• Inlägget är ett annonssamarbete med Panduro Hobby •

Sommarlovspyssel

Långsamma sommarlovsdagar när vädret inte är det bästa passar det perfekt att pyssla med barnen! En dag gjorde jag den här härliga klänningen som Bertil kallar för sin indianklänning! Kanske är det pärlorna och fransarna han tänker på? För att göra den behöver man en stor t-shirt (jag använde en av Jakobs avlagda). Tvätta t-shirten om den är helt ny. Spraya tröjan fuktig och blanda textilfärg med vatten och stänk med pensel över t-shirten i önskat mönster. Spraya vatten på vissa färgdroppar så flyter de ut mer. Låt torka och fixera sedan färgen genom att stryka tröjan med ett strykjärn.

Klipp bort den nedersta mudden på t-shirten och klipp därefter fransar i nederkant. Trä sedan träpärlor på fransarna och fäst med en dubbelknut. Lite beroende på hur tröjan ser ut där uppe kan man också göra liknande fransar av ärmarna. Jag valde dock att klippa bort ärmarna helt och även klippa ut halsringningen så att den blev mer som ett urringat linne. Jag använde textilfärg 251222 och pärlor 786000 från Panduro Hobby.

Rörpärlor är också kul att pyssla med och här hemma gör vi smycken i parti och minut. För variation kan man testa att smälta pärlorna i ugnen genom att ställa dem på högkant på en plåt med bakplåtspapper. Kör i 200 grader i ca 10 minuter. De små pärlorna på armbandet har jag smält på det sättet och de blir jättefina att göra smycken av. Det större armbandet/halsbandet består av varannan smält pärla och varannan vanlig. Trä upp på elastisk tråd och knyt en dubbelknut i slutet. Jag använde rörpäror 450468 och 701354 samt elastisk tråd 312579

Lite mer lättanvänt än textilfärg är textilpennor. Låt ungarna gå loss på något avlagt oömt plagg eller gör som jag och pimpa springskorna med ett fint mönster. Jag använde en svart textilpenna och gjorde helt enkelt prickar på skorna. Sedan fixerade jag färgen genom att stryka skorna försiktigt med strykjärnet! (Akta sulan bara så att den inte smälter!). Jag använde textilpennorna 241076

Slutligen vill jag verkligen tipsa om att köpa hem glasfärg! Låt barnen måla på gamla glaskonserver eller piffa till sina egna dricksglas. Vanliga dricksglas finns för en femma på loppis så det behöver inte alls bli dyrt. Diska bara glaset noggrant först så att det inte har några fettfläckar. Måla sedan med glasfärg och låt torka i ett dygn.  Härda därefter i ugnen på 175 grader i 40 minuter. Jag använde glasfärg 249479

Inlägget är ett annonssamarbete med Panduro Hobby

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 kommentarer på “Sommarlovspyssel”

 1. Jag provade o smälte ner pärlorna så för typ 2 år sedan, det lukta bara kemiskt mög!! Ha inte barnen i köket då, som jag hade…Annars e det en bra idé, armbanden blev jättefina!!

  1. Undrar om du hade på för hög värme? Mina pärlor luktade ingenting men så hade de också någon märkning om att det var en “bättre” plast på förpackningen

   1. Det hade jag säkert..jag kör lite på känn ibland…inte alltid så bra.Men det va många som undra vad det va för fina pärlor jag gjort armbanden av! Tack för en bra blogg!

 2. Åh vad roligt med pyssel! Känns länge sedan som du gjorde en rejält inlägg om det.
  Jag får se vad jag ger mig på, har ju inte barn men man kan ju alltid göra sin egen tolkning på det!

 3. Hur funkar plastpärlor med ditt plastbantande..? flera gånger grunnat över alla våra plastpärlor ( som dessutom bärs näramina barns kropp än leksaker, och speciellt på detta strykande av pärlplattor och ugnsupphettning m.m.
  Skulle gärna vilja höra Panduro och andra deklarera exakt vad som är i pärlorna, vad upphettning innebär i ev emissioner och hur arbetsmiljön för den som jobbar med våra barns plastpyssel nr 1, ser ut.
  Har du fått ngn info om detta mer än det du skriver i inlägget?