Jag vet att många har önskat sig lite före och efterbilder på renoveringen av vårt hus. Dumt nog har vi inte tagit så många förebilder men några har vi knäppt. På köket bland annat. Det var ett fuktskadat 80/90-talskök när vi flyttade in. Här på bilden nedan har vi så smått börjat riva ut det.

Som synes var det ganska knepigt planerat och väldigt få arbetsytor. I högra hörnet stod spisen. Där står nu järnspisen istället.

Och här är köket från samma vinkel. Den senaste ändringen gjorde vi i somras när rummen innanför köket slogs ut och blev matsal.

Här ser man en till bild på hörnet av köket och rummen innanför.

Och så här ser det ut nu! Den fina bilden kommer från mitt hemma hos reportage i Family Living

Vi försökte spara och återanvända så mycket som möjligt när vi renoverade. Bröstpanelen behöll vi till exempel och målade om. Även spisen kunde vi fortsätta nöta på.

Här är köket ur samma vinkel. Men den här bilden har tre år på nacken så nu ser det lite annorlunda ut här igen. Matgruppen har tex fått flytta in i matsalen och istället har vi en köksö där.

Det är en väldigt fin utsikt från köksfönstret. Spontant kanske man väljer att sätta köksbordet framför den men jag valde istället att placera arbetsbänken där så att man kan kika ut när man arbetar.

Så här alltså! Köket fick jag tag i genom en efterlysning på bloggen. Det fanns på övervåningen i ett gammalt hus och skulle rivas ut och slängas. Köket har originalfärgen kvar och fick bara byggas om en aning för att få plats i vårt kök. Det bästa är att skåpen går hela vägen upp till taket så att platsen utnyttjas maximalt. Bakom den gröna luckan bredvid besticklådorna är vår diskmaskin gömd.

Här ser man köket från andra hållet. Samt den mörka hallen och trappan upp till övervåningen.

Här syns samma vinkel. Bakom den höga gröna dörren är vårt kylskåp gömt. Och här har hallen fått en betydligt större dörr med mer ljusinsläpp och trappan har målats vit så nu är det rätt ljust och fint där inne.

Och här syns vedspisen lite bättre också. Den fick vi av några grannar. De kom förbi samma dag som vi skulle åka till en antikaffär för att köpa en järnspis vi sett ut. “Men vi har ju redan en i förrådet som ni kan få av oss!”. Vilken grej.

Det bästa betyget tycker jag är när folk kommer hem till oss och säger “det är kul att se ett hus med originalköket så väl bevarat”. Eller “vad skönt att husets vedspis fanns kvar när ni flyttade in”. För det har liksom varit tanken – att försöka skapa ett kök som hade kunnat vara originalköket! Dock har vi höjt socklarna för att få bättre arbetshöjd på bänken.

Tapeterna på vägge heter Rut och kommer från Sandbergs tapeter. Kaklet är billigast möjliga och det köpte vi begagnat av en bekant som fått lite över när han renoverade badrummet. Kaklet är likadant som det som sitter hemma hos min mormors vedspis från trettiotalet. Med mörkgrå tidstypisk fog – mycket viktigt.. Färgkoden för bröstpanelerna har jag inte men nyansen hette Bris och kommer från Alcro. Och det gröna köket har färgkoden S1015-G20Y NSC.