Vi Àr uppe hos min mormor i Jokkmokk i helgen. Extra roligt för att det Àr Jokkmokksmarknad och allt. Marknader brukar ju inte alltid vara sÄ stimulerande, med plastkrafs och fula tröjor med tryck men Jokkmokksmarknaden Àr speciell. Den firas första helgen i februari varje Är och har över 400 Är pÄ nacken.  Det samiska prÀglar hela marknaden. UtstÀllningar, konsthantverk, samisk musik, massor av renar och högtidsklÀdda samer i de mest fantastiska drÀkter.

NÀr vi var smÄ var vi ofta hÀr men nu var det nog tio Är sedan sist sÄ det var lite extra kul att komma hit.

Solen sken men i fjÀllen blÄste orkanvindar sÄ pÄ marknadsplatsen var det vÀldigt blÄsigt

Gammaldags marmelad Àr ett mÄste

Finaste fÀrgkombon som finns!

Jag köpte en rejÀl laddning gahkku (det mjuka samiska tunnbrödet), torkat renkött, ett renskinn och sÄ lite annat smÄtt och gott.

SĂ„ himla vinterfint!

Förutom slöjd av olika sorter, renskinn, kött och korvar sÀljs ocksÄ sÄnt hÀr. Hostmedicin och kvacksalvedroppar

Snygga förvÄnade provdockor i pÀlshatt!

Hundra sorters godis och chokladbollar

Och tvÄhundratusen tovade luddor.

Och som vanligt köpte jag en stor laddning marknadsgodis, teaterkonfekt, marmelad och brÀnda mandlar. Trots att jag storknar av sockerchocken redan efter nÄgra bitar. Men jag Àter likafullt eftersom det liksom Àr tradition.