Livet på åkern

Jag måste ju göra en liten uppdatering om hur arbetet på gården fortskrider!

Odlingen känns så “verklig” i år. Så storskalig på något vis (fast förstås väldigt småskalig jämfört med konventionellt jordbruk). Det mesta i odlingsväg som vi stoppat ner har snällt tittat upp. Bara kornet som skulle användas till att brygga öl har visat sig vara en besvikelse för det ruttnade i jorden. (Ja, det är inte jag som ska brygga och dricka ölen då utan Jakob och våra kompisar som vi driver jordbruket med).

Kålen är praktfull och stor och min favorit grönkålen börjar bli hur fin som helst!

Grisarna har växt på sig också. Nu har vi tre linderödssvin och två vanliga industrikultingar. De gör ett fint jobb med att preparera åkern inför nästa odlingssäsong och håller sams bra fast de är ifrån två olika kullar.

Hönsen värper på fint och ger tre-fyra ägg om dagen i snitt. Jag kommer snart att hämta fler höns så att vi får totalt ca tolv stycken (just nu har vi fem hönor och två tuppar). I vårt hönshus kan det på sikt rymmas ungefär femton höns. Enligt KRAVs regler skulle det vara tillåtet för oss att ha bortemot 25 stycken men det blir för trångt tycker jag. Och hör på det här då – om jag följde konventionella regler för värphöns skulle jag utan problem få klämma in närmare 4o stycken! Det känns helt absurt när jag ser hur hönsen rör sig och vilka utrymmen de tar sig när möjligheten finns!  Jag kan aldrig tänka mig att höns mår bra under sådana förhållanden. Framförallt inte på vintern när de ska vistas inne för jämnan! I sommar ska vi i alla fall utöka hönsens hage så att den blir tre gånger så stor som nu – för som ni ser har de ätit den ren på växtlighet bara på dessa veckor!

Vi har fått lamm!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 kommentarer på “Livet på åkern”

 1. Åh jag blir alltid så inspirerad utav dina bilder och längtar efter samma sak! Jag värdesätter livet på landet nå oerhört och att sedan ha en lite jordbruk som är min framtida dröm. Att vara mer självständig och självförsörjande!

 2. Visst är det knasigt hur många man får proppa in enligt reglerna? Vi skulle kunna ha uppemot 100 höns i vårt hönshus men nöjer oss just nu med 16. Fast jag är lite sugen på att låta nån av surhönsen få ligga på ägg – förra året maskinkläckte vi eftersom inga höns surade.

  Vi har haft våra i stor utegård i ett par år (fast merparten av hönsen fyller ett år just idag) och nu kan jag öppna och de kommer springande när jag ropar och så låter jag dem vara utanför och beta. Sen när jag tittar till dem igen har de gått in i den renbetade hönsgården igen, de trivs uppenbarligen där. Så jag tror du kan ha dina lösa om du bara håller koll på att de inte äter upp all kål och sånt.

   1. Surhöns brukar man kalla de hönor som bestämt sig för att ruva fram kycklingar. De ligger då på äggen i tre veckor och även om man plockar bort äggen och inte vill ha kycklingar för tillfället, så ligger de där och surar och knorrar tiden ut… När de väl får några kycklingar att fostra så blir de så glada och stolta och lär sina små allt de kan 🙂

 3. Inspirerande! Mer sånt!

  För att läsa om några höns som verkligen lever ett gott liv, klicka dig in på in blogg;
  http://www.martinagunnarsson.eu

  Min syster gjorde likadant, som jag skriver om i mitt inlägg, och kunde haft många fler höns om hon velat. Och med en stor lada för sina höns dessutom. Men jag antar att alla de ägg de fick räckte för dem. Räven tog tillslut alla höns. Han klämde sig in genom ett litet hål i hönsnätet.. och lyckades få bort plankan in i hönshuset under natten. Hålet i nätet var dessutom var två meter upp… (!!?) Men ja… de måste väl också få överleva och ge sina små mat.Och visst hade väl jag också jagat där all mat befinner sig på ett och samma ställe. Man är väl inte dum.

  Hur som helst. Mer av sådana här härligt inspirerande inlägg!
  Ha det fint och lycka till med ALLT.

 4. Heja Clara! Jag tycker du är så bra och en så god inspirerande källa! Tack för goda krafter som du i vårt samhälle <3

 5. Jag vet inte om du skrivit om detta innan men hur gjorde ni för att flytta ut så som ni gjort? Kände ni era odlingsvänner innan och hittade hus och mark tillsammans? Hur nära bor ni osv. Det är min dröm att bo som ni gör även om det ligger några år framåt i tiden, jag vet bara inte hur en gör! Vart börjar en? Vad ska en tänka på? Hur delar ni kostnader och skörd osv?

 6. Vad är er anledning till att inte ha hönsen helt lösa på gården? Våra verkar ha inbyggt hur tomtgränsen går samt vett att inte äta upp det vi odlar osv.

 7. härligt!! Utsökt fina bilder! Så kul det blir att skörda! Jag är också nyfiken p hur ni delar, precis som Sandra här nedan:) Njut av sommaren Clara. Har du förtjänat! Och vi njuter av varje inlägg du orkar göra, trots det “välsignade” tillståndet:P

 8. Hej Clara! Hur går det med era odlingar versus rådjuren, antar att det finns gott om dem i skogarna hos er. Äter de inte upp för er? Jag bor i söder i ett villaområde, och de äter ALLT! Man kan tycka att de kunde ta ogräset i första hand…

 9. Ett tips är att sätta upp ett elnät som hönsgård )typ ett fårnät, men jag tror att det finns särskilda för höns också). Bara att dra ur strömmen när man ska klättra in och hälsa på dem 🙂 Det har fungerat jättebra för oss då man snabbt kan hänglsa in stora områden och flytta runt hönsen I trädgården allteftersom. Det blir så fint där de får gå och rensa och vi har inte haft ett enda rävbesök sen vi började använda det. Hönsen lär sig direkt att hålla sig ifrån stängslet, såg en höna få en stöt och hon bara skakade lite på huvudet och gick vidare. Sen vet jag inte om det är något med att det knäpper och tickar lite från nätet hela tiden, men t.o.m. höken håller sig borta!

 10. Härligt!! Ni kan ju dela den nya stora hönshagen, så hönorna kan picka i ena delen samtidigt som det hinner växa upp lite i den andra delen.

 11. Hej! Skulle vara jätteroligt om du kunde skriva mer ingående ang att grisarna används till att bearbeta åkern. Jag är på jakt efter en gård, bor i Umeå just nu, till mig och mina hästar. Har hyffsat nyligt kommit in på självhushållning och har nu stora drömmar och planer som förhoppningsvis slår in en vacker dag. Så allt i hur en gård fungerar är jag intresserad av, men främst hur man kan få allt slutet i som ett kretslopp o hur alla djur, människor o växter gör sitt 🙂 Tex att grisarna får böka jorden efter man skördat osv!

 12. Mer önskemål om blogginlägg! Vad använder ni för växtskydd? Kålen ser fantastisk ut. Jag får inte ha min ifred, kålfjärilen hittade den på en gång trots att den är täckt med duk.

 13. Härliga bilder!

  Blir förskräckt när jag hör om hönsen! Alla borde få ha ett sånt fint hönsliv som de ni har. Och angående grisarna – heter verkligen rasen “industrigris/svin”? Låter ju helt fruktansvärt..! Men det är väl så, de är väl avlade för att bli stora så snabbt som möjligt för att kunna ge mycket kött. Men som sagt, namnet låter vidrigt.