Sirap på sköna gröna granskott

Skira gröna granskott.

Efter att jag sett Evelina göra granskottssirap blev jag väldigt frestad att prova själv! Granskottssirap kan användas till efterrätter och pannkakor men sägs också vara bra mot hosta och förkylningar. Värt att testa i alla fall!

Jag plockade lite granskott och varvade med råsocker i en väl rengjord burk

Sedan ställde jag burken i fönstret. Den ska skakas om varje dag och efter någon vecka börjar sockret att smälta.

Låt burken stå i fönstret i upp till en månad tills allt socker har smält. Sila då av granskotten och häll upp sirapen på en ren och desinficerad burk!

Tänk på att granskott inte omfattas av allemansrätten bara. Du behöver tillåtelse från markägaren för att få plocka. Och när du plockar granskott – ta inte alla skott från samma träd utan plocka från ett par olika.

Nu får jag bara vänta och se när det behagar blir sirap! Lovar att uppdatera er på resultatet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarer på “Sirap på sköna gröna granskott”

 1. Jag har gjort granskottssirap i två omgångar nu. Men sockret smalt inte utan blev torrt. Jag läste att man kunde koka det med någon dl vatten efter ca en vecka i glasburk. Jag lät blandningen koka ca 15 min och silade sen av den. Det blev en helt underbar sirap. Till pannkakor är den så god så även i te. En riktig läkeväxt är det.

  1. Bra tips! Jag ska prova det. Jag gjorde först en variant med granskott,socker och citron som smälte fint. Sedan provade jag med bara granskott+socker och inget händer! Får koka ihop det och se om det blir något.

  1. Båda funkar enligt SAOL 😉 Åtminstone i den intransitiva betydelsen. Dvs “smöret smalt” är ok men inte “*jag smalt smöret”.

  2. SAOL godkänner allt. “En slags stol” och “Ett sorts glas” är väl okej att skriva enligt SAOL trots att det är tvärtom.
   “Ett slags stol” och “En sorts glas” heter det.

   Smalt och smälte är två olika böjningsformer. Malin är korrekt på det.

 2. älskar hur mån du är om naturen och ger tips till alla oss newbies som inte kan saker om allemansrätt och granskottsplockning! 🙂 hade lätt gjort fel, så det är fint att ha någon som hjälper och tänker på sånt

 3. Har aldrig hört talas om sådan sirap förut men det låter spännande. Påminner det om enbär? Skulle vara roligt att prova att göra det själv.

 4. Här är ett annat recept, ett från Svenska Kyrkans klimatsmart-mat-tävling förra året. Lite snabbare, inte så energisnålt … Jag har inte provat själv:

  INGREDIENSER :
  1 l färska granskott
  1 l vatten
  750 g socker

  GÖR SÅ HÄR:
  Koka granskott i vatten 45 minuter.
  Tillsätt socker. Koka ner till en tredjedel av volymen.

 5. Oj det visste jag inte, att granskott inte omfattas av allemansrätten. Bra att du upplyser om det 🙂
  Det där är dock ett bra recept där man gärna kan byta ut granskotten mot basilika, timjan, rosmarin (jättegott) eller något annat kryddgrönt.

 6. Vi har också gjort granskottssirap, en variant med råsocker och en med strösocker. De passar jättebra till mögelost och andra ostar!

 7. Jag testade detta förra sommaren, men sockret smälte aldrig trots att det stod hela sommaren och jag försökte flytta runt burken till soligaste lägena. Men, så var det knappt någon sol här förra sommaren. 🙁 Det blev bara en stor sockergranskottsklump av det hela.