dessutom till ett förmånligt pris…
Företag vill tjäna pengar. Företag utbildar sin personal till att bli duktiga säljare, fånga konsumenternas förtroende. Så enkelt är det. Därför är det så viktigt att ifrågasätta och upplysa. Samtidigt också alltid ha med sig att ingen är perfekt, men alla kan göra något. Lider man av oro pga upplysningar så rekomenderar jag mindfullnes och magnesiumtillskott… Dock inte från apoteket….
Kunskap är aldrig något negativt.
Sen håller jag med om att en nappflaska i glas låter farligt…
Apoteket är INTE ett företag i den bemärkelsen (tycker f ö att det är löjlig sossepropaganda att tro att alla företag vill luras. Jag är sjäöv anställd i ett företag som säljer produkter nämligen mjukvara. Jag tar stolthet i att göra ett bra jobb och sälja ngt som är bra. Det tror jag de flesta gör!). Personalen på apoteket får ingen kick-back på försäljning. Apotekets personal är utbildade apotekare eller pharmaceuter vilket betyder att de kan mer om kroppen o ämnens påverkan på kroppen än vad än läkare kan. Jag tror inte man utbildar sig fem år på universitet för att kränga krämer som man inte tror på.
Håller med om att det är lätt att skydda barn men för egen del är det inte lika lätt. Ibland hamnar man i solsituationer där man inte kunnat förbereda sig. Till saken hör att jag redan hade köpt faktor vilket jag sa från början. Alltså hade hon ingen behållning av att jag skulle köpa mer…
Handlar f ö själv på hälsokost men har mer och mer fått upp ögonen för den s k hälsopropagandan som finns där. Där snackar vi säljteknik! ”Du måååste äta detta för att vara frisk…” ”det är faaaaarligt att inte äta [random vitamin]”.
Angående försäljning på apotek: Jag är själv apotekare och arbetar på apotek och när vi ger råd måste vi följa riktlinjerna från t.ex. läkemedelsverket och socialstyrelsen. Vi kan därför till exempel inte säga att parabener är farliga för det finns inga seriösa vetenskapliga studier som stödjer det påståendet. Det är däremot inget problem för mig att hjälpa en kund att hitta ett parabenfritt alternativ om det önskas.
Vilket märkligt inlägg! Tycker du att man ska sluta upplysa om allt som är farligt bara för att folk inte ska få ångest? Att röka med bebis i magen? Att köra bil onykter?
Det här är ju inte mitt hittepå utan faktum är att många forskare nu larmar om att detta är en ödesfråga för mänskligheten – när människors reproduktionsförmåga sjunker och allt fler drabbas av cancer och sjukdomar som kan spåras tillbaka till alla de miljontals kemikalier vi utsätts för. De senaste 50 åren har användningen av kemikalier ökat från 10 till 400 miljoner ton om året. De som föddes för 50 år sedan hade alltså betydligt bättre utgångsläge än de bebisar som föds idag och i mycket högre grad exponeras för gifter.
Jag tror inte att folk får ångest av kunskap. Jag tror folk får ångest av att fråntas kunskap och möjligheten att fatta välgrundade beslut. Läs gärna mer här
http://blogg.amelia.se/underbaraclara/2013/01/30/arets-viktigaste-blogginlagg/
Ett inlägg jag tagit fram i samråd med experterna på Naturskyddsföreningen.
Jag tycker verkligen inte att en ska sluta upplysa om sådant som är farligt, men jag tycker att det ska vara just upplysande och informativt, inte skandalrubriker och skrämsel. Jag vill även att det ska vara relevant och väl underbyggt, tycker en ska vara försiktig med att svälja alla nya rön med hull och hår (även om jag EJ betvivlar att det finns mycket att tänka på kring kemikalier och plast osv, förstår inte varför min kommentar är så märklig, visst jag kanske var provocerad när jag skrev men…ja, är det en så orimlig önskan att efterfråga lite eftertanke även kring nya rön. Minns ni när vi var livrädda för microvågsugnens strålning?)
Röka när du är gravid -nej det finns oerhört mycket signifikant forskning på detta.
Försöka göra sitt bästa, använda sitt sunda förnuft vid val av miljövänligt och barnvänligt -jamen visst.
Sluta borsta våra barns tänder med tandkräm? Nja.
Plasten är heller inte farlig som den är, men den avger farliga ämnen vid upphettning.
Jag tycker detta är en hetsig och hetsande diskussion som sätter krav på människor som inte har samma förutsättningar som till exempel du, och detta -visst, grundat i viss forskning, men inte grundat i omfattande, longitudell forskning eller till exempel socialstyrelsens riktilinjer.
Väldigt mycket reproduktionsproblem relateras i allt högre grad till en stigande ålder hos förstagångsföräldrar, även en högre hastighet och stress i vardagslivet (i i-länder), det är även ett faktum. Jag menar att det finns många variabler som spelar in, och att detta kan upplevas som skrämselpropaganda. Men du har förmodligen rätt i att det inte är något som du ska behöva ta ansvar för.
Men, ja, ag eftersöker bara lite nyanser och eftertanke i denna debatt.
Helt rätt, bra svar! Det finns olika sätt att tipsa på.
Jag har använt napp, våtservetter, gett mitt barn Barbiedockor och HERREGUD tagit på otvättade nya kläder på mina barn.
Jag vägrar få dåligt samvete över detta-nöden har krävt det ibland, var och en gör så gott man kan!
Till detta ska tillfogas genustänk, högläsning av rätt sorts böcker, ekologisk mat och grönsaker till matvägrare, hämta på förskolan så tidigt som möjligt (för karriärmamma ska man inte vara), osv osv.
Hur orkar ni välja rätt hela hela tiden?
Jag tror att du missförstår hela debatten. Det är ingen som vill skuldbelägga dina livsval Lisa. Det är bara det att om man får kunskap så kan man fatta klokare beslut! För mig är det inte svårt eller besvärligt att tänka i dessa banor – det kommer naturligt och känns roligt till och med. Hur andra gör med sina barn är helt upp till dem – problemet är bara att så många är så oinformerade att de inte kan fatta välgrundade beslut. Och det känns ju orättvist! Det är därför jag skriver inlägg som dessa
Ok, ”alla lever” faktiskt inte och även om vi överlevt vår barndom så vet vi ännu inte konsekvenserna av hur det kommer gå för alla barn som föds med så här många främmande ämnen i sitt blod. Vi hade inte så mkt ämnen i blodet när vi föddes, och våra föräldrar hade ännu mindre. Så vi vet ännu inte hur detta kommer påverka barnen som nu föds och växer upp, ”den som lever får se”. Kemikalieproduktionen har ökat med 4000% de senaste 50 åren (helt sjukt!). Forskningen och lagstiftningen hinner inte med alla dessa nya kemikalier och förbjuds ett ämne dyker det snart upp ett liknade men lagligt (tills det bevisats vara farligt). Vad hände med försiktighetsprincipen? Jag tycker det är klokt att vara misstänksam mot det mesta för dessa ämnen (som faktiskt har samband med en rad olika sjukdomar) finns ju överallt omkring oss. Ok om det bara var i någon enstaka produkt lite här och där men de finns verkligen överallt. Alltifrån soffan och gardinerna till leksaker, hudvård och mat. Jag är mkt hellre medveten om allt detta eftersom man då kan göra klokare val och styra bort de allra värsta kemikalierna från sina barn/foster. Jag tycker det är jättebra att man som Clara, tipsar andra om dessa saker, ju fler som blir medvetna ju mer ökar man efterfrågan på schyssta produkter/saker utan massa skit i . Jag hade gärna velat ha lite mer information när jag väntade mitt första barn Men vill man hellre vara omedveten och slippa känna ”hets och ångest” så får man ju såklart tycka det är det bästa alternativet. Alla måste hitta sin nivå för att må bra. Jag tycker för övrigt att klimathotet är ganska allvarligt men vete tusan om inte kemikaliehotet är ett större mot vår överlevnad…
Alla vi som läser detta inlägg tror jag lever.
Jag blir provocerad av att så många väljer att blunda för fakta och istället svälja det som storföretagen vill pracka på oss. Samhället utvecklas, vi lär oss vad som är bra och dåligt, varför inte då steg för steg anamma detta?
Jag blundar inte, och jag sväljer heller inte allt det som storföretagen vill pracka på oss. Vet inte var du fick det ifrån?
Jag vill bara ha mindre skrämselpropaganda och lite försiktighet vad gäller att köpa alla nya rön och även sätta det i relation till hur stora mängder som faktiskt är farliga, de stora omfattande delar såsom högre krav på massproduktionens varor som kan göra skillnad både för miljön och för individen. Istället för att få panik över att ens barn har EN plastleksak. Typ.
Menade inte specifikt dig, ledsen att jag var otydlig. Jag håller helt med om att vi måste ställa högre krav på företagen men jag tror att ett steg på vägen är att vi konsumenter blir mer upplysta och bryr oss, det sätter press. Jag har själv plastgrejer hemma och tänker inte få ångest över det, men det känns jättebra att göra vad man kan, steg för steg. Många bäckar små, om vi alla tänkte så..!
Finns jättebra nappflaskor i rostfritt stål och matgrejer i bambufiber och massor av andra bra ekoprylar på http://www.laplandecostore.se, supernöjd med allt jag köpt där!
Gillar dina såna här inlägg!:)
Fett är opolärt och eftersom lika löser lika och vatten är polärt, så löser vatten inte upp fett.
Hon skrev ”varmt vatten”. Värme löser fett.
Fast man kan inte säga att värme löser fett. Värme kan göra att ett ämne löser sig lättare i en lösning eftersom att löslighetskonstanten ändras. T.ex. om man löser socker i vatten så kan man lösa mer socker i vattnet om man ökar temperaturen på lösningen.
Värme kan också göra att ett ämne ändrar aggregationstillstånd t.ex. att fettet går från fast till mer flytande. Men hur som helst så kommer aldrig fet och vatten lösa sig i varandra. För även om vi skulle öka temperaturen på den här fett och vattenblandningen så kommer inte polariteten ändras. När man diskar måste man t.ex. ha diskmedel i vattnet så att tensiderna kan bilda miceller kring fettet för att det ska lösa sig i vattnet.
Jag har aldrig använt schampo på min son. Hans hår blir aldrig smutsigt. Dom gångerna han haft mat etc i håret så har vi bara duschat igenom det! Sedan har vi använt Weledas baby shampo and wash på kroppen, kanon och utan skit! Så mitt tips, tvätta inte håret med något på barnen så behöver dom aldrig börja med schampo!
Apropå hårfärg så finns flera på http://www.softskin.se, jag har bla. provat Radicos, som är eko. Innehåller inga kemikalier, bara örter och både jag och min 15-åriga dotter är nöjda med den. Jag vägrar färga hennes hår med vanlig färg, hon tycker jag är löjlig men jag står på mig. Vi använder också bara schampo och balsam som är fria från sls, mineraloljor, parabener osv. och helst eko, man behöver inte tvätta håret lika ofta längre 🙂 Vill också rekommendera http://www.pureskin.se som har kanonbra produkter
Hej!
Vill bara tipsa om en billig och bra deo som jag kört med ett tag.
Tillverkas lätt hemma. Funkar riktigt bra och känns mycket bättre att kleta på sig än de man köper i butik.
http://levmerpamindre.blogspot.se/2013/03/fixa-egen-deodorant.html
Varför tror en del att om man inte dött av något redan så är det inte farligt? Allergier, diagnoser, sjukdomar, allt blir mer och värre. Vår kropp TAR upp gifter, och om inte direkt men i längden är det inte bra. Vi har en kropp, ett liv, varför inte vara rädd om det? Det behöver heller inte bli dyrare att köpa rena saker, oftast har folk alldeles för mycket som inte används, bara för att det var billigt. Nej, minska antalet och köp det mest nödvändiga och så rent som möjligt. Less is more. Gäller både mat och annat vi köper. Folk gnäller aldrig över att chips, läsk, öl, cig mm. är dyrt, det ska man minsann ”unna” sig..
Jag har astma och är superkänslig för starka lukter och för mig ”illa luktande” saker. Det betyder att sköljmedel går helt bort, jag kan knappt vara i ett rum idag där det finns någon som har tvättat sina kläder med något sköljmedel. Vi städar hemma med grumme, bakpulver, citron, och bikarbonat.
Köper alltid begagnat, tyvärr så verkar många ha en förkärlek för sköljmedel, det brukar ta minst(!!!) tre tvättar innan lukten är ute ur plagget. Trots extra skölj på maskinen.
Däremot har barnen diverse leksaker som inte kan gå under benämningen giftfritt. Äldsta dottern har en förkärlek till monster high, det var lättare med ekologiska alternativ när de var mindre, men när de blir äldre så inser de vad som finns. Det är oerhört svårt att motivera träsaker eller ekologiska leksaker när monster high endast finns i plast. Jag älskade Barbie när jag var liten ( och små metallbilar med för den delen) så jag kan förstå känslan.
Men däremot älskar vi loppisar, handlar mycket begagnat. Så vi kompenserar giftet med giftfritt. Vi äger i princip inget med parfym hemma iallafall. Och möbler köper vi sällan nya heller. Bor bredvid ikea men har inte handlat där på 4 år. 🙂
PLASTFOLIENS ersättare är äntligen funnen! Köp billiga kökshanddukar i linne på loppis, riv bivax över och smält ihop på låg värme i ugnen. Fäst runt karotter osv med gummiband eller ännu hellre ekologiska tygband. Handdukarna går att skölja från enklare fläckar utan problem, blir de riktigt smutsiga tvättar du dem och smälter över mer vax om det behövs. Hur bra som helst!
DEO har jag köpt ekologisk länge men de bästa har varit dyra. (Soapwalla är riktigt bra!) Den allra bästa deon upptäckte jag att jag hade i skafferiet. Jag luktar rätt lätt, men med denna luktar jag noll i alla fall 40 timmar! För mig har detta inneburit en deo-revolution. Olika saker funkar ju dock för olika personer.
Jag gafflar i alla fall ihop en del bakpulver med tre delar kokosolja. Det finns massor av recept på internet med olika proportioner så prova dig fram till vad som fungerar för dig. Kokosolja dödar svamp och bakterier och känns riktigt bra att smörja in huden med. Bikarbonat ska fungera lika bra som bakpulver. Vill man så kan man ha i lite maizena, potatispulver eller arrowrot som fukt-absorbent men då blir deon mjöligare. Jag brukar ha i några droppar eterisk olja, tex mint, det luktar fräscht. Tea tree-olja fungerar även anti-bakteriellt.
Hurra för deo-tips!! Ska genast prova! Och så himla billigt sen!
Tack för deotips! Förvarar du sedan deoblandningen i kylskåpet eller i rumstemperatur?
I rumstemperatur, ska hålla ett halvår.
Hur förvarar och applicerar du den?
Som en annan Emilia skrivit så är flaska i rostfritt stål jättebra. Den kanske kostar lite mer men hållbarheten är ju jättelång om man bara byter själva nappen. Den leder värme otroligt snabbt och därför toppen att värma eller kyla dryck snabbt. Jag har använt safestarter som i Umeå går att köpa på Coop forum eller babyproffsen.
Tack för bra blogg. Kembanta sitt hem är verkligen en vetenskap och alla kan göra något. Parfymfritt är verkligen att rekommendera då all parfym är gjort på bla terpentin som är akut giftigt för vattenlevande organismer och fiskar.
Du får förstås skriva vad du vill i din blogg, Clara, och kunskap är bra. Men nu tar jag ansvar för mitt mående och slutar läsa din blogg (som jag älskar) ett tag. Som nygravid har jag superångest över alla kemikalier att jag inte kan ta in mer fakta.
Åh, jag förstår dig så väl, hade sån ångest när jag var gravid och ville fixa allt NU! Men eftersom man inte kan påverka allt så försökte jag låta den fakta jag lärde mig omvandlas i handlingskraft. Jag försökte tänka att om jag ändrade EN sak, gjorde EN sak bättre som gravid/med bebisen än vad jag hade gjort utan kunskapen så fick jag ju ut något positivt av det hela! T.ex. bestämde vi oss för att hemma använda papper, vatten och olivolja vid blöjbyten istället för köpta våtservetter. En ganska enkel förändring, men det innebar ju en förbättring. Jag lät också bli att färga håret under graviditeten, också det en enkel sak jag kunde göra. (Däremot klippte jag mig desto oftare för att jag mådde bra av att håret var fint när resten av kroppen förändrades).
Så, försök undvika ångesten, den mår man inte bra av! Försök tänka på att ändra något litet istället, något som du/ni känner passar er och som du/ni orkar med!
Istället för att använda köpta våtservetter med en massa skit i, gör egna!
Blöt dina hemmasydda tygtvättlappar (eller köpta miljömärkta tvättlappar) och tillsätt eventuellt lite rapsolja om du tycker det behövs. Förvara i en plåt/glasburk. Superenkelt att ta med då du ska iväg!
Tyg, vatten och rapsolja?! Om det är så enkelt varför är vi så besatta av att krångla till det med en massa ämnen? Suck.
Jag har inga barn och väntar heller inget, men uppskattar det ändå! Hittat flera bra tips här bland kommentarerna. Som du skrev, ändrar man bara en sak så är det ändå något! Är väldigt ivrig på att göra egen deo nu! Jag har inte funderat så mycket över vad som finns i dem (för att det känns jobbigt och de som är bra är oftast så dyra.) men jag kan aldrig köpa samma sort två gånger i rad för då tycker jag bara att de luktar svett.
Jag kan också känna lite ångest ibland när jag läser såna här saker men det är bara för att jag blir rädd för vad jag utsätter min kropp för och det känns jobbigt att ändra på vanor. ”Ångesten” lättar så fort jag bestämt mig för att byta ut någon eller några produkter. Gillar dessa inlägg!
Måste tipsa om http://deolicious.se/
Där köper jag min deo och älskar den verkligen!
Annars har jag kompisar som har kokat egen deo och fått massa inspiration av den här tjejen. http://bonzaiaphrodite.com/
Åh, TACK för tips! Jag ska genast kolla in sidorna 🙂
Bra tips!
Jag och min son är med i Selmastudien som utförs vid Karlstad Universitet. Skulle kunna tänka mig att det är där de hittat 280 olika kemikalier i navelsträngen. Studien startar tidigt i graviditeten och följer sedan barnen som växer och prover tas kontinuerligt för att kartlägga kemikalier, hormonstörande ämnens påverkan osv.
Hur som helst så var jag på en föreläsning i samband med studien, om hormonstörande ämnen. Vad man inte tänker på är att de hormonstörande ämnen vi som gravida får i oss, faktiskt påverkar till och med våra barnbarn! Eftersom bebisens ägg skapas redan när den fortfarande ligger i magen. Äggen som en gång ev ska bli våra barnbarn. Så det man får i sig nu påverkar alltså även mina barnbarn. Skrämmande!!
Jättebra inlägg!! Så viktigt!
/Evelina – Evelinas Ekologiska
http://www.evelinasekologiska.se/
Konstigt att ingen sagt att man kan amma istället, då slipper man hela flaskproblematiken. Och nappen kan man skippa då också. Och om man sover med barnet hos sig behöver man inte gå upp för att stoppa i nappen. Och till alla er som beklagar sig över att man inte ska ”agera napp till sitt barn”, nappen är en ersättare för bröstet och inte tvärtom.
Det finns personer som inte kan eller får amma. Det finns även tillfällen när man vill ge sitt barn välling och vatten. Då kan det vara bra med flaska.
bra svar, Emilia. Har haft lite ångest av det här med plast i nappflaskor, då vi hade sondmatning till vår son i en och en halv månad innan amningen funkade. Han föddes för tidigt och orkade inte amma. ”Sondmatningsredskapen” är alla gjorda av plast, men vi hade inte så mycket annat val vid detta tillfälle än att använda dem och amningspumpen frekvent. Självklart är amningen superbra om barn och mamma kan och vill.
Vi sådana tillfällen där tex sondmatning behövs ska du ju inte ens ha det minsta ångest. Du gör ju bara allt för att ditt barn ska överleva.
Däremot finns det tillfällen där föräldrar ska ha ångest, tex om de röker under graviditet eller kring barnen.
Jag förstår din poäng, men det är inte mycket till handlingskraft, i positiv riktning, med ångest. Information och genomförbara alternativ är bättre. Vi lever i ett samhälle med motstridiga budskap. Forskare inom samma ämne visar olika teorier om vad som är bra och dåligt. Vad ska man lita på? Jag tror att vi behöver vara mer förlåtande mot oss själva och försöka inom de ramar som är möjliga.
Självklart finns det det. Men om man kan välja är det ju ganska dumt att välja flaska om man nu vill minimera gifter och miljöpåverkan. Och om man vill undvika gifter så mycket som möjligt bör man nog skippa vällingen ändå.
En ganska enkel sak att undvika är teflon (som är en typ av fluorplast) i stekpannor, kastruller mm. Det är inte alls så smart som man först trodde, utan släpper ifrån sig en hel del till maten.
Jättebra och viktigt inlägg. Jag tänker på det där med färg och då vill jag tipsa om att måla väggar och möbler med äggoljetempera. Den färgen består bara av pigment (oftast jordpigment), vatten, ekologiska ägg och linolja. Blir jättefint och håller hur många år som helst!
Ekologisk kallpressad kokosolja kan användas till mycket! I badet, att smörja in bebisen med och även att ha i barnmaten.
Jag får lite ont i magen när jag läser sånt här. Allt som jag inte visste, men borde ha tänkt på när jag var gravid. Fast jag rökte iallafall inte som mina föräldrars generation gjorde.
Vi köpte ekologisk spjälsäng, sängmobil, madrass, lakan, kudde, bärsele, fârskinn, blöjor, vâtservetter, kläder, skor och babysitter. Vagn, babyskydd, babypulka och bilbarnstol var tyvärr inte lika lätt men vi köpte ekologiska filtar och solgardin till vagnen i alla fall. Barnmatstol kanske finns ekologiska alternativ. Vi valde den tippsäkraste? Barnmöbler, färg och matta till barnrummet valde vi ekologiska.
Tyvärr har vi i present fâtt mycket plastleksaker men man kan rotera leksakerna istället för att förvara all plast i barnrummet? Kanske vi kunde ha informerat familjen om att vi föredrar ekologiska alternativ men jag tycker att de ska känna sig fria att köpa i present det de tycker barnet har nöje av och vill inte komma med pekpinnar. Sist men inte minst att faktiskt konsumera mindre! Slita ut kläderna och fundera över vad man behöver.
En del saker har varit nästan omöjligt att hita ekologiska alternativ men man kan fundera över näst bästa alternativ och tillverkningsland. Duschdraperi, plaskpool, trädgârdsparasoll lyckades jag hitta men det var inte lätt…
Vi har vattenkokare i metall. Säkrare än att koka vatten pâ spisen som kan vara en brandrisk om man inte har en spis som stänger av sig själv.
Vad är det för plaskpol?
Tack för att du skriver inlägg som dessa! En uppmärksammar saker en inte tidigare tänkt på. Keep it up Clara!
Hos oss på KOMPANI ETT hittar ni just nu bitringar, nappar och badleksaker av 100 % naturgummi till extrapris! http://www.kompaniett.com
Clara! Jag vill bara säga att jag tycker dina inlägg om alla gifter och skit som finns i oss och runt om kring oss är helt fantastiska! Jag får också ångest, men jag är så trött på ”stoppa huvudet i sanden”-mentaliteten som finns. Jag blir så peppad över att jag faktiskt har ett val och kan påverka. Det är ju vi som konsumenter som måste börja ställa krav och aktivt göra ett val när vi handlar produkter så att det en dag är en självklarhet för våra barn att leva i ett samhälle med mindre gifter. Som du säger så kanske man inte kan ändra allt på en dag, utan mer göra små förändringar och ta lite i taget. Heja!!
Vad kul – tack snälla =)
Kan tipsa om att det är bättre att tapetsera än att måla.
Ni som bor i Uppsala och behöver avlastning med städ i hem, vi är en litet grönt och nystartat företag som använder 100% naturliga produkter (bikarbonat, citron, vinäger) och vi skapar giftfria och hälsosamma miljöer för din familj! http://www.grandmaknowsbest.se
Allt är ett gift, det är dosen som avgör! Man kan dö av att hälla i sig flera liter vatten på en gång, men vatten i sig är inte giftigt för det!
Jag tror inte heller att så många tänker på att koffein är klassad som ”Farligt vid förtäring” (men självklart i höga doser) utan häller gärna i sig flera koppar kaffe per dag! Allt är inte svart eller vitt, giftigt eller hälsosamt!
Det finns en anledning till att man har gränsvärden för ett mycket stort antal kemikalier och det är något som alla seriösa företag följer! Under dessa gränsvärden är användningen säker! Kemi och kemikalier är vårt allt och vår värld, vi är ju uppbyggda av kemikalier! Snälla sluta med denna kemikaliehets om man inte förstår kemin och toxikologin bakom!
Jag ser mycket hellre att man använder t.ex. godkända ftalater under gällande gränsvärden än att man totalförbjuder dem och istället börjar använda nya ämnen i betydligt högre halter. Det finns inte alls lika mycket studier på nya ämnen och vem vet vad man kommer fram till efter 20 års användning?! Där kan vi tala om labråtta!
Gränsvärdena finns av en anledning och jag tycker inte man ska misstro det!
För övrigt så tror jag att vi (i mitt fall 80-talist) har fått den största andelen miljögifter (PCB, dioxin, hormonstörande ämnen etc) från våra mammor via bröstmjölken. Att amma är nämligen ett mkt effektivt sätt att föra över den typen av kemikalier till sitt barn. Inget man pratar så mkt då fördelarna med amning väger betydligt tyngre. Man får ta det goda med det onda helt enkelt! 🙂
Mitt bästa tips är att köpa grejer till barnen från IKEA! Det finns inga i branschen som har så otroligt höga kemikaliekrav som IKEA har på sina leverantörer, och särskilt på produkterna som är avsedda för barnen! Billigt är det också!
Jag tänker att det är jättebra att det finns gränsvärden för kemikalierna och att de efterföljs, men däremot tycker jag inte att ”kemikaliehetsen” är något dåligt. Om vi bara hade använt en produkt med kemikalier i, och alla andra var utan kemikalier, så hade det ju inte varit något problem. Problemet idag är att väldigt många saker innehållet kemikalier, och även om dessa produkter följer gränsvärdena så blir det ju högt över gränsvärdena (för användaren) om vi använder en massa produkter. Vissa produkter kommer det antagligen vara jättesvårt att ”kemikaliebanta”, och då är det väl bättre att dra ned på kemikalierna i sådant som inte behöver ha dem i sig, så att vi inte får i oss allt för mycket kemikalier. Det är åtminstone så jag tänker… 🙂
Hört talas om cocktaileffekt? Gränsvärden i all ära men de tar inte hänsyn till alla andra kemikalier. Mycket dåligt resonemang, klart man ska göra vad man kan för att undvika onödiga kemikalier. Vad gäller amning vs ersättning är ju inte direkt komjölk kemikaliefritt och innehåller dessutom inte de skyddande antikropparna som bröstmjölken gör, så att amma är ändå bättre, inte minst ur kemikaliesynpunkt.
Jag har absolut hört talas om cocktaileffekten. Men med tanke på att ALLT är uppbyggt av kemikalier så är det lite svårt att komma undan.. Gällande amningen så säger jag ju att de positiva effekterna är betydligt större än den mängd miljöfarliga ämnen man riskerar att få i sig. Jag har med gott samvete ammat två barn, och förmodligen fick minstingen inte lika mkt miljöfarliga ämnen då storebror var först! Men det är ju inget jag kan gå runt och ha ångest över.
Clara menar att man när man är gravid ska undvika ”kemikalier” och jag menar att det är lite sent då eftersom många av oss redan har fått i oss miljögifterna när vi själva ammade och växte upp. Det vi skulle kunna få i oss av att äta lunchen ur matlådan i plast skulle jag gissa är ytterst marginellt.
Då är det bättre att hålla sig helt borta från t.ex. insjöfisk och skaldjur, oavsett om man är gravid eller ej. Där ackumuleras miljögifterna i högre halter.
Jag tycker det är hemskt när man skrämmer upp folk så de får ångest för att deras små spädbarn har sondmatats med plastslangar.
Man måste lita på att företagen följer de regler som finns och inte skrämma upp folk i onödan! Sen är det få företag som häller lite extra kemikalier som är särskilt farliga och onödiga.. För att hålla ner priset slimmas tillverkningen till max. Att inte utsätta sin egen personal för onödiga risker är också ett tungt incitament!
Själv undviker jag billiga ”20 kronors-leksaker”som tillverkats i Asien och som inte kommer från någon av de stora varumärkena, men har inga problem att ge mitt barn en nappflaska i plast från Mam eller Esska. Jag litar fullt ut på att de följer gällande lagstiftning.
Man har nog med funderingar över annat när man är gravid eller precis fått barn, inte är det den där hårfärgningen man gjorde som kommer förstöra ens barn! Lite sunt förnuft kommer man långt med!
Du sätter ord på det jag känner! Bra skrivet. Pro-sunt förnuft!
Tack! 🙂
Men lita du på de vinstdrivande företagen då. Det var ju bland det dummaste jag hört på länge. Jag förstår att folk gillar att tänka som du, det är bekvämt och enkelt och man slipper oroa sig. Skönt helt enkelt. Men verkligheten ser inte ut så och man kan göra massor för att förändra och förbättra vår miljö istället för stt bara luta sig tillbaka och ”lita på” de som bara vill tjäna pengar.
Tänk på de familjer som jobbar med att producera mat till oss, som föder barn med stora missbildningar pga all besprutning, spelar gränsvärden verkligen någon roll?
Jag jobbar inom kemiindustrin på ett ”vinstdrivande” globalt företag där jag dagligen granskar råvaror på ämnesnivå för att se att de uppfyller våra och våra kunders höga miljö- och kemikaliekrav. Jag och mina kollegor har minst 4 års universitetsstudier i kemi. Hittar vi något som inte är ok, om det så är på ppb nivå så kommer det inte innanför våra dörrar.
Om du tror att små företag har möjlighet att anställa en specialistfunktion liknande den jag jobbar på för att kristiskt granska alla råvaror och samtidigt bevaka kemikalielagstiftningen globalt för att våra utvecklare ska kunna ligga steget före, då måste jag göra dig oerhört besviken!
Små företag har inte samma goodwill att förlora som stora har, de blir heller inte granskade i samma omfattning men framför allt har de inte kunskapen! Tror du att IKEA vill ha samma skandalrubriker igen som när formaldehyd i Billyhyllan blossade upp? Nej naturligtvis inte, det är därför de nu går i bräschen med sina höga kemikaliekrav!
Men, vill du utgå ifrån att ”vinstdrivande” företag har förgifta sina kunder högst upp på sin agenda så får du tror det. Jag har högre tro på mänskligheten än så!
Jag tror du missförstår mig. Vad gäller IKEA har jag ingenting att säga, jag har aldrig påstått att IKEA inte är bra, de har mkt bra riktlinjer det håller jag fullständigt med om. Men diskussionen handlar väl inte om IKEA?
Jag tvivlat inte på att ni utför grundliga kontroller och följer gränsvärden etc. I egenskap av toxikolog är jag mycket väl insatt i hur processen ser ut.
Poängen är att ingen vet hur alla dessa kemikalier tillsammans påverkar oss och vår miljö. Gränsvärdet gäller ju bara en produkt i taget, men du har kanske ett hundratal (lågt räknat) produkter hos dig samtidigt som tillsammans skapar en mängd kemikalier som sträcker sig långt över några gränsvärden. Och dessutom det du pratar om är kontroller som görs i Sverige, du och dina ”kemistkompisar” kan omöjligen kontrollera allt som finns och inte minst den enorma mängd produkter som importeras till Sverige.
Det är mycket naivt av dig att ”ha större tro på mänskligheten än så”, faktiskt, ledsen att behöva säga det men pengar styr mer än vad du verkar förstå och mycket släpps på marknaden innan man ens kontrollerat säkerhet överhuvudtaget.
För den som faktiskt vill lära sig mer om detta istället för att blunda för sanningen kan jag rekommendera dokumentären ”Underkastelsen”. Evidensbaserad forskning som visar på att det är långt mycket värre än vad många vill tro.
Hej! Jag vill rekommendera ekologiskt/naturligt smink! Eftersom du säger att du gillar det, och det gör jag också! Jag använder UNE green pride mascara (ger lika bra resultat och håller 6 mån jämfört med typ l´oreal som torkade för mig på 3 mån). Jag använder även UNE blush och eyeliner, som funkar bra och inget skit i. Till naglarna använder jag åcquarella som är vattenbaserat och giftfritt (enligt tillverkaren). Nagellacket tar typ aldrig slut (väldigt drygt) och håller mycket länge på mina naglar. Kan dock rekommendera att välja färg på åcquarella:s hemsida, då ”förpackningsfägen” inte ger en rättvisande bild. Som läppstift använder jag hibiskiss från crazyrumors, helt naturligt och smakar gott! Till håret använder jag bara hemmagjorda produkter som kakao/potatismjöl för volym och torrschampoo, och saltvattenspray för att få stadga. UNE finns på Åhlens. åcquarella och hibiskiss finns på softskin. Lycka till!
Tack så mycket för tipset! Klickade hem en sådan mascara direkt och spanade även på nagellacken, får nog blir ett sånt med inom en snar framtid! 🙂
http://www.litetfro.se/ är också en trevlig liten webbshop 🙂
Jag tänker faktiskt främst på de som producerar/arbetar med dessa gifter dagligen och hur den påverkar deras miljö, de exponeras ju på ett helt annat sätt än vi för de ”obearbetade” gifterna och tyvärr ofta med bristande skyddsutrustning etc. Jag tycker att en gör rätt i att vara skeptisk till både gamla och nya kemikalier, homoslyret var t.ex. en gång en hyllad produkt som sedermera skördade många liv – och som vi alla vet finns det många fler exempel. En gör vad en vill, och det är ingen vits med att ha ångest varken för det ena eller andra; antingen tycker en att det är värt att ändra på nåt – för sin egen eller andras skull eller både och – eller så tycker man inte det, t.ex. för att man inte tror på rönen eller helt enkelt skiter i dem för att det tar för mycket tid att tänka på och oroa sig över.
Jattebra tips Clara! Det kanns harligt att veta att vi nu borjar ha en ny generation mammor och pappor som ar palasta nar det galler kemikalier i vardagen, pa sa satt kan vi skydda nasta generation barn fran mycket. Det man inte vet nagonting om kan man inte heller skydda sig emot. Tack Clara for ditt engagemang! 🙂
Vilket superbra inlägg! Vi fick vår son för 4,5 månad sedan och det har aldrig kännts så viktigt med eko och giftfritt som det gör nu! Du är en sån otrolig inspiration!
är det inte så att melamin ändå är ett relativt bra val av material i tallrikar och liknande, då det är en väldigt hård plast och ju hårdare plast, desto mindre kemikaliesläpp?
i övrigt har vi valt second hand istället för ekologist i de flesta fall. gamla träleksaker kostar ju ex bara en bråkdel av vad nya kostar. dessutom har många loppisar runt oss dålig koll på vad som är ekologiskt och inte, vilket gjort att vi hittat mycket ekologiska produkter till nästan inga pengar alls. så att det behöver vara en klassfråga är inte helt sant. inte om man kan tänka sig begagnat. blir ju så klart svårare med mat och förbrukningsartiklar.
http://www.littlebloom.se är också en trevlig butik med ekologiska produkter för baby och barn.
Tack för detta inlägg! Fantastiska tips! /Frida
Lista över hur förskolan (och hemmet såklart!) kan giftbanta:
http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/13-punkter-som-giftbantar-forskolan
Som flera har skrivit, det behövs inget shampo åt barn. Dottern är 4,5 och sonen 3, dom har aldrig fått sina hår tvättade. Många tycker det är ”äckligt”, men dom har hur rent och glansigt hår som helst!
Vilka bra poänger du lyfter fram Clara. Jag har ett tips på hur man får renare inomhusluft – krukväxter.
Här en lättfattlig översikt:
http://svenska.yle.fi/artikel/2014/03/06/gronvaxter-som-renar-inomhusluft
Jättebra! Tusen tack för bra tips! Du kanske skulle göra ett till inlägg, om medel att använda istället för vanliga, när det kommer till städning, tvätt av kläder, disk m.m! De är de jag söker efter iaf 🙂
Så bra sammanfattat! Har länkat hit hoppas det är ok.
http://vegobotten.blogg.se/2015/april/rediga-redskap-och-plastbantning.html
Bra & vettiga tips men ett viktigt språkfel: kemikalier i sig är inte farliga. Allt består av kemikalier, förutom vakuum då. Det finns farliga kemikalier både naturliga och antropogena (skapta av människan). Toxiner kanske är ett vettigare uttryck.