Dags att sluta med brunkål?

Säkert är det många med mig som oroas över klimatförändringarna och vår användning av kolkraft. Vattenfall ägs av svenska staten men släpper ut mer koldioxid än hela Sverige sammanlagt. De mesta av utsläppen kommer från kraftverk i Tyskland som eldas med brunkol. Utsläppen har upprört många och bolaget försöker nu sälja kraftverken. Problemet är bara att det inte löser någonting. Tvärtom – det skulle troligtvis få förödande konsekvenser eftersom en ny ägare kan öka utsläppen med upp till en miljard ton koldioxid.

Regeringen arbetar för att få klart en sådan försäljning innan sommaren 2015. Men istället för att sälja kraftverken till någon annan som driver dem vidare och ökar utsläppen måste regeringen ta ansvar och långsiktigt ställa om Vattenfalls verksamhet till förnybar energi.

Nu kan du göra skillnad! Skriv till en av de ansvariga och kräv att brunkolet fasas ut istället för att säljas. Att lämna kolet i marken är den enda lösningen på klimathotet.

Gör som jag har gjort och skriv under här 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer på “Dags att sluta med brunkål?”

 1. Självklart skriver jag under.. allt man kan göra för att använda sin “lilla” röst för försöka få till en förändring på den vansinniga klimatförändringen..

 2. Haha, jag undrade just vad du hade emot brunkål, det som många skåningar har på julbordet.

 3. Clara du är så fantastisk! Tack för att du använder din stora röst för att informera om sådana saker!

 4. Haha, alltså läste bara rubriken först och ba VA?! Ånej, ska man inte äta brunkål nu, är det giftigt, nej vad synd, det är ju jättegott…. Skriver under förstås.

 5. Hi hi, roligaste på länge! Men kålen lägger vi inte bort så lätt, vore nog bra för miljön om fler åt kål istället animaliska livsmedel:). Att kol däremot är värsta miljöboven håller jag givetvis med om.

 6. Brunkålen tänker jag fortsätta med, skåning som jag är, men självklart så skriver jag under på att brunkolen ska stanna i marken! Det går inte att klappa sig på axeln och luta sig tillbaka för att vi uppnår miljömål på ett nationellt plan när vi sen bidrar till ökade utsläpp och miljöförstöring utanför rikets gränser.

 7. Haha, min hjärna kopplade inte riktigt först! Brunkål var ju jättekul 🙂 Tack för tipset. Jag skrev under.

 8. Tyvärr kräver den “förnybara” vindkraften som många propagerar för och tror är grön, att det även finns reglerkraft som snabbt kan kompensera när det inte blåser. Till detta krävs kolkraft som snabbt går att reglera. Vindkraften avger mycket koldioxid i sig vilket många inte känner till (pga lobbyism som har sin grund i ekonomisk vinning och inte miljö) och till detta kommer alltså även stora utsläpp i form av kolkraft som krävs för att hålla den instabila vindkraften “vid liv”. Jag hoppas att fler och fler läser på ordentligt om vad som egentligen är “grönt”. Med detta vill jag förstås inte säga att jag föredrar kolkraft, bara att det vi tror är bra inte heller alltid är det.

  1. Alltså rent krasst finns det ingen energi som är bra för miljön, det finns bara mer eller mindre dåligt. Så det viktigaste är att använda så lite energi som möjligt, och röja undan de absolut värsta typerna av energiproduktion.

 9. Ingen koppling till (det intressanta) inlägget men..
  Visst var det dig jag skymtade i en millisekund i en teliareklam på tv? Eller såg jag i syne?

  1. Jag har också sett Clara i ett bildspel från Telia. Undrar om hon gett sitt godkännande till att de använder henne i sin marknadsföring.