Ofta tänker jag att det knappt finns något som är  mer tillfredsställande än att vara omvårdande. Speciellt mot någon som är mindre och sårbarare än en själv.  Jag tror att det är därför jag njuter så mycket av att ha djur. Jag känner mig varm i magen när jag storstädat hönshuset och fyllt på nytt foder och spån. När jag kikar in på kvällen för att stänga luckan och hela hönshuset doftar trä och såpa och hönsen sitter på sina pinnar och kurrar förnöjsamt. Eller när jag kommer in från en lång promenad med Melker där han fått springa sig alldeles trött. Och jag ser hur han nöjt rullar ihop sig i fåtöljen. Eller när jag stoppat om mina barn. När Bertil somnat i sin lilla säng, med gosedjursdelfinen och nassegrisen under armarna. Efter att han lyssnat på sagor och vi filosoferat en stund vid sängkanten. Eller när jag brer om Folke som golvats av amningen och sover en tung, fridfull sömn.

Att få ta hand om andra ger livet mening. Det viktiga är bara att komma ihåg att det också gäller en själv. Man måste ta hand om sig själv. Ge sig själv lite av den där kärleken man förslösar på andra. Ibland är det nästan som att man går omkring och väntar på tillåtelse från andra att pyssla om sig själv. I alla fall som mamma. Man tänker att någon annan ska se till att det blir av. Kanske ens partner. Visst är det fantastiskt om hen tänker på det och kanske också pysslar om en. Men det faktiskt väldigt underskattat att pyssla om sig själv. Att ibland se på sig själv som man ser på sina barn.  Med oäöndlig ömhet och överseende. Istället för att vara full av självförebråelser över sin otillräcklighet.

För mig kan det handla om att ta ett bad och smörja in benen med någon kräm som luktar gott. Eller den där stunden efter träningen när jag pustar ut i bastun och äter en kall apelsin. Eller när jag inte tvingar mig att stressa runt fast jag är krasslig – utan stannar i sängen med en bra film. Eller när jag börjar arbetsdagen med en kopp kaffe, ett tänt ljus och en stund i fåtöljen. När jag inte gör gott för någon annan utan bara för mig själv.

Den omvårdnad och omtanke man skänker andra kan man faktiskt också ge sig själv. Ja, det är till och med ens skyldighet. Jag måste se till att jag är omhändertagen. Jag kan inte vänta på någon annans initiativ. Jag tänker fylla på själv. Annars håller jag inte.