Kalasfixeri

Näste vecka fyller Bertil år. Fyra år ska min storkille bli och den här helgen ska vi ha kalas. Jag har funderat lite över upplägget – om vi ska ha ett barnkalas kanske – men i år blir det faktiskt bara familjen och Bertils bästis Ada tänkte jag. Vi har ju så himla stor familj här i Umeåtrakten som gärna vill vara med och fira så vi blir jättemånga ändå! Men nästa år sätter vi bestämt igång med barnkalas.

Jag tycker verkligen att Bertils födelsedag har gjort hela februari roligare och soligare. Och så är jag barnsligt glad över att Folke är född i juli så att jag får ordna både sommar och vinterkalas. Idag är Bertil ledig från förskolan och hemma med mig och Folke så idag ska vi baka och fixa för kalaset tänkte jag!

(Bilderna är hämtade från Bertils tvåårsfirande. Tomteblosstårta – vad kan vara bättre än det lixom)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 kommentarer på “Kalasfixeri”

 1. Så härliga bilder! jag delar känslan, jag är barnsligt förtjust i kalas o kalasfix, ettan fyller i mars o tvåan i aug så det är perfekt spridning här med!

 2. Hej! Funderar över om du fortfarande är motståndare mot fluor? Fluor är sedan länge beprövat i vetenskapliga studier och varför det inte finns jämförande studier mellan fluor och icke-fluor är för att det är inte etiskt korrekt att låta en grupp vara utan fluor när det finns evidens för fluorets positiva påverkan. Anledningen till vår goda tandhälsa idag är den prevention som Folktandvården började att bedriva på 60-talet. Sverige har en skyhög konsumtion av socker, men lite karies och anledningen stavas prevention och FLUOR.
  Om du fortfarande använder fluorfri tandkräm så tycker jag att du bör ta bort allt socker, annars gör du dina barn en stor björntjänst.
  De studier som hänvisas till i ditt blogginlägg om fluor är gjorda på barn som fick i sig SKYHÖGA mängder fluor och helt enkelt blev förgiftade. Den mängd som finns i tandkräm är inte farligt. Allt handlar om måtta, solen är farlig men vi klarar oss inte utan den. Vatten är farligt om man dricker allt för stora mängder.

  Jag hoppas att du har ändrat dig för jag tycker att det är barnmisshandel att inte borsta sina barns tänder med fluortandkräm. För visst vet du om hur tandhälsan var i Sverige för bara 60 år sedan, karies var ett utbrett problem och människor fick dra ut alla sina tänder pga att de var ruttna av all karies.

  Sen att du pratar om mekanisk rengöring stämmer inte, det var en hypotes (ospecifika plackteorin) som sdan länge är förlegad. Att bara borsta med vatten eller tandkräm utan fluor är i princip meningslöst när vi lever i en sockerrik värld.

  1. Jag har också tänkt på det inslaget som var på nyheterna om en flicka som var tvungen att dra ut åtta tänder för att hennes föräldrar valt att inte använda fluortandkräm. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smalandsnytt/tvaariga-frejas-tander-brots-ner-av-fluorfritt Har läst folks kommentarer om att de läst en nyhetsartikel om en pilotstudie om fluor i dricksvattnet kan öka risken för vissa sjukdomar och därefter bestämmer sig för att tvärt sluta med fluortandkräm. Sen säger de att de “inte orkar leta efter fler vetenskapliga artiklar” men att de inte “okritiskt accepterar alla fakta”. Det är ju precis det man gör om man läser EN artikel om en pilotstudie (en liten studie som görs innan den riktiga studien) och sedan inte konsulterar den etablerade forskningen eller de som är experter i ämnet för att få en helhetsbild av fördelarna/risker med fluoranvändning. Istället väljer man de studier som passar ens ståndpunkt och accepterar dem som sanning utan att kritiskt granska dem.

   Det finns säkert de som kan klara sig utan fluortandkräm och inte få hål i tänderna för att man har tur med gener och bra matvanor. Sedan finns det de som kommer få hål om de slutar använda fluor. Jag var hos tandläkaren ganska mycket när jag var barn, mycket på grund av tandreglering men även ett par gånger för karies (som jag fått pga för frekvent kakätande). Det är inte så himla kul att dra ut tänder eller laga hål när man är barn (eller är vuxen för den delen). Det måste ändå varit sju resor värre för den lilla tjejen som var tvungen att dra ut åtta tänder, även om hennes mamma tog beslutet om fluorfritt i all välvilja. Tänk på att det finns en anledning till varför tandläkare och tandhygienister rekommenderar fluor!

 3. Skönt att se att vi inte är de enda som dekorerar med pappersgirlanger och serpentiner. Jag har faktiskt kvar gamla pappersgirlanger från när jag var liten på 80-talet. Snacka om återbruk! 😀

 4. SÅ fina bilder! Saknar alla fina bilder på ditt fina 50 tals (?) kök med alla härliga pasteller! Känner du dig klar med den stilen och att du mer och mer övergått till sekelskiftesstilen?
  Ser i färghandelns tapetböcker att det är väldigt inne med alla gamla mönster, ofta i bruna eller “smutsiga” färger. Önskar att jag kunde gilla det men förstår inte alls tjusningen tyvärr.

 5. Bra tänkt. En annan som har ett februaribarn och nästa väntas till sommaren har mest bara tänkt på det opraktiska med att det blir svårt att ärva overaller, vinterkängor och annat dyrt och säsongsbundet. Liten kommer ju vara antingen ett halvår för liten eller för stor för brorsans kläder hela tiden. Har du några tips?

  1. Inte säkert att det blir svårt! Om ena barnet är stort för sin ålder och andra barnet litet för sin ålder kan det gå fint ändå! Syskon är ju inte alltid exakt lika stora 🙂

 6. Mysigt med barnkalas..mina tre barn är alla födda på vintern men nu i början på juni ska vi få ett litet sommarbarn. Ser fram emot kommande trädgårdskalas!

 7. Det riktigt spritter i kalaskroppen!
  Så himla stämningsfullt du gör det, som vanligt!
  Tack för en fantastisk blogg 🙂

 8. Åh vad fint! Prickiga duken var riktigt kalasig! Har du några tips på kalaslekar som passar 4 åringar?

 9. Fyller själv i februarimorgon tycker att det är perfekt! När julen är undanstökad har jag alltid kunnat se fram emot min födelsedag. Efter det kommer våren att se fram emot, när allt blir mycket lättare, ljusare och skönare! Blev barnsligt glad när även min dotter bestämde sig för att komma i februari, för det är verkligen perfekt! 😀