Skapartips!

Jag hör många säga att de vill skapa något med händerna men att de inte vet vad. Många verkar sitta på en hel del uppdämd kreativitet som inte får komma till uttryck. Det är synd tycker jag. Här är mina bästa råd till den som vill komma igång med att pyssla och skapa.

– Det är svårt att vara kreativ när man inte har någonting hemma att arbeta med. Därför är det bra att ha material hemma när inspirationen kommer. Ja, det är faktiskt förutsättningen för att inspirationen ska kunna komma. Själv hamstrar jag tygstuvar, tavelramar, prylaskar och snören på loppis trots att jag från början inte vet vad jag ska ha dem till.

– Spara på skrot! Konservburkar, presentsnören, gamla sjalar, tidningsurklipp och trasiga broscher … Gammalt blir som nytt när man fixat till det lite grann.

– Det är mycket lättare att utgå ifrån någonting som redan finns istället för att skapa nytt från grunden. Sy om en befintlig kjol istället för att sy en helt ny.  På så sätt lär du dig att skapa steg för steg och ingenting blir orimligt svårt.

– Förkorta startsträckan! Låt pysselprylarna stå framme i den mån det är möjligt. När jag ser en hög med trådrullar sätter fantasin igång. Och står symaskinen redo är det lättare att få tummen ur röven.

– Var inte så fixerad vid hur man ”ska” göra. Jag har ingen aning om hur man ”ska” sy en kudde eller måla om en stol. Jag testar och ser – det kan ju inte bli värre än fel! Om jag följer instruktioner allt för strikt blir jag så ängslig att jag inte vågar göra någonting alls och då blir pysslet ångestskapande istället för lustfyllt.

-Nya synvinklar ger nya infall. Testa att vända på en lampskärm och se vad som händer. Drapera ett roligt tyg på en stol som du inte har tänkt klä om. Stapla prylar på varandra och se om du hittar nya användningsområden. Sätt saker där de inte vanligtvis sitter. Ställ dig på huvudet och ta en titt på ditt hem.

– Acceptera att ingenting blir som du föreställde dig det i huvudet. Det färdiga resultatet är inte sämre – bara annorlunda.

– Och kom ihåg: kreativitet är en muskel som växer när man tränar den. Invänta inte snilleblixten. Den kommer när du är mitt uppe i ditt skapande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarer på “Skapartips!”

 1. Tack för bra tips. För mig är det också viktigt att ha det inspirerande runt mig och vad det är tror jag ser olika ut för alla människor.

 2. Så bra tips! Mitt bästa tips är att leta inspiration på t.ex. Pinterest. Inte att man gör som de bilder man ser, men att man helt enkelt inhämtar inspiration. Det får mig alltid att komma på en massa bra idéer!

 3. Åh jag kommer ihåg det här ifrån din tidning. Så bra tips! Och det är verkligen sant att kreativitet är en muskel som behöver tränas. Det är lite som med träning, kommer man av sig så är det svårt att komma igång igen, men bara man sätter igång och fortsätter så blir man bättre och det blir enklare 🙂

 4. Så sant! För min del har det också handlat om att man inte bara kan gilla det färdiga resultatet – man måste gilla processen. Jag som älskar att virka gillar just att sitta där och harva med mina garner och min nål. Nu när jag lär mig sy måste jag tvinga mig in i det lite, för processen i sig är jobbig. Jag kan inte riktigt tänka sömnad än, så som jag kan med virkning.

  Däremot har jag fått inse att pyssel inte riktigt är min grej. Precis som med matlagning tittar jag på “ingredienserna” och förstår inte alls hur det ska bli en färdig produkt, haha.

 5. Åh, nu blev jag inspirerad! Är på väg att titta på ett nytt boende och i det huset finns ett rum som ska få bli pysselrum!
  Tack för all inspiration du delar med dig av!

 6. Tack för att du satte fingret på ett av mina största problem när det kommer till skapande: att jag inte vågar för att jag är rädd för att göra fel. Så jag googlar efter guider och så verkar det svårt och jobbigt och då gör jag inget istället. Jag behöver snabba pyssel där jag inte tänker så himla mycket på “hur gör man” utan våga göra fel och i slutändan våga göra rätt, vilket ju är kärnan. En kram till dig för den insikten!!!

 7. Så många bra tips!

  Men du glömde en viktig grej (enligt mig). Och det är tid! En måste också prioritera kreativitet (och då blir det genast en klassfråga). Om hjärnan och kroppen är upptagna med tusen andra saker så hinner eller kan den inte också vara kreativ. Ibland behöver en ha så mycket tid att en blir riktigt uttråkad innan det går att vara kreativ.

 8. Jättebra tips! Många har jag följt redan – utan att veta om det…haha! Mitt största problem är att jag är en sådan perfektionist att det kan stoppa mig från att ens pröva något – det gäller att komma ihåg att om jag skulle misslyckas så är det faktiskt bara jag som vet om det så det är bara att pröva igen…

 9. Helt super tips och idéer! Kanske mitt problem är att allt står undanpackat i skåpen? Det eller min 1åring 😀