Skördat och klart

Igår hjälpte jag min syster att ta rätt på lite av hennes skörd från trädgården.

En himla massa kryddknippen och morötter blev det bland annat.

Morötter i vackra färger – uppdriva på ekofrö från Runeåbergs Fröer

Jag tog rätt på en ansenlig mängd fallfrukt också, som jag körde i en äppelsvarv.

Och sedan torkade och gjorde äppelringar utav.

Det är himla roligt och tillfredsställande att ta rätt på höstskörden och vara så där präktig och husmoderlig. För min egen del drömmer jag om att bygga en rejäl jordkällare hemma så att jag kan förvara min egen skörd lite bättre och sylta och safta ännu mer än jag gör nu!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer på “Skördat och klart”

  1. Det blir bästa melliset, ihop med nötter eller bara som de är. Eller lägg lite i blöt och koka kräm sedan. Eller klipp i bitar över müslin.
   Mums!
   Men min fråga är: VAR finns den fiffiga äppelsvarven? Och funkar den även om man har skurit bort delar av fallfrukten, som var dålig?

 1. Hej! Brukar du göra något av morotsblasten? Försökte mig på pesto men tyckte den blev rätt bitter i smaken?

  1. Har faktiskt inte provat göra något men någon här kanske har ett tips? Känns alltid så slösigt att bara slänga blasten

 2. Åh jag älskar att dessa inlägg för det får mitt bo-på-landet-Hjärta att banka så hjärtligt. Det är en dröm som blir ännu mer levande när man ser sådana bilder, så tack! <3

 3. Åh… jag minns min morfar och mormors jordkällare… en gräsbeklädd kulle såg det ut som utifrån. Man öppnade en stor gammal gnekande port och kom in i ett utrymme med stampat jordgolv. Det luktade fukt och jord och det var fullproppat av mat från gården. Rader av syltburkar. Hjortron lingon blåbär. Saft och inläggningar. Potatis morötter lök och massor av annat. Vilka minnen… det kändes så rikt att kunna gå in där istället för att gå till en affär och bara plocka av den egenskördade maten…
  http://www.scottishmoments.com

 4. Jag är så sjukt lycklig över att det finns en matkällare i vårt hus,jag saftar och syltar för hela året,det är ju bara så fantastiskt roligt!

  1. Fy, vad avundsfrisk jag blir! Älskar den jordiga lukten i en äkta jordkällare dessutom

 5. Fått ett tips jag skickar vidare. På kunskapskanalen går en bbc serie (i tre delar) som heter Sanningen om konsumtion. Tänker att du skulle gilla.

 6. tips jag fick av kollega (som du kanske redan vet om) är att göra pesto på blasten till morötterna. Har inte hunnit prova själ ännu men tänker definitivt göra det inom kort!