Falsk ostkaka med squash

Gul ostkaka med squash i receptet och grädde på fatet.

Odlar du squash och får mycket över? Då kan jag tipsa dig om att göra falsk ostkaka på squashen.

Här är ett recept av Jakobs mormor och det är SÅ gott!

Det låter kanske lite knäppt med squash i en ostkaka –  men egentligen är squash fantastisk för sådana här ändamål – då det är en neutral grönsak som går att smyga ner i det mesta. Ostkakan är busenkel att göra så jag kan verkligen tipsa om att provbaka den!

Till en falsk ostkaka behöver du:

10 dl tärnad squash

2 1/2 dl mjölk

2 1/2 dl vispgrädde

5 msk mjöl

4 ägg

1 dl socker

30 sötmandlar

2 droppar bittermandelarom

Så här gör du ostkaka som Jakobs mormor:

Skala och tärna squashen i mindre bitar.

Låt koka i  en kastrull med vatten tills bitarna är så mjuka att de med lätthet går att mosa.

Häll av vätskan och mosa dem sedan med en gaffel eller potatispress.

Vispa ner mjölet i lite av mjölken tills den blir klumpfri.

Häll sedan på resten av mjölken och grädden.

Vispa sedan ner äggen och sockret.

Finhacka 20 mandlar och blanda ner i smeten.

Grovhacka resterande tio och blanda ner även dem.

Droppa i bittermandelaromen och häll sedan på den mosade squashen. Blanda väl.

Smörj en pajform med smör och häll ner smeten till ostkakan.

Grädda på 200 grader i mitten av ugnen i ca 45 minuter.

Ta ut och låt svalna innan servering.

Vispa grädde till och servera kakan med sylt. Mums!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarer på “Falsk ostkaka med squash”

  1. Falsk ostkaka är hela vår familjs favorit. Ett tips är att ta mandelmjöl – ca 0,5 – 1 dl, istället för att finhacka mandlar – enkelt och kräver varken disk eller arbete. Jag kokar mycket squash och mosar och fryser ner till ostkakor hela året. Även det för att förenkla och spara tid.

    1. Å vilket fint tips! Blir det alltså bra att frysa ostkakan? Det måste jag testa genast! Fryser du i pajformar eller har du något annat att frysa in i (så att inte alla ens pajformar ligger i frysen menar jag)!

      1. Jag tror att Mary menar att hon fryser in moset och sen tar fram, tinar och gör ostkakan. Squash är ju grymt att förvälla och bara ta fram och slänga ner i någon gryta, soppa eller pastasås.

          1. Stämmer bra, jag kokar squashen och fryser in för att göra ny ostkaka, men har även fryst in färdig ostkaka i plastburkar när det har blivit något över. Funkar jättebra.
            Ett annan tips är att göra ditt morotsbröd men riva ner squash ( med skal, viktigt – det blir så läcker färg) istället för morötter och ha solrosfrön istället för linfrön – jättegott!

      2. Jag har testat frysa både den färdiga ostkakan o det kokta squashmoset med gott resultat. Använder aluminiumformar när jag gör ostkakan för att frysa. Inte så miljövänligt men enkelt. Jag har ingen vispgrädde i min utan bara mjölk (3%) om nån vill ha en magrare ostkaka eller inte har grädde hemma. Tips i all välmening.

  2. Ett annat gott squashrecept är att grovriva squash, steka upp med lök o vitlök, hälla på grädde, citronsaft, salt. Rör ner spagetti, servera med parmesan, pinjenötter och mer citron! En paradrätt här hemma!

  3. åh, squashrecept har jag googlat på innan idag eftersom jag fick en enorm när jag fyllde år! Sjukt rolig present, det var inte något jag hade tänkt att önska mig… men jag är glad ändå 🙂 Men den är på ett par kilo eller nåt, himla stor.. (fotade den på instagram häromdagen @alladagarskaos). Så nu ska jag följa alla andra kommentarer för fler bra recept, tror min grönsak räcker till några olika 🙂

    kram /iris

  4. Finns det någon speciell anledning till att man tar bittermandelarom istället för äkta bittermandel? Typ: enklare att dosera, smidigare, hade det hemma – eller är det viktigt för smak/struktur?

    1. Jag tycker att det är enklare med bittermandelarom men det går lika bra med bittermandel. Två stycken är lagom till det här receptet

  5. Åh tusen tack! Sliter mig grå för att komma på vad jag ska göra med all squash (glad för skörden dock!) men nu är det klart vad fredagsmyset blir iaf 😀

  6. Oh, vilket bra recept. Jag har fått massor med jättestora squash som jag inte vet vad jag ska göra av. Räknade inte riktigt med att det skulle bli mer än en eller två då jag är total nybörjare på odling. Men det känns som ett väldigt angenämt problem.

  7. Jisses vilket bra recept. Gott var d! O så kan jag ju låtsas att ostkaka utan ost men med squash iaf är lite nyttigt 🙂