Det lider mot vinter

Alltså jag vet att det är lite som att svära i kyrkan att säga att man börjar längta efter och förbereda julen redan i börja av november. Men det gör jag. Direkt efter Allhelgona hänger jag mig fullständigt åt detta. Nä, tomtar och sånt får vänta till i december –  men det vintrig fixet får gärna komma in nu. Några knep för att göra vinterfint utan att det ska bli rena rama julafton på en enda gång kommer här

Införskaffa lite ätbara och eller naturliga dekorationer som röda svenska äpplen och enris i en kruka. Enris är fantastiskt – dels doftar det gott men sedan tycker jag att barren sitter längre än på vanligt granris. Och glöm inte att dekorera med massor av levande ljus!

Satsa på grått som känns varmare och mer ombonat än vitt  – med en liten gnutta rött blir det vintrigt inne (fast inte på julaftonsättet!)

Fläska på med textilier av alla slag…plädar, kuddar, mattor. Och dekorera med ruskor av granris där du på sommaren skulle ställt ängsblommor.

Ssatsa på vita cyklamen eller azaleor istället för somrigare pelargoner.

Kransar av alla slag är förstås lika vackra inne som ute.

Och glöm inte att allting som luktar juligt förstås sätter vinterstämningen på två röda! Hyacinter, saffran, nejlikor i apelsiner..

Ja, det var nog de tips jag hade. Nu ska jag sätta igång att göra vinterfint här hemma!

Fint hemma med vinterns färger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

34 kommentarer på “Det lider mot vinter”

 1. Läste lite för snabbt och uppfattade “dels doftar det gott men sedan tycker jag att BARNEN sitter längre än på vanligt granris.” Började fundera på vad ni har för traditioner egentligen. 🙂

 2. för mig får du svära i kyrkan hur mycket som helst. jag har börjat baka med saffran och snart åker lite härliga ljusslingor upp. vi har dekorerat med ris och annat härligt från skogen och jag älskar mysstämningen allt det här ger!!

 3. Vilka grymma knep, tack för dem!
  Jag brukar inte vara så himla julig av mig, mest för att jag alltid jobbat så mycket och för att jag aldrig firat själva julafton hemma. Julen kräver liksom ro och ledighet, då kommer stöket och myset.

  Men i år har suget kommit! Jag är frilansare nu och har mer tid och nu vill jag pyssla!

 4. Älskar detta tips, även jag börjar längta efter julstämning och detta är toppentips som jag kan anamma här hemma utan att min sambo blir galen på mina julförberedelser 😉

 5. Jag känner mig ensam, vilsen och hopplös. Jag hoppas nån orkar läsa och ge mig nåt svar på det jag undrar.

  För två månader sen blev min sambo sen 6 år tillbaka våldsam, och vi har två gemensamma barn. Han förnekar detta och vi ska separera, vi bor just nu växelvis i vårt hem och delar tiden med barnen.

  Jag är i stor sorg chock och flera dilemman då jag dels är sjukt orolig över att han förnekar sitt våldsamma beteende. Det gör att jag blir orolig att lämna barnen med honom på halva tiden nu när vi ska separera. Men ingen verkar ta mig på allvar. TROTS att han har en tidigare soc anmälan då han vid flera tillfällen när barnen var ca 9 månader också var våldsam mot mig. Detta erkände han dock och var väldigt hjälpsökande och vi separerade och han gick på samtal och fick hjälp med att bättre hantera ilska och impuls (vilket är det som är hans problematik, dålig impulskontroll, svårt att hantera känslor/ilska, inte “typiska” kvinnomisshandlaren som är manipulativ och slår helt från ingenstans, för att jag lagat fel mat typ). Men denna gång är det som om folk tror på honom när han förnekar eller att alla säger ja men det är bra att ni separerar och har barnen halva tiden var (som att ingen fattar allvaret i det han gjort och att han inte har “rätt” till barnen bara för att).

  Vad gör jag nu liksom? Delar boende och umgänge 50/50? Vi var på första soc-samtal, och han förnekar och förminskar det han gjorde och skyller mycket på mig. Kommer nån tro mig? Kommer soc hjälpa mig? Eller har jag förlorat mina barn halva tiden nu till nån jag inte kan lita på när han ljuger om sitt våldsamma beteende mot mig? INGEN i vår omgivning har sagt vi fattar ju att du ljuger så sluta ljug till honom, utan alla tror på honom och menar att vi har olika “upplevelser” av vad som hände och varför skulle han inte erkänna nu när han erkände förra gången. Eller mina kompisar som är “bara” mina tror mig men inga gemensamma där är alla enligt mig otroligt fega och säger inget till honom.

  Hade det inte varit för barnen hade jag inte brytt mig då hade jag tänkt fuck you och dragit men nu kan jag inte det. Måste vara kvar med honom, på ett eller annat sätt genom barnen. Han verkar inte lida av detta på något sätt, jobbar, tränar och verkar leva på som vanligt.

  Vad gör jag? Bara accepterar att han aldrig kommer erkänna? Delar umgänge 50/50? Hur ska sorgen efter att missa halva tiden med barnen, eller nån tid över huvudtaget, när jag inte VALT detta, när jag endast gjorde det jag var tvungen, kunna bli mindre?

  1. Polisanmäl och spring fort som fan därifrån och skaffa eget boende och besöksförbud annars blir det mycket värre!

  2. A, mitt svar hamnade på något annat ställe av någon anledning. Kika lite längre upp. Kram på dig!

 6. Skönt att nån mer är på gång, imorse spelade jag julmusik på väg till jobbet – äntligen 🙂

 7. Här är en till som älskar att höstpyssla både inne och ute. Kliar verkligen i fingrarna efter att få sätta igång med sysslorna. Här är det tradition att julgranen och julpyntet åker fram inför 1 advent. När vi kommer hem från skyltsöndag blir det glögg, lussekatter, pepparkakor med mögelost och skumtomtar mm. Sedan går vi runt och myser, bakar, lägger in sillar och allt vad man gör en hel månad. När det dock har varit nyårsafton så ska allt snabbt iväg in i förrådet, då vill jag fräscha upp, då är det början av ett helt nytt år och då ska det gamla städad bort

  1. Jag är precis, precis, likadan! Allt ska fram första advent och bort på nyårsdagen. Här hemma inleder vi 1a advents fixet med Lars Vegas trios julskiva, då är det jul på riktigt!

 8. Åh vad mysigt! Får se om vi lyckas få julstämning här i värmen men å andra sidan finns det väl inget annat land än usa som har mer julsaker.
  Kram

 9. Jag längtar så mycket nu 🙂
  Så mysigt med granris och annat inne. Gör så mycket. Ska fixa lite vinterfint hemma idag jag med. Och tänka att snart, snart, snart får man gå all in och släppa lös allt och pynta 😉

 10. åh! älskar detta!! längtar som en dåre efter julen jag med men skäms nästan för att säga det såhär tidigt, haha. men det är ju så mysigt!!!

 11. A,
  Att han förminskar situationen, dina känslor och lägger över en del av skulden på dig ÄR typiskt kvinnomisshandlare. Även om det beror på hans impulsivitet. Det är mycket sunt av dig att separera och det gör mig “glad” att du känner oron inför att lämna barnen hos honom. Jag hoppas verkligen att oron blir obefogad och att barnen kan ha kontakt med sin pappa. Men då måste han arbeta med sig själv. Varför jag blir “glad” är för att jag har en nära som har vunnit i rättegång mot sitt ex men deras barn har varit hos pappan. Nu har barnet, tyvärr, tyvärr, fått utstå misshandel. (Som barnet själv berättat om).

  Har du anmält denna våldsamma handling? Till soc? Till polisen? Anmäl! Var lugn och saklig. Förklara din oro. Att barnen inte får fara illa. Men visa att du är samarbetsvillig, om han är det. Visa att det inte är någon form av häxjakt: visa att han inte har tagit hand om sig själv, att han tagit till våld, att du nu är orolig att hans dåliga impuls kommer drabba barnen, när inte du är där och skyddar. Men du måste anmäla.

  Till era gemensamma vänner/släktingar: fråga dem, om det är okej att vara våldsam? Berätta din upplevelse, som om det drabbade era barn. Hade de då sagt att ni bara upplever situationen på olika sätt? Dessutom, att han nekar nu kanske beror på just det, att han en gång har erkänt sin våldsamhet. Att han redan har en anmälan.

  Hoppas hela er familj får den hjälp ni behöver.

  Stor kram på dig!

  1. Åh tack! Tack verkligen. Jag har anmält till soc och det pågår en utredning, ska anmäla till polisen nu i veckan också. Men det är väntan under tiden, innan jag fått hjälp som dödar mig. Att växelbo i lägenheten som vi har tillsammans när jag egentligen bara vill att han flyttar så jag och barnen kan bo kvar, just för att det är han som orsakat situationen som råder genom att bli våldsam.

   Har försökt säga så som du beskriver till de gemensamma vännerna/familjerna men de säger att eftersom han verkligen nekar och säger att det inte gått till så och de faktiskt inte varit med vet de inte vad de ska tro. Men varför VARFÖR skulle jag hitta på detta? Det är det som jag inte förstår. Det finns ingen vinning i detta för mig.

   När jag försökt komma överens om ett upplägg med honom om barnen som jag kan känna mig trygg med så säger han att han inte kommer gå med på nåt annat än 50/50 och vill ha dem 3-4 dagar i sträck (barnen är endast 2 år) och jag tror verkligen inte det vore den bästa lösningen, just för att han varit våldsam och har en problematik som han dessutom nu förnekar men också för att barnen är väldigt små.

   Känner mig bara så himla ensam och vet inte vad jag ska ta mig till för att ordna ett boende åt mig och barnen samt få honom att förstå varför jag har en oro, när han absolut inte tycker han gjort nåt fel, speciellt mot barnen (det ska även tilläggas att han för några veckor sen även hotade ett av barnen genom att säga att han skulle trycka en strumpa i munnen på henne om hon inte slutade skrika).

 12. Instämmer! Grön mossa, granris och stjärnanis pryder kök och vardagsrum. Några diskreta ljusfat har fått komma ner från vinden. Och i en låda nära mig ligger några små dekorationer att ta fram och klappa lite och kanske smyga in i någon kruka…

 13. Tycker du gör det jättefint och vintermysigt, men jag undrar om du har väldigt mycket förvaring för att kunna hålla på och byta textilier och liknande efter säsong?
  Tack för din blogg!

  1. haha, ja det har jag verkligen. Mycket förvaring och ohemult mycket textilier. Tack själv =)

 14. Tycker det är härligt när julen börjar närma sig, men tycker det är så svårt att pynta hemma utan att det blir kitschigt. Ska försöka hålla mig till grankvistar och små, subtila vinterinslag i stället för tomtar.

 15. Oj vad konstigt, gick tillbaka hit för att kolla om jag fått något svar på min kommentar och även se en kommentar där jag svarade på en annans kommentar så är de båda borta :/ Kan det vara en bugg eller nåt? Vet att jag inte skrev något fult så de borde inte ha modererats bort tänker jag