Chokladsockerkaka med kaffeglasyr och mandelspån

Äggkorg och bakbunke på bordet med sommarens lupiner.

Att baka hör sommarlovet till tycker jag!

Vi har mycket ägg så vi bakar ett par sockerkakor i veckan i alla fall.

Barnmagen i luften och bakom den skymtar utsikten från arbetsbänken med grönskande åkrar.

Härligast är att baka vid mitt öppna fönster och se ut över åkrarna.

Är så glad att jag valde att sätta arbetsbänken framför köksfönstret istället för att ha matbordet där!

Jag ägnar ju ändå mer tid åt att laga maten än att äta den.

Chokladsmet i formar.

Idag bakade jag min helt fantastiska chokladsockerkaka med krämig kaffesmakande chokladglasyr!

Ett tips när man gör sockerkakor är att alltid sikta ner mjölet med en sil. Annars klumpar det sig lätt.

Och eftersom man inte ska vispa smet med bakpulver i (för då blir den gummiaktig) kan det vara svårt att lösa upp klumparna när de väl har bildats.

Mörk chokladfärgad sockerkaka på blåkantad tallrik.

När kakan gräddats ställer jag den luftigt så att den kallnar snabbare och glasyren går att breda ut.

Krämig glasyr i skål med sked.

Ovanpå och inuti sockerkakan brer jag ut en chokladglasyr bestående av smör, florsocker, kakao och kaffe!

Cafébord utomhus med kaka på fat.

När jag bakat färdigt kvällsfikade vi i trädgården med kaffe och kaka. Det blev himmelskt gott (om man får säga så om det man själv har bakat).

Den mörka färdiga kakan med glänsande glasyr och ljusa mandelspån ovanpå.

Chokladsockerkaka – här är mitt recept:

3 ekologiska ägg

2 1/2 dl strösocker

50 g smör

1 dl mjölk

3  dl vetemjöl

4 msk kakao

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

Smör och ströbröd till formen

Glasyr med kaffesmak:

50 gram rumsvarmt smör

2 1/2 dl florsocker

4 msk kakao

2 msk starkt kaffe

mandelspån

Så här bakar du kakan:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker riktigt pösigt.

Smält smöret och blanda i mjölken. Låt svalna och häll ner i äggsmeten.

Blanda torrvarorna i en separat skål och vänd försiktigt ner i smeten.

Häll i smörad och bröad form och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter (känn med en sticka så att kakan inte är kladdig).

Låt kakan svalna och dela den sedan i två lager.

Gör chokladglasyren genom att röra ihop alla ingredienser (utom mandelspånet) till en smidig smet.

Bred därefter ut glasyren mellan kakans lager och ovanpå den. Avsluta med att strö rostade mandelspån över kakan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 kommentarer på “Chokladsockerkaka med kaffeglasyr och mandelspån”

 1. Smaskens!! Den ska jag prova. Din fina klänning, är den andra hand eller? Älskar färgglatt rutigt!

 2. Så vacker miljö och kakan ser underbart god ut.
  Blommorifonstret.blogspot.com

 3. Men Clara! Du är ju magnifik! Klänningen!!! Nästan så man önskar att du är gravid länge till:-) Närå.. Poppa kiddet så du får energi tillbaka. Verkar dock inte saknas energi att baka smaskigheter..! JA, men ska självklart säga att det man själv bakat är svingott, varför skulle man annars ha bakat det liksom..?!? :-)) Njuter själv av att ej vara gravid denna sommar, har gjort två somrar som nygravid (båda killarna är vårbarn) och då var känslan: Hej, jag har en tung, grå, blöt filt över huvudet med hål endast för ögonen:-) Ej mysigt alls. Men bra ungar blev det! Tack för toppenblogg & inspiration. Jag har sagt det förr å säger det igen: du är en verklig påverkande faktor i mitt liv. Heja dig!!!

  1. Jag menade att det är tur för oss läsare att du orkar (trots höggravid) fresta och inspirera oss med smaskiga bakverk & härliga middagstips!

 4. Åh så gott det såg ut! helt fantastiskt 😀 Detta måste jag så klart prova att baka ! (Älskar att baka, speciellt när det rör sig om choklad!)

 5. Så fort jag läst ditt inlägg kastade jag mig ut i köket. Väntade besök av svärmor och svärfar så det passade perfekt 🙂 Sambon min åt säkert 4 bitar… Men han hade tränat så det var lugnt 😉 Du rockar Clara!

 6. Ställde mig i köket med min 3 åring och gjorde kakan i͏͏d͏͏a͏͏g͏͏ p͏͏å͏͏ f͏͏m͏͏.͏͏ Blev verkligen god, vi tog färgglatt strössel istället för mandelspån. 🙂 Sedan blev de go fika!! T͏͏a͏͏c͏͏k͏͏ f͏͏ö͏͏r͏͏ g͏͏o͏͏t͏͏t͏͏ r͏͏e͏͏c͏͏e͏͏p͏͏t͏͏!͏͏

 7. Jag blev så sugen o bakade men även fast jag hade den inne ca 35 min var kakan nästan helt flytande när jag tämde upp den. Hade en avlång form som var nästan helt fylld.

  1. Så konstigt! Bakar den här ofta men det har aldrig hänt mig. Olika ugnar kan förstås grädda olika – men det låter otroligt att det skulle vara SÅ PASS olika. Jag brukar dock alltid se tidsangivelser i recept som väldigt ungefärliga när jag bakar något för första gången- och sedan sticka flera gånger i kakan innan jag tar ut den. Bäst att använda sitt eget omdöme =)