Guide – så gör du soltorkade tomater

Röda solmogna tomater på galler i form.

Tomatfrossa. I helgen passade jag på att ta rätt på lite skörd från gården. Bland annat tog jag några spruckna tomater och gjorde soltorkade tomater av. Det är busenkelt!

Tomathalvor på bakplåtspapper i långpanna.

Dela tomaterna  på mitten och lägg på en plåt. Strö över flingsalt. Låt stå i nedre delen av ugnen på ca 12o grader i 3 timmar (lite beroende på hur stora de är). Nagga gärna snittytan med en gaffel efter halva tiden så att vätskan lättare pyser ut.

Röda soltorkade tomater i skål.

När tomaterna torkat färdigt ser de ut så här.

Glasburk med olivolja, vitlök och soltorkade tomater.

Lägg dem i en  väl rengjord burk och häll på en fin olivolja och lägg ner några vitlöksklyftor.

Om du vill kan du även stoppa ner lite färska örtkryddor. När tomaterna är uppätna har man den goda oljan kvar som är en perfekt smaksättare till sallader!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

38 kommentarer på “Guide – så gör du soltorkade tomater”

  1. Någon månad minst tror jag. De är goda så man brukar äta uppe dem långt innan de gått ut =)

 1. Kanske får bli det nästa år om det blir någon som får tomater över i släkten! Dock undrar jag om det inte blir bättre om man skär bort det gröna på tomaterna, eftersom det mest bara är hårt och blir jobbigt att tugga på?

  http://herbariumet.blogg.se

 2. Hej!
  Brukade lägga in mycket tomater, vitlök och liknande saker för ett tag sen. Så kom min faster förbi, som är sådär duktig på allt som har med mat och trädgård att göra, och hon gav mig ett (lite läskigt) tips.

  Hon berättade att jag skulle inte lägga in vitlök i olja, om jag förvarade den i rumstemperatur, på grund av risken för botulism. Fattade noll, men googlade och hon fick förklara lite. Och enkelt sagt så förstod jag det som att det är en bakterie som gillar att växa i syrefri miljö. Och främst i rumstemperatur. Så hon sa helt enkelt att om jag skall lägga hela vitlöksklyftor i olja, så måste de stå i kylen, och inte för länge. Om jag vill ha dem längre, eller i rumstemperatur, så måste jag tillsätta syra, eller konserveringsmedel.

  Men, som sagt. Du vet det kanske redan, men jag gjorde inte det. (Och någon läsare kanske främst inte vet.) Så lika bra att fortsätta sprida infon, tänkte jag. Vill inte framstå som en jättejobbig “jag-vet-bäst”-läsare, som alltid skall klaga. Så jag hoppas att jag lyckats formulera mig på ett sätt som inte förmedlar en sån trist attityd!

  Här är lite infolänkar:

  http://theolivepress.com/news-blog/be-aware-of-the-risks-of-botulism-with-homemade-garlic-infused-oil#.VBcj2vl_u3k
  http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/smittskydd-och-sjukdomar/smittsamma-sjukdomar/botulism/
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Botulinumtoxin

  KRAM och hoppas inte att jag verkar snorkig, som sagt!

  1. Tack för tipset! Jag brukar ha i kylen men jag kände faktiskt inte till det där så det var bra att få reda på =)

  2. Botulism trivs inte i sur miljö och tomater är syrliga. Är det det minsta syrligt ska det inte vara någon fara. Vi på Balkan gör varje år massor av ajvar hemma och förvarar i rumsptemperatur och det är en mycket oljig historia. Ingen drabbas av botulism.

   1. Fick dock reda på att syran i just tomater, ofta inte är tillräcklig för att motverka botulismen. (Den är ju dock fortfarande ovanlig såklart!) Men att lite vinäger/citron som tillsats är att föredra!

 3. Jag älskar soltorkade tomater, och blev jätteglad när jag såg detta inlägg. 🙂 om du bara kunde skriva en rad om ett enkelt recept med coleslav så är lyckan total. 🙂

  Men en fråga, jag är allergisk mot vitlök ( och två av mina barn), finns det något annat alternativ än vitlök som kan vara gott? (Jag har tummen mitt i handen vad det gäller matlagning).

  1. Ja, det tror jag är mest för den goda smakens skull, även om de nog håller ett tag. Tänker att man borde kunna torka massor för att sedan allteftersom man vill äta dem lägga dem i olja?

   1. Borde fungera. Det är ganska dignande i växthuset. Vi borde ta hand resten av tomaterna snarast. Kanske lägga in gurkor? Och frysa in grönkål (förvälla?), spenat. Syra vitkål, rödkål.

    1. Rödkål behöver nog inte frysas, den kan stanna på balkonen, eller ute. Torkt ska det vara och som med rotfrukter kan rödkål förvaras i jord. Blir bättre med frosten såklart men det borde bli kallt nog ute.

 4. Hihi! Tycker det låter lite kul att SOLtorka i ugn. Borde de inte ligga framme och torka i solen..? 🙂

  1. Ja, men de heter soltorkade. Det är ju inte direkt som att de soltorkade tomaterna i butiken legat ute i solen och torkat de heller 😉

 5. Jag lägger mina soltorkade tomater i en papppåse eller urdiskad gräddfilsburk (ej lufttät) då håller de ett helt år. När jag ska använda dem brukar jag hälla lite varmvatten på dem så att de blir mjukare.

 6. hejhej. don’t wanna be annoying: but I thought the “green part” (were the stems have been) of the tomatoes is somewhat poisonous and can cause cancer?!? love. liz

 7. Tror nog inte det är SD och det folk som röstar med dem ni behöver vara rädda för.
  I Stockholm, Göteborg och Borlänge pågår öppet rekrytering av fotfolk till IS av personal i gula västar med trycket “IS” på ryggen. Besök gärna deras ICC, sunni-moskéer, och se.

 8. ÅH så mumsigt! Har du provat att koka tomatsås också, så gör jag ibland när jag har tomater över. Hackar upp, kokar ihop med lite kryddor och lite socker och fryser. Perfekt till typ köttfärssås eller annat!

 9. Åhhh va gott & tack för tipset!!! Jag kokte tomatsås & fryste in på 1kg tomater igår. Men har nästan 1kg tomater till som ligger & mognar i en papperskasse. Så av dom blir det soltorkade tomater såklart. Kan man kanske spara dom torra oxå? Eller riskerar dom att mögla.