NĂ€r jag gick i högstadiet och fick information om droger och alkohol och jag lĂ€rde mig att det kan skada hjĂ€rnan sĂ„ tĂ€nkte jag bara helt rationellt “NĂ€, men dricka kan man ju inte göra, det verkar ju jĂ€ttefarligt”. NĂ€r mamma som jobbade med lungcancersjuka berĂ€ttade om rökningens fasor tĂ€nkte jag bara “NĂ€, men röka kan man ju inte göra, det verkar ju jĂ€ttefarligt”. Och nĂ€r Jakob kommer hem frĂ„n sin utbildning och redogör för alla forskningsstudier som sĂ€ger hur farligt stillasittande och inaktivitet Ă€r för hĂ€lsan tĂ€nker jag bara “NĂ€, men sitta stilla hela dagarna kan man ju inte göra, det verkar ju jĂ€ttefarligt”. Eller nĂ€r naturskyddsföreningen analyserade dammet i min sons rum och sĂ„g alla gifter det innehöll. DĂ„ tĂ€nkte jag “FARLIGT!” och sĂ„ handlade jag. Visst blev jag orolig men oron skingrades av att jag fattade rationella beslut.

Panik kommer man inte lÄngt med!

Det finns ingen Ă„ngest inblandad i mitt beslut att inte röka eller dricka. Inte heller i mitt beslut om att plastbanta hemmet och försöka undvika besprutad mat.  Jag tĂ€nker bara helt rationellt – det dĂ€r verkar ju skitfarligt! BĂ€st att lĂ„ta bli det. Och det jag inte kan lĂ„ta bil har jag ingen Ă„ngest för. Jag gĂ„r inte och tĂ€nker pĂ„ alla miljögifter jag fĂ„r i mig som jag inte kan göra nĂ„got Ă„t. Ge mig kraft att förĂ€ndra det jag inte kan acceptera och acceptera det jag inte kan förĂ€ndra och visheten att se skillnaden mellan dessa. Ja ni vet.

Jag tĂ€nkte pĂ„ det ibland eftersom folk oftast motiverar brist pĂ„ handlande med att “om jag börjar tĂ€nka pĂ„ miljöförstöring/miljögifter/rökningens skadeverkningar etc sĂ„ fĂ„r jag ju Ă„ngest” och ibland kommer det med tillĂ€gget “Ă„ngest Ă€r ju ocksĂ„ farligt” DĂ„ brukar jag bara tĂ€nka: Fy vad dumt att fĂ„ Ă„ngest av fakta! LĂ„t bli. Gör nĂ„got istĂ€llet! Handling avhjĂ€lper oron. Man kan inte gör allt men kan man göra nĂ„gonting bĂ€ttre Ă€n man gjorde det förut – dĂ„ Ă€r mycket vunnet! Och varje liten sak vi gör – om det sĂ„ bara Ă€r att börja köpa ekologiska bananer – pĂ„verkar ocksĂ„ det omgivande samhĂ€llet.  Om alla gjorde nĂ„got istĂ€llet för att sluta innan de ens hade börjat – dĂ„ skulle en vĂ„g av förĂ€ndring rulla över samhĂ€llet. Och snart skulle det bli lĂ€ttare att göra Ă€nnu mer. Handling hjĂ€lper mot oro!

Det Àr enkelt att vara kritisk och passiv