Före och efter – köksrenoveringen

Jag vet att många har önskat sig lite före och efterbilder på renoveringen av vårt hus. Dumt nog har vi inte tagit så många förebilder men några har vi knäppt. På köket bland annat. Det var ett fuktskadat 80/90-talskök när vi flyttade in. Här på bilden nedan har vi så smått börjat riva ut det.

Som synes var det ganska knepigt planerat och väldigt få arbetsytor. I högra hörnet stod spisen. Där står nu järnspisen istället.

Och här är köket från samma vinkel. Den senaste ändringen gjorde vi i somras när rummen innanför köket slogs ut och blev matsal.

Här ser man en till bild på hörnet av köket och rummen innanför.

Och så här ser det ut nu! Den fina bilden kommer från mitt hemma hos reportage i Family Living

Vi försökte spara och återanvända så mycket som möjligt när vi renoverade. Bröstpanelen behöll vi till exempel och målade om. Även spisen kunde vi fortsätta nöta på.

Här är köket ur samma vinkel. Men den här bilden har tre år på nacken så nu ser det lite annorlunda ut här igen. Matgruppen har tex fått flytta in i matsalen och istället har vi en köksö där.

Det är en väldigt fin utsikt från köksfönstret. Spontant kanske man väljer att sätta köksbordet framför den men jag valde istället att placera arbetsbänken där så att man kan kika ut när man arbetar.

Så här alltså! Köket fick jag tag i genom en efterlysning på bloggen. Det fanns på övervåningen i ett gammalt hus och skulle rivas ut och slängas. Köket har originalfärgen kvar och fick bara byggas om en aning för att få plats i vårt kök. Det bästa är att skåpen går hela vägen upp till taket så att platsen utnyttjas maximalt. Bakom den gröna luckan bredvid besticklådorna är vår diskmaskin gömd.

Här ser man köket från andra hållet. Samt den mörka hallen och trappan upp till övervåningen.

Här syns samma vinkel. Bakom den höga gröna dörren är vårt kylskåp gömt. Och här har hallen fått en betydligt större dörr med mer ljusinsläpp och trappan har målats vit så nu är det rätt ljust och fint där inne.

Och här syns vedspisen lite bättre också. Den fick vi av några grannar. De kom förbi samma dag som vi skulle åka till en antikaffär för att köpa en järnspis vi sett ut. “Men vi har ju redan en i förrådet som ni kan få av oss!”. Vilken grej.

Det bästa betyget tycker jag är när folk kommer hem till oss och säger “det är kul att se ett hus med originalköket så väl bevarat”. Eller “vad skönt att husets vedspis fanns kvar när ni flyttade in”. För det har liksom varit tanken – att försöka skapa ett kök som hade kunnat vara originalköket! Dock har vi höjt socklarna för att få bättre arbetshöjd på bänken.

Tapeterna på vägge heter Rut och kommer från Sandbergs tapeter. Kaklet är billigast möjliga och det köpte vi begagnat av en bekant som fått lite över när han renoverade badrummet. Kaklet är likadant som det som sitter hemma hos min mormors vedspis från trettiotalet. Med mörkgrå tidstypisk fog – mycket viktigt.. Färgkoden för bröstpanelerna har jag inte men nyansen hette Bris och kommer från Alcro. Och det gröna köket har färgkoden S1015-G20Y NSC.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

48 kommentarer på “Före och efter – köksrenoveringen”

 1. Åh vad roligt med bilder!!
  Lite frågor om det praktiska, blir väl alltid följdfrågor när man visar så fina bilder 🙂
  Tillagar ni all mat på och i vedspisen? Är det fyra plattor på den och är det bra plats i ugnen?
  Hur funkar det med uppvärmningen av ugnen om du ska baka vid tex specifika grader, kan du reglera det? Hur lång tid tar det att värma upp den om man ska laga mat? Har ni mikrovågsugn, tänker om det tar lång tid med vedspisen och man vill värma på en tallrik med rester?
  Tack för att du delar med dig så mycket.

  1. hon skriver att de behöll elspisen förstog jag det som, och om jag inte misstar mig så står hon “för” spisen på bilden med nåt av barnen som sitter på köksbänken. ser ut som en dold köksfläkt på väggen till vänster om fönstret nämligen. om man vill laga mat med vedspis tror jag man ska ha en annan typ som är nyare och större.

   1. Vi har en vedspis och den går utmärkt att använda till matlagning och ugnen till att göra gratänger i. Har aldrig provat att baka i den men det ska nog gå bra det med.

    1. ja asså jag tvivlar inte på att det går att laga mat i den, och jag hade säkert inte kunnat hålla mig borta från att prova… men om man vill utnyttja ved till att laga mat mer ofta till vardags så tror jag ändå att det är enklare med ett sånt där vitt åbäke som ibland står kvar i hus, som har plattor och en kula på ugnsluckan. (har jag snöat in på spisar eller..?) tror också att de utnyttjar värmen mer effektivt, just ur matlagninssynpunkt. kanske från typ 40-talet? (ja jag vill ha en)

     1. Ja en så spis hade varit guld att äga! Har lagat mat på en sån en gång och den var mer effektiv. Vi har en 40-talskåk så en sån spis och ett kök precis som claras fina kök hade varit en önskedröm att få sätta in. Vem vet det kanske blir så en dag..

   2. Ja, precis. Vi har både elspis och vedspis. Vet folk som lagar mycket at på sin vedspis och då lär man sig väl hur det funkar med värmen och sådär. Är säkert lite olika hur man eldar och vilken ved man använder också =) men min mans mormor hade en sådan där vedspis som hon använde till matlagning ända in på 90-talet när huset tyvärr brann ner

    1. Tack för svar! Tänk så annorlunda och bekvämt vi lever idag jämfört med förr i tiden i matlagningssyfte. Man märker att man har snöat in på historieätarna när man sitter och fantiserar i bilder på hur allt gick till när det diskuteras vitt och brett om vedspisar i kommentarsfältet nu. 🙂
     Fortsatt trevlig helg på er alla här inne.

 2. åbåjj åbåjj tack för alla bilderna!! vi har delar av vårt 30-talskök “bevarat” och jag skulle ju gärna behålla så mycket original som möjligt men herregud så ont i ryggen man får av bänkhöjden… så här kommer årets konstigaste fråga: hur långt mellanrum har ni mellan diskbänk och överskåp? vi har så vackra överskåp, de enda som har bevarats, just över diskbänken som är både grund och låg… är rädd att med rätt höjd på diskbänk blir avståndet till överskåp kanske för tight. men ni måste ha “höjda” underskåp också? antingen på sin originalplats eller i samband med att ni flyttade dom? eller så är skåpen kanske helt enkelt nyare än mina… om nån vill ha äkta 30-talsköksbänkar så står där ett gäng lika låga i källaren också!

  1. Aha! Vi har vanlig arbetshöjd på socklarna (höjde upp hela skåpen med nya högre socklar) så det blev lite mindre plats mellan bänk och överskåp men inget jag har reagerat över faktiskt! Det är inte så att det känns trångt även om det kanske hade varit skön med ännu mer luft där =)

 3. Mer mer mer! Älskar före- och efterbilder! Du har sådan bra smak, Clara! Är säker på att vi skulle kunna diskutera färg, form, inredning och loppisprylar i all evinnerlighet ifall vi träffades, haha! Det är roligt att kunna inspireras av din blogg när jag själv renoverar och inreder min farmor och farfars gamla hus med fynd från ladugården 🙂 Ha en fin fredagkväll!

 4. Åh så roligt att få se före- och efterbilder! Och vilken skillnad! Så fint ni har det, ser så härligt och ombonat ut:)

 5. Åh så fina gamla köksluckor! Precis såna hade vi i ett gammalt hus vi flyttade till när jag var liten. Sörjer fortfarande att de revs ut och ersattes med fula vita 80-tals luckor.Så vackert kök ni fick! Varifrån kommer lampan över köksbordet och ljusstaken över vedspisen? Vad heter tyget t köksgardinerna? tacksam för svar:)

  1. Ljusstaken över vedspisen är säkert femton år gammal så jag vet inte var man kan få tag i en liknande. Lampan i silver är från Ikea och tyger i köksgardinerna (både det prickiga och det blommiga) är loppisfynd

 6. Helt perfekt att du skrev färgkoden på köket.
  Då slapp jag fråga 🙂
  Nu har det ljuvligt vackert!

 7. Så roligt att se! Flyttar själv äntligen till hus om en månad och ska då komma ihåg att ta dessa förebilder 🙂

  Jackie
  ingenrastingenro.blogg.se

 8. Hej Clara. Vilka fina bilder och alltid roligt med före och efter-bilder. Kom ihåg till era nästa projekt! Nu till min fråga. Vi ska göra om vårt kök och “alla” tjatar om den gyllene triangeln mellan spis, kyl och diskho. I ert kök så har ni ju valt att lägga kylskåpet i andra änden av köket. Hur upplever du att det fungerar när du ska laga mat? Tacksam för svar!

  1. Å vad kul med köksrenovering =) jag har inte alls tyckt att det varit särskilt besvärligt. Det är klart att det hade blivit mindre spring om vi haft kylen närmre men det har aldrig upplevts som ett problem att den är på andra sidan av köket.

 9. Men kan du ha ljuskronan hängande över spisen när du eldar i den eller tar du ner den då? Lagar du maten på vedspisen?

  1. Har också reagerat på det menninaerbatt många av Claras bilder är arrangerade för bloggen 🙂

  2. Jo, den hänger där för jämnan och det brukar inte vara något problem om vi inte tok-eldar en hel dag. Vi lagar inte mat på spisen mer än att jag värmer tevatten och sånt där ibland när den ändå är igång eller jäser brödet ovanpå den. Men det känns tryggt att ha den utifall att det skulle bli långvarigt strömavbrott =)

 10. Vilket mysigt och vackert kök ni har, gillar verkligen stilen. Precis som jag skrev på ditt tidigare inlägg så är det verkligen sjukt inspirerande att se före och efterbilder. Ni har gjort ett grymt jobb och jag blir SÅ sugen på att köpa mig ett eget hus att renovera. Tack för all den kreativa inspiration som du ger.

  http://www.mintekopp.se

 11. Underbart kök! Så otroligt fint. Inspirerande till tusen. Mer inlägg av denna sorten skulle nog göra mig och många andra läsare helnöjda J Jag är otroligt förtjust i den otroligt vackra blåblommiga tapeten i rummet intill köket… Var kommer den ifrån? Tack för att du delar med dig på din underbara blogg Clara! Kramar

  1. Vera från Sandbergs…upptäckte med denna fina tapet genom Clara som nu ska tapetseras i vårt trapphus:)

 12. Oj vad fint! Färgerna, känslan – känns som “hemma”. Extra kul att se både före- och efterbilder, då förstår jag bättre dimensionen av det jobb ni lagt ner.

 13. Åh vad fint! Vi ska också till att renovera köket och blir så inspirerad. En fråga, jag vill gärna ha arbetsbänk framför fönstret, vi har nu diskho där och jag stör mig på att det skvätter på fönstret hela tiden. Hur upplever du att ha hon så nära väggen. Min man tror inte på min idé att flytta den som ni har nämligen.

 14. Hej clara! Måste bara säga att jag älskar din stil! Så personligt och inspirerande.. Nu till en liten fråga som jag hoppas du har tid att svara på! Jag och min pojkvän håller på att flytta in i vårt första gemensamma hem, en superfin sekelskifteslägenhet på södermalm i Stockholm som jag är fullkomligt kär i, bara ett problem köket som är ett femtiotalskök som ngn har försökt modernifiera, målat vitt, ekbänkskiva och en turkos mosaik. Jag funderar nu på om man ska försöka få tillbaka 50 tals känslan, måla tillbaka originalfärgen (mint grön, blå) och byta kakel till vitt med mörka fogar.. Och kanske en laminatbänkskiva.. Vad tycker du om att blanda olika tidsepoker så, dvs sekelskifteslägenhet med femtiotalsstil.. Vi har inte råd att byta hela köket i “sekelskiftesstil” tacksam för svar!

  1. Tack så mycket – kul att höra =)

   Jag tycker att det är lite synd att renovera ett kök som inte är “trasigt” ur miljösynpunkt. Men om jag bortser från det så skulle jag definitivt försöka återskapa femtiotalet. Några fyrkantiga kakelplattor är inte dyrt (faktiskt den billigaste kakelsort som finns) och så kanske en bänkskiva med klassiska mönstret virrvarr? Och måla luckorna tycker jag också ni ska göra! Lindblomsgrönt, ljust gult eller grått vore ju superfint! Ska man stilblanda från olika epoker tycker jag femtiotal i sekelskifteshus ändå passar bättre än 2000-tal i sekelskifteshus. Lycka till!

 15. Åh! Älskar mintgröna skåpluckor! Det har vi haft i två tidigare hyreslägenheter(ser ut att vara likadana som ni har) men i nuvarande har vi vita vilket med är fint såklart :).

  Fint kök ni har!

 16. Sååå himla kul att se före- och efterbilder!
  Det ser helt ljuvligt ut (efteråt). Kul att ni valde att sätta in en gammal köksinredning! Hoppas det inspirerar många.

 17. Wow, vilket jobb bakom det ni har nu! Väldigt inspirerande och fint dokumenterat!
  Alltid ett nöje att titta in hos dig! 🌹
  Kram