I trädgårdstankar

Äntligen börjar det kännas lite mer som vår här uppe i norr. En värmande sol och en stol vid en lävägg och plötsligt har man ett par fräknar på näsan till och med. Jag har haft några lugnare veckor med mitt jobb men nu går jag in i slutspurten inför semestern. Så mycket som ska blir klart för att kunna ta ledigt från företaget i juni för att istället hjälpa till med jordbruket. Längtar tills dess!

Jag går som bäst och funderar på trädgården och vad jag vill göra med den. Vi må ha fina grönsaksodlingar men vår “villaträdgård” ser förskräcklig ut. Här är inget gjort de senaste trettio åren i alla fall. Jag har nu anmält mig till en kurs i trädgårdsdesign. Fem tillfällen i Umeå under våren. Om någon fler vill haka på så tycker jag att ni ska göra det. Anmäler sig gör man här. Det står att det är en fortsättningskurs men man kan gå den även som nybörjare – jag har hört med hon som leder den! Ska bli så kul att äntligen sätta igång och göra fint kring huset och ge vår stackars trädgård lite kärlek.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer på “I trädgårdstankar”

 1. Åh vad roligt! Ser fram emot att läsa om dina planer för trädgården. Vi ha bott i vårt hus i ett par år nu och jag hade inte anat innan hur riktigt hur roligt det är med trädgård! Önskar jag hade mer tid och kunskap att ta hand om den ännu bättre bara…

 2. Det låter som en riktigt rolig kurs. Häromveckan så köpte jag några påsar blomfröer men lämnade påsarna av någon anledning i soffan där dottern fick tag på dom när vi var ute och tränade. När vi kom in hade vi fröer i hela soffan. Bra ställe tyckte Ida, men det tyckte inte jag. Igår planterade jag och det ska bli spännande att se om det blir något av det hela då jag körde taktiken att strö ut fröerna lite hur som helst och sen täcka över med jord. Hoppas på en fint blommande rabatt men vi får se vad som händer.

 3. Det låter som en rolig kurs, och det skall bli kul att få höra vad du tänker göra med din trädgård! Ta gärna lite förebilder, det brukar vara roligt att se i efterhand, det är lätt att glömma när man väl börjar gräva och plantera…;)

  Ha det gott!

 4. Undrar om det blir lite “trädgårdshistoria” (trädgård anpassad till husets ålder och plats) på samma gång? Ska blir roligt att följa dig i detta också!!!

 5. Åh jag vill också gå en sån kurs, men bor alldeles för långt från Umeå. Hoppas att du får lära dig en massa bra grejer som du kan tipsa om här 🙂 Lycka till i trädgården!

 6. Hej Clara! Såg du inlägget i sydsvenskan (Helsingborgs dagblad-delen enbart, kanske) där DIN BLOGG OMNÄMNS? Ett tycka-till inlägg som hette något i stil med hur står det till, tant? Det stod något om att unga kvinnor som lekte tant (dvs stickade och lagade mat och jobbade deltid) skulle märka detta när det orangea kuvertet kom. Jag blev så irriterad. Åh, av så många anledningar. För det första för att unga kvinnor (och deras intressen) än en gång klumpas ihop som hönor som ska skärpa till sig och fortsätta gynna ekonomin med jobb, konsumtion och barnafödande.Vi får alltid höra hot om något, hot om att fertiliteten sjunker, hot om att vi inte får pension om vi inte vill jobba heltid. Kvinnor ska få egna infall och framför allt inte lyssnas på. Och nu framställs stickning som något fördummande som kan smitta. Inlägget nämnde ju bara din blogg som hastigast, men jag tyckte det var ett så uruselt exempel, eftersom du varit ensamförsörjare och eftersom ni är två (en man inklusive) som väljer att leva så här. Dels irriterade den mig för att du har kloka idéer, som inte utarmar jordens resurser. Och om man är självförsörjande, stickar, lagar sin egen korv (från egen gris), äter egna ägg och grödor, så är man kanske inte den som behöver ha ett maffigt pensionskuvert? Det skulle vara kul om du ville bemöta det som skrevs. Journalisten var själv kvinna och svamlade något om att hon själv ofta hade rött läppstift. Hon verkar ju helt ha missat vad din blogg går ut på. Den kändes förminskande.

 7. Längtar också till den dagen det finns tid att tag i trädgården..än så länge är det huset som är i fokus så trädgården hinns riktigt inte med. Ser fram emot inspirerande trädgårdsbilder här framöver 🙂

 8. Det är så tillfredställande att få ordning på trädgården. Vi har jobbat hårt i flera år nu, för att få en ökad rumslighet och enhetlighet. Det roligaste tycker jag är att ta sticklingar och så perenner. Det kan bli vansinnigt dyrt om man inte gör eget.

 9. Ge trädgården lite kärlek och så får man massor tillbaka! Fjärilar som leker tafatt, fåglar som dricker i fågelbadet och blommor! Härligt! : )

 10. Hej! Ett tips till alla som vill odla -vare sig man har trädgård eller ej är att gå in och titta här (det är helt gratis!), här finns en massa klipp om trädgård och odling i alla dess former -både “så här gör du” till inspiration!
  http://www.odlingstv.se
  alternativt OdlingsTV på Youtube.
  Väl mött!
  /Jessica

 11. Nu blev jag jättepeppad! Vi har precis flyttat från lägenhet Öst på stan till radhus på Backen i Umeå. Trädgården är inte jättestor och dessutom ett lergytter med spikar i eftersom det är nybyggt. Men jag tänker så här, eftersom det är litet måste vi vara smarta för att göra det bästa av den. Jag har ju ingen direkt erfarenhet av trädgårdsdesign mer än att vara uppväxt på landet med en odlingstokig mamma. Så jag vet massor om att hålla förrymda kvigor och sprättiga höns borta från trädgårdsland, men just inget om hur man bygger upp en trädgård från grunden. Ska kolla om det finns plats på kursen!

 12. Som många andra skriver så längtar även jag efter en liten täppa att påta i men det lär dröja. Tills dess odlar ja lite gräslök, tomat, nz spenat i fönstret, alltid något:-).

 13. Dagdrömmandet är verkligen riktigt go del av odlandet! Just nu har jag tre meter fönsterbräde till mitt förfogande men längtar till den dagen det kan se ut lite mer som på din bild.