Orangeriet

Jag älskar att mitt vardagsrum håller på att förvandlas till lite av ett orangeri. Älskar alla gröna växter som tar plats! Förr hade man ofta växter inne i rummet – i amplar, på piedestaler och bord.  Idag har vi dem mest bara i fönstret. Det tycker jag är synd för få saker skapar sådan rumskänsla och hemtrevlighet som just växter och de flesta växter trivs bättre en bit in i rummet än precis i ett soligt fönster.

I bakgrunden på en av bilderna skymtar lite av en spetsgardin också. Min syster var ju här och sydde gardiner till alla rum. Det blev 45 meter tyg totalt – vi har högt i tak – och jag är så tacksam för all hjälp eftersom min egen initiativförmåga verkar försvunnit ju längre jag kommit i graviditeten. Jag har liksom svårt att besluta var jag ska sätta upp en tavla någonstans – så utan hjälp skulle jag inte kunnat tänka ut minsta lilla gardinuppsättning just nu. Ska visa fler bilder på gardinerna om någon dag! Det blev väldigt romantiskt och fint.

Så fräschar jag upp krukväxterna

Därför tittar jag på tv innan jag inreder


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

28 kommentarer på “Orangeriet”

 1. Verkligen jättefint, tänk bara på att hörnet bredvid ett fönster är det mörkaste stället i ett rum vintertid. Få ljustimmar o ingen vinklad punktbelysning. Flytta fram dina fina växter när mörkret gör entre till hösten.
  /Annika

 2. Visst är det underbart med gröna växter i rummet! Men fy vad jag tycker det är svårt att få dem att leva, och växter som börjar misstrivas och få bruna blad är bland det mest deprimerande jag vet och då brukar jag sluta vårda dem vilket, naturligt nog, får till följd att växterna dör helt och jag känner mig usel som tagit död på något levande. M a o, skriv gärna om dina erfarenheter med dina växter om något år, vilka funkar, vilka funkar inte osv. Kram och tack för all inspiration!

  1. Det beror mycket på hur du bor. Vi har fyra gigantiska fönster i detta rum och det gör att det är ljust jämt överallt. Vårt problem är att få blommor att överleva i fönsterna. Mitt tips är att gå till en blomsteraffär och förklara hur du bor och vad du söker – de kan hjälpa dig! Finns många blommor som trivs i med “skuggiga” lägen även om man får lyfta fram dem under den mörkare perioden. Lycka till!

  2. Tips från en lekman:

   Ibland kan växter få bruna blad av att stå i för mycket sol. De flesta av våra krukväxter är tropisk undervegetation som är vana vid halvskugga eller skugga. Jag tror på den här grejen som Clara har gjort att ställa växterna längre in i rummet. Blommande växter som t.ex. pelargon kan stå i fönstret. På vintern kan man, som jag har förstått det, flytta fram de gröna växterna till fönstren, gärna ett söderfönster då.

   Sen kan många gröna växter få bruna och torra blad av för torr luft. De är som sagt tropiska växter och vana vid hög luftfuktighet. Prova att spraya växterna med vatten nån gång i veckan som komplement till vattningen.

   Lycka till!!!

   http://frmodligen.blogg.se/

 3. Att se dessa bilder är som att åka tillbaka till min farmor och farfars hus. De hade amplar och piedestaler här och var, grönt och fint till max.
  Fortsatt fin midsommar!

 4. Den kommer säkerligen överleva – det är så ljust i detta rum så det snarare är saker i fönsterna som dör =) Men eftersom du är en sådan expert kanske du kan ge mig tips på var man hittar snygga amplar? Jag vore evigt tacksam då jag har letat mig fördärvad men det verkar vara totalt ute och ingen som tillverkar amplar länge. Mycket tråkigt då jag tycker att det är så fint =) Glad midsommar

  1. Ja! Å vars är alla piedestaler?? 😀
   Jag dammsuger loppisar och auktioner men icket!
   Verkar vara otrendigt det å.

 5. Vilken härligt grön djungel!
  En sak jag länge har undrat över är att när du skriver den här typen av inlägg så skriver du nästan alltid “mitt vardagsrum”, “mitt kök”, “min trädgårds” osv istället för “vår/vårt”. Är det bara en vanesak som gör att du skriver så eller är det så att du bestämmer det mesta som har med tex inredning att göra? Har du och din man ganska lik smak eller får ni ofta kompromissa om färgval, möblering eller vad det nu kan vara?
  Ha en fortsatt bra midsommarhelg

 6. Hej! Jag undrar vad det är för material på spetsgardinerna? Med tanke på all plast som finns överallt så har jag kollat igenom mina tyllgardiner och det är ju i princip bara plast.. Går det att hitta spetsgardiner i bättre material?

 7. Visst är det underbart med en älskad syster som kan rycka in och rädda en när man själv inte orkar med…!
  Annie (www.varanlillavra.blogspot.se)

 8. Jättefint! Verkligen en gammeldags känsla, på ett bra sätt såklart!
  Har haft lite växter en bit in i rummet, men flera verkar tycka att det blir lite för mörkt… tyvärr

 9. Detta ligger bannemej på topp-tre-listan över dina bästa inredningstips ever på bloggen.

 10. Håller helt med dig, älskar grönt! Jag brukar försöka välja växter som inte bara är fina utan som också gör nytta genom att rena luften på läskiga kemikalier (bensen, formaldehyd, xylen, toluen m.m.). Testa t.ex. paradisträd, svärmorstunga, gullranka, guldpalm (ser ut som guldpalm i ditt vardagsrum?) eller fredskalla!
  http://www.avocadobaby.se

 11. Så härligt det ser ut! Lite grönt gör verkligen mycket för hemmet, fint och ombonat.

 12. Åh, jag skulle också vilja ha så grönt och fint men har ännu inte hittat några växter som funkar med katt på det sättet 🙁 Är dom ogiftiga och ospretiga (inget gräsliknande här hemma!) så måste dom ha maaaaassor av sol och vatten typ 3 gånger om dan eller nåt haha X)