Många har önskat att jag ska ska blogga lite om min kamerautrustning och även fototips för hur man kan tänka när man plåtar.  Så klart kan jag göra det! Börjar med att berätta lite om min utrustning och så ger jag mina bästa fototips i ett annat inlägg.

Gällande utrustningen bytte jag upp mig precis innan jul. Som en julklapp till mig själv då företaget gått så himla bra under 2014. Jag arbetar sedan länge med Canon och är supernöjd med det. Kamerahuset jag använder är deras senaste Canon EOS Mark III. Hade förut samma hus men Mark II och största skillnaden tycker jag är att det funkar mycket bättre att fota inomhus i skum belysning. Jag arbetar främst med naturligt ljus så det känns superviktigt! Bruset är nästan obefintligt med nya kamerahuset och det blev extra tydligt i julas när jag fotade mycket inomhus i skymningsljus.

Jag har främst tre objektiv jag varvar mellan att använda. Mitt absoluta favoritobjektiv som jag använder åtta gånger av tio är mitt Canon EF 85/1,2 L II USM. Det fotar de finaste porträttbilderna och även inredningsstilleben inomhus. Det använder jag allt som oftast och jag längtar nästan ihjäl mig efter att få testa det utomhus i sommar. Det har ingen zoom så man får använda kroppen när man fotar men det är något jag verkligen uppskattar. I princip är det så att man med det här kameraobjektivet kan blunda och knäppa av och ändå få helt fantastiska bilder.  Här, härhär och här är bilder jag tagit med det objektivet. Faktum är att jag tar nästan alla bloggbilder med det här objektivet sedan jag fick det i december.

Näst oftast använder jag mitt Canon TS-E 90 mm 1:2.8 som är ett Tilt Shiftobjektiv (den där funktionen som finns på instagram som får vyer att se ut som något hämtat ur ett dockskåp) ett fantastiskt objektiv till mat då man får komma riktigt nära. Inget autofokus så det är hopplöst att plåta sig själv med (dvs inget vidare ur bloggsynpunkt). Här, härhär och här är exempel på bilder jag tagit med det objektivet som jag haft i drygt fyra år.

Slutligen använder jag ett vidvinkelobjektiv när jag fota en vy, eller ett rum där jag behöver få med mycket i samma bild. Det är ett Canon EF 35mm f/1,4L objektiv. Det är mitt absolut tråkigaste objektiv och det använder jag bara när det är helt nödvändigt. Det gör jobbet liksom men inte mycket mer än så. Faktum är att när jag skulle hämta en exempelbild här ifrån bloggen på något som jag tagit med den så hittar jag typ ingen bild. Jag har faktiskt mest använt det när jag plåtat till tidningar och mina böcker. Inte alls mycket till bloggen för här gillar jag att komma nära det jag fotar. I print är det svårare – där vill man gärna ha avstånden i bilden. Extrema närbilder blir mest jobbiga för ögat och funkar inte lika bra i en tidning eftersom bilden blir så stor.

Jag har införskaffat min kamerautrustning på Swefo i Umeå. För mig är det otroligt mycket värt att gå till en riktig fotoaffär med toppenservice och prata med riktiga fotografer och inte bara klicka hem över nätet – även om det också kan vara bra förstås (nej jag är inte ett dugg sponsrad – jag uppskattar dock att handla av proffs och stötta lokala aktörer).

Har ni några frågor så ställ dem här i inlägget så ska jag försöka svara så gott jag kan