Fee-tissta eller?

En finlandssvensk läsare frågade mig hur man egentligen uttalar fettisdag i Sverige. Jag säger “fee-tissta” nu när jag tänker efter. Låter ju inte klokt egentligen. Hur säger ni? Alldeles oavsett hur man säger är det ju fettisdag och då måste jag absolut äta semlor. Tycker det är fint att spritsa grädden som små bollar på semlan.

Idag ligger fyraåringen hemma med skyhög feber och spädisen är fortfarande krasslig efter förkylningen han smittades av förra gången Bertil var sjuk. Så dagen vandrar sitt sakta mak och jag känner mig som Florence Nightingale när jag baddar pannor, kommer med glass på sängen, ger vatten att dricka och hjälper på toa och försöker att ha oändligt med medkänsla. Lite av en utmaning ärligt talat när två små är sjuka samtidigt och prövar sina röstresurser på en och samma gång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

32 kommentarer på “Fee-tissta eller?”

 1. Haha, det gör jag också. Jag antar att det är olika på olika ställen (jag är från Bohuslän). Men det handlar ju om den feta tisdagen alltså fet-tisdag, så jag tycker att vårt sätt är logiskt (såklart). 🙂

 2. Å de där ser goda ut! Har bokat upp mig på fem stycken raw semlor på stadens raw kondis tills i morgon, för i dag tog de minsann slut. Ja det är minsann tålamodskrävande med sjuka barn..hoppas att de snart är krya och friska igen!

 3. Precis som Annelie sa så är det ju fet-tisdagen =) Så du uttalar rätt =)
  Man säger ju Mardi Gras här i Frankrike och Fat Tuesday i USA, så det handlar ju om en fet tisdag. =)

 4. Dina semlor ser rysligt goda ut!
  Jag säger nog också så, tror jag. Eller oftast vandrar jag runt det där ordet och säger tråkigt; “semmeldagen”;)
  Hoppas ungarna piggar på sig!! Ät en semla eller tre och tänk “jädrans vilken grym morsa jag är”!

  / Lillafrun

 5. Haha, jag kör med den underhållande fettis-da´n… 😛 Vet att det inte är korrekt men så har jag alltid sagt 😛

 6. Åh min äldsta sover dåligt och väcker spädisen när han hostar och det är så nära att jag vill skälla ut honom för att han hostar på nätterna, men det kan man ju absolut inte, men jag dör av invärtes frustration och irritation. Mammor kommer med mycket tålamod, dock inte alltid tillräckligt

 7. Hej Clara,
  Vilka underbara semlor du gjort. Här “fuskar” vi så maken köpte med hem.

  En helt annan fråga, du hade en tävling med Beckers i slutet av året. Jag såg aldrig hur det gick och när jag letade fram ditt inlägg var det struket? Vad hände egentligen?

  Jag njuter av att följa dig genom dina texter och vackra bilder. Vet inte hur jag hittade hit men du har en trogen läsare. Ska kolla dina böcker nästa gång jag är i en bokhandel.

  1. Oj, så blind man kan vara. Du har ju svarat om Beckers-tävlingen!
   Ber om ursäkt. Jag såg bara den strukna texten.

 8. Hej! Du behöver ju kanske inga husliga tips ;-), men vi hittade en sån himla bra grej i ICAs julkalender i julas, så toppenbra när barnen (de lite större då som inte sätter i halsen) har ont i halsen eller feber, styckfrysta clementinklyftor, gärna delade i halva klyftor. Som små isglassbitar, så skönt för en sårig hals. Inte för att det måste vara nyttigt när man är sjuk såklart, men ifall man vill varva lite :-).

 9. Fast i Finland heter det fastlagsbulle (precis som i Skåne), och “semla” refererar till såndära (bröd)bulle med pålägg… Och bulle betyder alltid fikabulle (tex kanel) o inte brödvarianten… Och man säger “kaka” istället för tårta 😀

  (min pojkvän är finsk, vi har haft våra missförstånd kring de här orden !) :p

  1. Meeeh skrev jättelångt om bullar och småfrallor och ordet middag, men allt försvann mystiskt

  2. I Malmö säger man bara semla, aldrig någonsin “fastlagsbulle”.
   Bullar är precis som du skriver frallor. Och så säger vi kanelbullar… Inte helt lätt det där 😉

  3. Haha nej, i Malmö säger man inte alls bara semla, här säger man fastlagsbulle också 🙂

  4. Ja, jag är skåning och malmöbo och kämpar i alla fall hårt för bevarande av ordet fastlagsbulle 🙂 Det känns som att ordet semla smugit sig söderut mer och mer, när jag var barn sa alla fastlagsbulle. Och för mig känns det fortfarande som det rätta ordet.

 10. Så fina! Jag har just bjudit på semlor här också. Och bestämt att det ska heta fe-tisdag istället för fettisdag. Då tänker jag på féer som äter fluffiga semlor och det tycker jag låter mycket finare än fettis-dag. Och jag blir mer sugen på semla. Varm kram!

 11. Roli/intressant också att man i Finland får en fralla om man ber om en semla… Medan den svenska semlan heter fastlagsbulle där 🙂 Rolig förresten att du nämner just finlandssvensk, alla vet ju inte om existensen av svensktalande i Finland eller Finlands och Sveriges långa gemensamma historia… 🙂

 12. På min blogg skriver jag idag om den gamla traditionen som levt kvar i min hemby. Sedan länge, länge så har barnen just denna dag gått runt i gårdarna och “tegat” godis. Jag minns att jag alltid kom hem med flera ryggsäckar proppade med godsaker. Vi hade till och med friluftsdag från skolan för att kunna utföra denna viktiga tradition 🙂
  Min blogg: http://hannaochmarten.blogspot.se/

  1. Det gör barnen i Kroatien 🙂 Och så har vi karneval eller maskerad och äter flottyrmunkar.

 13. Fet-tisdag. Så klart. En tisdag då det är sista chansen att moffa i sig feta rätter innan fastetiden drar igång på askonsdagen.

 14. tycker fastlagsbulle låter skitkonstigt, är van vid att säga semla. men själva dagen… hm… blir nog FETTIS-dagen. haha.

 15. Fina semlor du gjort!
  Jag är uppvuxen en liten bit ifrån Umeå och säger fet-tisdag. När jag ser att vissa uttalar det “fettis-dag” tänker jag att det låter som en dag för oss tjockisar 🙂

 16. Wow vilka små godingar. De såg verkligen goda ut. Semlor semlor mumsigt. Hoppas febern går ned på k bodde. Kram