Entreprenörens retrospektiv

Vid årsskiftet har jag drivit mitt företag i 3,5 år. När jag startade var jag barnledig med nyfödd Bertil. Nu är jag barnledig med nyfödd Folke. I övrigt är ingenting sig likt. Jag tvekade länge innan jag vågade ta steget och starta eget. Jag hade en fast och hyfsat välbetald anställning på ett jobb jag kunde sköta utan särskilt mycket ansträngning. Där jag fick betalt för att skriva. Ändå var det något som fattades. Jag ville mer, men rädsla och bekvämlighet höll mig tillbaka. Jag har aldrig sett mig som företagare. Pappersarbete och byråkrati skrämmer mig. När någon sa ” entreprenör” såg jag bara en medelålders man framför mig. Att starta aktiebolag var endast ett nödvändigt ont för att kunna hålla på med det jag egentligen älskar. Jag blev dessutom avrådd av många att avsluta ett så pass tryggt och bra jobb.

Och kanske hade de rätt. För tiden som följde var skakig. Som familjeförsörjare var jag minst sagt stressad över att få ihop allting. Vi fick sälja vår nyinköpta bil och min syster och pappa lånade ut pengar så att vi skulle få ihop allt rent ekonomiskt. Det fick vi knappt. Samtidigt motiverade det mig. Jag tvingades att bli kreativ för att få det att gå runt. Och sakta men säkert började saker snurra på. Förra hösten fick jag till och med utmärkelsen Årets Nyföretagare. Jag var väldigt, väldigt glad – samtidigt som jag också kände mig utmattad. Efter en arbetsam höst med en liten bebis på tillväxt i magen började jobbet kännas allt tyngre. Jag ägnade massor av tid åt administration och sälj och allt mindre tid åt att skriva, fota och skapa – det jag älskar mest!

Jag funderade länge och väl innan jag slutligen tog steget och flyttade min blogg till Amelia. Flera saker drev mig. Men den främsta var att jag ville få mer tid för att skriva och samtidigt möjlighet att nå ut till fler läsare, genom att ligga på en större plattform. Precis som förra gången avrådde folk mig. Många var också arga och besvikna och menade att de skulle sluta läsa och att det här skulle bli dödsstöten för bloggen som skulle tappa alla sina läsare. Ändå visste jag att jag fattat rätt beslut. För under det här året har jag kunnat vara så himla kreativ. Jag har inte bara bloggat massor utan också skrivit tre böcker.

Och något slags facit får jag nu när jag kollar besöksstatistiken för 2014 och ser att antalet läsare ökat med 52%. Ni som läser skulle kunna fylla Globen nästan nitton gånger om! Och jag hoppas ni vill hänga med mig under 2015. Jag är så glad för alla er som läser, kommenterar och delar vidare inläggen. Jag har bloggat i åtta år men tycker fortfarande att det är det roligaste som finns.  Tack för att ni gör mig sällskap!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

31 kommentarer på “Entreprenörens retrospektiv”

  1. Haha! Jag är också så knasig att jag liksom ser Clara som min kompis! 🙂 Ibland är jag jättearg på min kompis för att hon skriver saker som jag tycker är käpprätt åt pipan. 😉 Men för det allra mesta är mina kompis alldeles, alldeles UNDERBAR! 🙂 Tack Clara för din fina blogg, de vackra bilderna och variationen på dina inlägg! Kram från en by utanför Vännäs

 1. Det är läskigt att “våga”. Det finns alltid de som tycker något. Men även om vi tar beslut som inte blir bra så har vi följt vår egen väg. Och när det blir bra är det extra kul. Vi kan aldrig veta på förhand, men vi kan känna oss fram. Grattis till ett bra bloggår!

  Emilia http://www.enemilia.se

 2. Tack Clara för en underbar blogg. Du ger mig så mycket inspiration. Vill önska dig ett Gott Nytt År. Stor Kram.

 3. Jag är så glad att du fortsätter blogga så mycket som du gör! Många verkar köra poddar och det är ju också kul, men det är SÅ SKÖNT att glida in på din blogg, få lite perspektiv och tankar, bli peppad och inspirerad. Fortsätt det grymma du gör! Jag har följt dig i sex år och nu kommer ALDRIG sluta 😀 Ps. Har alla dina böcker, såklart 😉
  Kram Filippa
  http://madeinhistory.blogspot.com

 4. Hej Clara! Jag är ny här, har alldeles nyss hittat hit men trivs redan. Ser fram emot fler mysiga och inspirerande blogginlägg. Gott nytt år! Kram Kim

 5. Jag är så hjärtans glad att du flyttade till Amelia, Clara! Du är så himla modig. och mer kreativ än någonsin i bloggandet. Tänk att jag följt dig i alla, alla år. och aldrig tröttnar jag. Du är underbar! <3 http://www.hallonsemla.se

 6. Tack för i år! Jag följer din blogg och gillar variationen i innehållet. Jag har en idé för eget företag som jag vill starta men vågar inte. Förstår precis din oro innan du satte igång och din tacksamhet över att du vågade. Snart kanske jag också vågar. Gott nytt år!

 7. Tack för ett fantastiskt bloggår. Känner mig lika lycklig varje gång du har skrivit något nytt. Trots att jag fortfarande bor hemma hos mina föräldrar, är 20 år och studerar så suger jag i mig varje litet tips du skriver om så sparar jag allt i en liten bra ryggsäck till när jag själv skaffar hus. Det bästa med flytten för din blogg är garanterat uppdateringarna. Är så glad att du dokumenterat mer effektivt och med så många varierande inslag. Så mitt betyg för bloggflytten är 5/5.
  Tack för fina texter och inspirerande bilder och gott nytt år till dig och din familj.

 8. Hej! Jag var, hur mycket jag än önskar att jag hade tänkt ett extra varv kring saken, en av dem som hävdade att jag skulle sluta följa dig när du flyttade över till Amelia. Jag var inte precis arg och jag skällde inte på dig, men jag yppade ändå någon slags besvikelse och medverkade självklart till en våg av oförtjänt kritik.jag märkte ganska snart att det var lättare sagt än gjort att skiljas från dig, du som är en av de mest inspirerande jag stött på i livet. En av dom man tänker på när man står inför ett val i livet. “Hur skulle Clara tänkt?” Har till och med funderat på att flytta uppöver, till lappland där jag har mina rötter, när jag sett hur fint det verkar fungera för dig. Haha. jag har följt dig sedan din allra första blogg, och kommer antagligen följa dig till din sista, vilket förhoppningsvis ligger långt fram i tiden. Ha ett fint nyår!

 9. Vill önska Dig Clara ett Gott Nytt 2015!!! Är en 68 årig fyrabarns mamma i åldrar mellan 47 – 32 år och mormor o farmor till sex barnbarn och ett sjunde på väg. Läser alltid din blogg och tycker om det du skriver och dina bilder är otroligt vackra! Ville bara skriva ner lite vad jag tycker. Hoppas du orkar fortsätta skrivandet, men lyssna till hjärta så du inte kör på för hårt. Va’ rädd om dig!!!

 10. Nitton Globen är sjukt fräckt! Sträck på dig!! (Det vet jag att du gör, men lite till, ändå!)

 11. Jag följer din blogg och har inte ens märkt att den ligger hos Amelia, haha. Tycker det är jättekul och inspirerande att läsa det du skriver, heja dig!

 12. Du är en sådan inspirationskälla, just för att du vågar att satsa och bryta ny mark. Det är inte alltid lätt och det sticker du inte under stolen, utan är ärlig och hjälper andra med samma funderingar.

  Sedan måste jag säga att din blogg för fortfarande i särklass den bästa bloggen jag läser och jag minns inte ens när jag började läsa din blogg. Man riktigt känner att du verkligen lägger ner tid o hjärta på dina inlägg. Så Tack för att vi får göra dig sällskap flera dagar om dagen. Du är guld värd som orkar och kämpar som du gör. Du är en stjärna som inspirerar !

 13. Tack för att du skriver Clara! Din blogg är fantastisk, jag älskar blandningen av yta och djup. Du förser med inspiration på flera plan!

 14. Jag ska erkänna att jag var en av de som kände mig besviken när du flyttade till amelia, och jag har inte mycket till övers för den tidningen. Trots detta måste jag också säga att jag tycker verkligen din blogg har ökat i kvalitet sedan du flyttade. Det märks att du har mer ork att skriva intressanta texter och jag tittar in här oftare nu än när du låg på egen portal. Tror därför du gjorde helt rätt val!

  Hoppas ditt 2015 blir lika bra eller ännu bättre!

 15. Din blogg är toppen!

  Döm bara min förvåning när jag gick in på den idag och såg alkoholreklam! Det gillade jag med din gamla blogg; fick inte reklam för vad skit som helst. Tycker du ska höra av dig till Amelia med ett krav om att inte köra reklam för öl på din blogg!

 16. Bloggflytten var ett av de bästa besluten du tagit! Din blogg blev så mycket bättre och inläggen kommer tätare men i lagom takt eftersom det kändes som om man kunde vänta i veckor på inlägg. Mycket bra beslut!

 17. Du är en inspirationskälla Clara! Jag startar mitt bolag 2015 🙂 Tack för i år och gott nytt! Kram

 18. Jag älskar verkligen din mysiga, kloka och inspirerande blogg. Jag läser många bloggar men din är den jag tycker mest om. Tack för att du delar med dig och skriver så läsvärt. Önskar dig och din familj ert gott nytt år.

 19. Heja dej! Du är en bra förebild som inte lyssnar på olyckskorparna. Visst hänger jag med in i 2015.
  Kram Helén