Gul ostkaka med squash i receptet och grädde på fatet.

Odlar du squash och får mycket över? Då kan jag tipsa dig om att göra falsk ostkaka på squashen.

Här är ett recept av Jakobs mormor och det är SÅ gott!

Det låter kanske lite knäppt med squash i en ostkaka –  men egentligen är squash fantastisk för sådana här ändamål – då det är en neutral grönsak som går att smyga ner i det mesta. Ostkakan är busenkel att göra så jag kan verkligen tipsa om att provbaka den!

Falsk ostkaka

Portioner

ca 4 – 6

Tid

ca 90 minuter

Ingredienser

  • 10 dl tärnad squash

  • 2 1/2 dl mjölk

  • 2 1/2 dl vispgrädde

  • 5 msk mjöl

  • 4 ägg

  • 1 dl socker

  • 30 sötmandlar

  • 2 droppar bittermandelarom

Gör så här

  • Skala och tärna squashen i mindre bitar.
  • Låt koka i  en kastrull med vatten tills bitarna är så mjuka att de med lätthet går att mosa.
  • Häll av vätskan och mosa dem sedan med en gaffel eller potatispress.
  • Vispa ner mjölet i lite av mjölken tills den blir klumpfri.
  • Häll sedan på resten av mjölken och grädden.
  • Vispa sedan ner äggen och sockret.
  • Finhacka 20 mandlar och blanda ner i smeten.
  • Grovhacka resterande tio och blanda ner även dem.
  • Droppa i bittermandelaromen och häll sedan på den mosade squashen. Blanda väl.
  • Smörj en pajform med smör och häll ner smeten till ostkakan.
  • Grädda på 200 grader i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
  • Ta ut och låt svalna innan servering.
  • Vispa grädde till och servera kakan med sylt. Mums!