Kokbok för elköket

Jag älskar ju gamla kokböcker och hittar mycket inspiration därifrån. Layouten är ju bara fenomenal. Och de säger så mycket om tiden som förflutit mellan nu och då.

Som dessa böcker. Kokböcker för elköket. Ja, såklart. För innan lagade man mat på vedspisen så det där med el var väl inte helt lätt.

Eller den här gamla godingen från 1928.

Med många lite oväntade ingredienser och moment. “Tvättat smör”? Väldigt mesig kryddning också. Sällan mer än salt i någon rätt. Eventuellt ett halvt mått vit- krydd- eller svartpeppar. Själva recepten är ofta jättesvåra att följa eftersom de är anpassade efter en vedspis och innehåller begrepp som “en lämplig mängd smör”. Hur mycket det är visste kanske husmödrar förr i tiden men idag är det lite svårare.

Matfotografierna var härligt symmetriskt stylade. Inga salladstrassel och sås-stänk här inte!

Landskapstårtor. Det är ju ett kul koncept! Man kan också se att den här trenden med små vimplar och flaggor i kakor och cupcakes har sisådär 60 år på nacken.

Jag lagar inte så ofta ur dem men sitter desto oftare och bläddrar och fascineras av alla lustiga namn på rätter och egendomliga smakkombinationer…

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 kommentarer på “Kokbok för elköket”

 1. Det bästa med gamla kakböcker kan vara när man föreslår vilka kakor man ska kombinerar för få till det bästa kafferepet beroende på vilken årstid. 🙂

 2. Som funkisköksfantast är jag mycket förtjust i de där stilrena kök- och bakböckerna för elspisar. Mamma har lämnat flera efter sig till min glädje.

 3. När man gör egen smör så kan man vara lite slarvig om man vill använda det snart, då räcker det med att låta smöret rinner av i en finmaskig sil. Men tvättar man smör under rinnande vatten tills vätskan är helt klar så får smöret längre hållbarhet och smakar bättre. Har man dessutom bara en jordkällare eller ett svalt skafferi så är det ju bra om den färdiga smörkrämen till tårtan kan stå i 1-2 dygn utan att den börjar smakar konstigt eller ändrar konsistens 😉

 4. Ja, så där gör jag också, samlar på gamla kokböcker och läser i dem för nöjes skull. Men ibland använder jag dem också. Ingen i vår familj glömmer när jag fick för mig att jag bara skulle laga 30-talsmat en hel vecka. Det var roligt och mycket var gott (som kåldolmarna som tog hela dagen att göra) och en del inte alls. Chokladsoppa lät ju gott till dessert men det smakade mest vatten och kakao…

 5. Hej, ja underbart med gamla kokböcker! Som du skriver, säger de ofta så mycket om tiden… Skulle allt bra gärna villja veta vilken tårta som ansågs vara Hallands landskapstårta…, är det som vi tror mocka-tårtan? Tack också för en inspirerande blogg – tittar in i stort sett varje dag…

 6. Jag har en kokbok “prinsessornas kokbok” från år 1932 och där står det ju heller inga grader på ugnen eftersom det var vedeldade ugnar då, så “medelgod” värme…

 7. Jag älskar att läsa i Hirams kokböcker. De är fulla av underbara små teckningar och härliga kommentarer.

 8. Jag hittade en husmodersbok på loppis en gång som var från runt 30-40 talet. Där stod det förutom alla recept även andra tips till frun i huset; “håll dig proper, ren och välklädd, mannen ska inte få se någon slashas när han kommer hem. Låt gärna mannen få sitta och varva ner innan middagen med tidningen. Håll undan barnen under denna stund så han inte blir störd av höga ljud etc. Han har ju haft en arbetsam dag och behöver lugn och ro i hemmet”. Så himla kul att läsa, jag ångrar så att jag inte köpte boken.

 9. Tvättat smör syftar på att smöret saltades så hårt för att inte härskna att man fick älta runt det med vatten, så sältan tvättades ur, innan man kunde använda det.
  Jag har någon hyllmeter husmorsböcker från förr jag med! 😉

  1. Och även att man tvättar smöret efter man har kärnat det för att vara säker att få ur all kärnmjölk. Om kärnmjölken är kvar i smöret så härsknar det lättare.

 10. Hemmets kokbok har jag ärvt efter min gammelfarmor. Hon har skrivit i den att hon fått den av sin mamma och sedan har hon övat att skriva sitt namn så fint som möjligt i den. Det känns fantastiskt att känna över bläckskriften och tänka att där möts våra händer, om än med nästan 100 års mellanrum.

 11. Jag samlar också gamla kokböcker! Allra finaste är de handskrivna efter min sedan länge döda farmor, med hennes fina handstil. Men också gamla köpta, vad sägs om mörtbiffar eller “frimurare av sill”?

 12. Åh, vad härligt! Jag skrev för ett par år sedan av min mormors handskrivna kok/bakbok som hon skrev 1931 och framåt. Jag skrev av den för att den skulle bevaras
  eftersom den var sliten och varit med om en brand.
  Där står det god ugnsvärme bla och tvättat smör och jästpulver och pottaska som ingredienser! Tack för en fantastisk blogg!

 13. Ett tips läs Kristina Sandbergs böcker om hemmafrun Maj, helt underbara! Kristina Sandberg har även varit sommarpratare i år.

 14. “God mat i elköket” har jag upphängd på väggen i köket (i en ram utan glas, fäst med klämma så boken går att ta loss om man vill) – tyckte den var så kul! Dels rubriken, men framförallt bilden – mannen får änglavingar när han lagar mat?! Härligt layout och fina färger är det iaf 🙂