Matcravings

När man är gravid säger ju en del (rätt eller fel?) att det är helt i sin ordning med cravings och att man ska ge efter för dem eftersom de kommer sig av att bebisen lider brist på något ämne. Men i vanliga fall då – när man bara har cravings lite hur som helst? Vad är det då som river och sliter i en och tvingar en till att äta vissa saker? Under båda mina graviditeter har jag varit sjukt sugen på sura citrusfrukter och äpplen. Men nu till vardags kan jag få cravings efter

– Oliver fyllda med med ansovis eller vitlök

– Marinerad vitlök

– Surkå, kan stå och käka direkt ur burken med en gaffel  (hej hallå vad gott det är!)

– Chips

– Mjölkchoklad (ljus av dålig kvalitet)

– Surströmmingsklämma

Jakob fattar ingenting av min cravingslista för själv får han på sin höjd glassbegär. Men jag har aldrig i mitt liv fått cravings efter glass. Tycker egentligen inte att glass är så himla gott – inte jämfört med en god chokladkaka i alla fall, eller surkål för den delen.

Vad får ni cravings efter?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

89 kommentarer på “Matcravings”

 1. Raggmunk med lingonsylt, knaperstekt bacon och ovispad grädde, nom nom! Eller potatismos och köttbullar, semlor, Ben & Jerrys Halfed baked, lättsaltade chips, kladdkaka..;)

 2. – Broccoli… I paj, gratäng, mosad, soppa, vitlöststekt, kokt med lite salt på…
  – Röda vinbär
  – Jordnötter, gärna i kombo med något sött som choklad eller russin. Egentligen alla former av nötter och mandlar.
  – Kvibille gräddädelost, den röda. Inte fel i en gratäng med broccoli…

 3. Hade också sjuka cravings efter surt när jag var gravid. Jag skivade t.ex. riktigt syrliga Granny Smith-äpplen och pressade över citron. Men oftast var det bara citron, rakt upp och ner som dög. Som icke-gravid blir jag sugen på vitlöksfyllda stora gröna oliver, Marabou mjölkchoklad, chokladbollar, filmjölk, brieost, mild vanlig smörgåsost i stora chunky bitar/stavar (helst Gouda), kylskåpskall gurka i centimetertjocka skivor samt O’boy.

 4. Frökex/knäcke som är saltade. Jag kan mumsa i mig en och en halv plåt av denna vara på en kväll. Det är så gott! Ostbågar, ljus choklad och kladdkaka är andra kravingslater.

 5. Åh nu blev jag sugen på surströmming haha!

  Men annars brukar mina cravings vara risifrutti, chips, tomater och hushållsost

 6. Ja, det där med cravings är knepigt…. Mina nyttiga är färsk mango, hallon, oliver, brieost… Onyttiga, ja tyvärr chips, ännu mer tyvärr smågodis, och ja mjölkchoklad av dålig kvalité… Konstigt nog, för egentligen älskar jag mörk choklad… Men när onyttighets cravingsen sätter in är det ju som om man bara vill ha sånt som är just onyttigt :-S!

 7. Jag är verkligen cravingsperiodare. Får jag en craving sitter den ofta i ett par dagar. Men oftast har jag saltlakritscravings och saltgurka så min kropp kanske saknar salt.

 8. Jordgubbar, så här på sommaren, kan sätta i mig en liter själv. Annars potatis, sourcream and onion chips, kolsyrat kallt vatten…

  1. Men hallå Marabou är väl inte ‘dålig’ choklad ? 😮 Kanske låg kakaohalt, men ‘dålig’ tycker jag nog bara sånnadär superbilliga av butikernas egna märken är 😮

 9. Jag får oftast cravings på olika maträtter. Husmanskost. Just nu ääääälskar jag egna köttbullar med brunsås, lingonsylt och potatis. Sen går det i perioder, då är jag sugen på nån annan maträtt och kan äta samma många dagar i rad haha!

 10. Jag brukar bli sugen på kaffe fastän jag inte dricker kaffe eller ens tycker om det. Sen så kan jag ibland bli sugen på rå köttfärs fastän jag är vegetarian..

 11. När jag var gravid hade jag sjuk craving efter öl! Typ ljus lageröl. Tur att det finns alkoholfri, men grannarna tittade lite konstigt när jag satt på balkongen med min stora mage och drack öl 😉 Tror det var b-vitaminbrist. Jag hade också sån craving efter sura saker, typ tomatsallad med riktigt saltsur vinegrette.
  som icke-gravid har jag faktiskt inga direkta cravings men ibland kan jag bli fruktansvärt sugen på salta pinnar och popcorn med örtsalt. Håller med om glass. Sååå gott är det väl inte? Men så är jag ofta rätt frusen av mig 😉

  1. Äntligen någon fler som var sugen på öl under graviditeten! 🙂 Det var det jag var riktigt sugen på. Ville dricka alkoholfri öl oftare men tyckte alltid det kändes så dumt hehe.

 12. Under min graviditet så hade jag cravings för körsbärstomater och lukten av Biltemas spolarvätska.

  Annars kan det vara allt möjligt, Granny Smith-äpplen, lakrits, stekt eller grillat kött man äter utan något till eller bara med gurka till, torkat kött, physalis, torkad frukt eller en speciell sorts varma mackor med chevre och honung. En period så lyssnade jag närmast maniskt på John Sebastians song Younger Generation.

 13. Sushi!! (åååå) grillad sparris med smör och salt.. Kött (mediumstekt oxfilé).. Saltlakrits. Olika frukter, tex nektariner. Mm, mm 🙂

  1. Det här hade jg kunnat skriva!! Hade extrema sushi cravings för nåt år sen, alltså jag åt sushi ett par gånger i veckan och hade ätit det oftare om det inte varit så dyrt. Samma med smörstekt sparris, saltlakrits och frukterna!

 14. Det här är så roligt, jag tror detta stämmer oavsett om man är gravid eller inte. Jag brukar få cravings efter spenatsoppa, röd paprika och leverpastej (järn) ett par gånger per år. Just nu har jag cravings för yoghurt och persikor, har ätit flera kilo persikor senaste veckan. Ibland kiwi. Ibland får jag extremt sug efter vispgrädde.. Alltså, då vispar jag upp ett paket och äter hela skiten på två dagar. Som tur är sker det inte så ofta, kanske en gång per år..

 15. Mina alldagliga ogravidscravings är sushi (skulle utan att tveka kunna äta det varje dag), oliver med mandel i och just nu, svenska solmogna hallon. Alltså Hallå vad gott!!

 16. Det är väl det som är signifikant med en cravingslista, den är helt ologisk:)

  Själv har jag perioder av saker mest men några återkommande.

  Chips, kokt majskolv med smör och salt, vattenmelon, räkor, ostar, äppeljuice och saltlakrits.

 17. Tonfisk
  Royal gala-äpplen (varje dag!)
  Broccoli
  Dessa är ofta, ofta…
  Emellanåt även:
  keso
  ugnsgrillad grön paprika och halloumi
  kardemummaskorpor av billig sort
  Cravings är mysko, men ganska trevligt 😉

 18. Åh jag älskar surkål! Bästa rätten är Surkålsdinkelotto (googla så kommer du till ett gammalt SverigesRadio-program, som förövrigt var väldigt bra)!

 19. Japansk soya.
  Leverpastej m saltgurka.
  Kalvsylta.
  Oliver.
  Makrill i tomatsås.
  Helstek nors.
  Gröna bönor o sparris dränkta i riktigt smör.
  Rabarber.
  Pommac

  1. Ja, åhhhh som jag önskar varenda morgon att jag hade kaviar så jag kunde äta ett kokt ägg med kaviar. Alltså hjälp vad gott… Mvh bor i USA så kan inte ens köpa när jag vill ha

 20. Oj, det är mycket! Japansk soya, syrlig sorbet, dillchips, sura kryptoniter, aprikoser, vattenmelon, skaldjur! Men mest efter SURSTRÖMMING!

 21. Haha ja matcravings är en skum grej. Jag har ständigt återkommande sådana men det varierar väldigt mycket vad det är jag blir sugen på. Mjölkchoklad återkommer för mig också, men nu var det ett tag sen. Min senaste craving är gröt i olika former, speciellt risgrynsgröt.

 22. Skrovmål (hamburgare, pomme frites o Cola), créme fraiche, kola i alla sorter (kolasås, kolaglass m.m), glass, tunnbröd med mkt smör på (både mjukt o hårt)…
  För ca tio år sen var jag starkt beroende av polkagrisar i flera år, kunde smälla i mig en påse om dan till jag höll på att spy av illamående. Som tur är släppte den cravingen till sist… 🙂

 23. Jordgubbar, blåbär, gratinerad succini, mjukt tunnbröd med skagenröra, pizza, sushi, kall potatis….. Oh mah Gaahd…

 24. Haha så roligt det är med cravings!
  Som gravid var det pommes (från mc Donalds) äpplen, bär, öl och oboy
  Nu är det mer chips i toppen (även om set inte är så himla gott när man väl äter det) smörgås med mycket smör och skinka, kolsyrat vatten, mjölk, pasta eller typ en hel fläskkotlett då man kan gnaga av benet som en stenåldersmänniska

 25. Jag kan få vansinniga cravings efter smörgåsgurka och det måste vara med rätt crunch annars blir inte cravingen tillgodosedd.

 26. Pitepalt! Men det är helt ok om jag bara får det 1 – 2 gånger per år. Då äter man alltid för många och drabbas av “paltschwimmen”, så man inte kan tänka på palt förrän dagen efter, när man med stor glädje kastar sig över de uppstekta resterna av palt. Mums!

 27. Apelsinjuice. När cravinget (?) sätter in kan jag hinka i mig två liter. Det spelar ingen roll hur mycket jag dricker. Vill bara ha mermermer. Annars är saltsug vanligt. Men det är ju oftast när jag är hungrig eller så.

 28. Oliver med ansjovis. Oavsett om jag är gravid eller inte så är det det enda som står sig från år till år, och det kan slå till när som helst. Förmodligen det godaste som finns.

 29. -Göra en halv sats sockerkaka och äta smeten direkt ur bunken
  -Blanda grädde, kakao och socker
  -Lättsaltade chips med creme fraiche vid diskbänken
  -Chips och choklad
  -Saltlakrits och mörk choklad
  -Stekt ägg på knäckebröd
  -Mugcake (kladdkaka i mikron)

 30. Isbergssallad med romsås!
  Kolsyrat vatten!
  Fröknäcke med Mildas extrasaltade smör!
  Vatten melon!
  Baconlindade dadlar med fetaost inuti!
  Lindor-kulor!
  Lakrits! YUMMIE!
  Tack för klarsynt blogg!

 31. Hahah, så himla roligt att läsa om allas cravings!
  Känns som att det finns en hel del gemensamma nämnare, framförallt salt? Undrar varför det är så, tänker att vi numer äter betydligt större mängder salt än i forna dagar?
  Oavsett, min största craving är definitivt sushi. Surkål, tonfiskröra med majonäs och fröknäcke med Bregott havssalt går inte av för hackor heller. Åh!❤️

 32. Färskpotatis! Inte köpes utan potatis från eget land. Chips och chokladpudding är andra favoriter. Men potatisen går före allt annat. Mmmm.

 33. -Senap, ibland äter jag senap till nästan alla maträtter.
  -Choklad doppad i jordnötssmör (blir nästan som snickers!!!!!!!! Tips tips!)
  -Tomat med svartpeppar.
  -ostskivor.

 34. Knäcke med Bregott och gorgonzola. När jag var gravid kunde jag lätt äta 8 skivor på raken (alla fyra graviditeterna), nu nöjer jag mig med en eller två.

 35. Det kan inte bero på brist ändå?
  Min mamma hade cravings och åt massor med is innan hon fick veta att det var pga av järnbrist. Med rätt medicin så försvann issuget. Innan dess fyllde hon alltid en skål med is och åt som snacks.

  Själv har jag mest ett starkt sockersug emellanåt, kan äta vad som helst med socker typ.
  Annars är min senaste craving chai latte 🙂

 36. Har EXAKT samma cravin som din gs som du! Skrämmande likt 🙂
  Och min sambo är samma, kan bli sugen på glass, möjligtvis lakrits, därefter mycket återhållsam med diverse sugsvullande…

  Tror helt och hållet på att man som gravid cravar mycket efter sånt man behöver mer av..
  Under första graviditeten åt jag som vanligt men hade svårt att behålla frukt och grönt (som är det mesta jag äter). Tröttnade tillslut och köpte cheeseburgare av ren hunger och det mådde jag prima av!(?) behövde antagligen fettförråd.. ?

  Under andra graviditeten var jag galet sugen på bär, jordgubbar, och rött mustigt vin. Svårt att tillgodose.. Men tolkade det som typiskt exempel på järnbrist, vilket borde stämma eftersom jag haft konstant järnbrist och haft anemi (blodbrist) under båda mina graviditeter.

  En kompis hade ohygglig cravings på blomjord, där kan man snacka järnbrist..

 37. Så mysigt? att läsa alla cravings kommentarer haha! (Härligt att se att man inte bara har cravings som gravid)
  Åh jag brukar få sjuk cravings för bönor, sill och inlagd gurka. Då brukar det bli bönor till nästan varje måltid, mums.
  Slängde ihop hastigt mosade kikärtor med gräddfil, lite majonäs, finhackad inlagd gurka, en massa färsk dill, en skvätt lime, senapsfrö och salt och peppar igår och det blev riktigt gott!

 38. Jag har läst och hört från många håll att specifika cravings är kroppens sätt att berätta om vad den behöver. Jag får ibland, oftast på kvällen, cravings efter chips. Så att jag mår illa. Inget annat duger utan gör mig bara mer illamående. Med chips och vatten så går det över. Jag vet inte om det är saltet eller kolhydraterna eller kombinationen eller något annat… Annars går jag runt om dagarna och drömmer om nötkött, makrill och gravad lax. Säkert pga protein och kanske oljorna som finns i fisken. För övrigt tänker jag på mat ungefär varenda minut av min vakna tid. Knappt ens överdrivet

 39. Jag kommer gå upp så grymt mycket i vikt denna graviditet (första dessutom)
  1. Cheseballs
  2. Fiskbullar
  3. ravioli på burk
  4. Lax i alla former (dock alltid craving)

 40. Gravid: Is, is, is!!!
  Inte gravid: krämiga ostar, sushi, “ris ala malta”, bragokex med choklad som först varit i frysen, snickers från frysen, spenatblad, pakt, lamm med vitlök!!! Och så kaffe såklart!

 41. Detta kommentarsfält var INTE bra att läsa. Nu har jag cravings för ca 100 olika saker. Hej gymmet i många många timmar!

 42. Citroner och Jordnötssmör. Kan ärligt skiva upp en citron och äta som äpple. Och btw jag är inte gravid…

 43. Gravid;
  – Loka Citron (kunde dricka typ 4 burkar på en natt. .)
  – Köpta köttbullar, pulvermos, köpt brunsås och lingonsylt. Hatar allt halvfabrikat annars.
  -Piggelin, som också är min craving när jag inte är gravid. På BB hade jag svårt att dricka något, barnmorskan tjatade att jag var tvungen dricka. Hon räknade upp alla saker som fanns att dricka. Men direkt hon sa; “Vill du ha en piggelin?” så skrek jag JA! Min man fick förklara att jag älskade glass 😉

  Inte gravid;
  GLASS
  Tacochips
  Blöta (dopp i grytan)

  🙂

 44. Jag har ALLTID craving efter chips, pommes och klyftpotatis. Skulle helst äta det varje dag om det inte vore så onyttigt.

 45. Fritert mat, om det er banan, kylling eller ost har ikke noe å si så lenge det er fritert :p

  Skulle ønske jeg var hekta på noe sunnere, som bær,frukt eller grønnsaker.

 46. Surströmming! Det brukar räcka gott med att få det en gång om året, men två kan funka också. Sen är begäret stillat till nästa sensommar.