Flugsvamparna

En juldekoration jag håller utkik efter på loppisar är små flugsvampar.

Jag undrar om det här var någon grej som alla ungar gjorde i slöjden på 60-talet typ? Känns lite så. Många är lite sneda och kladdigt målade och det är ju oemotståndligt. Någon som kämpat på så gott den kan.

Tycker att svamparna är så söta med små julgransljus i. Jag har dem på hyllan i köket och håller ständigt utkik efter fler.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer på “Flugsvamparna”

 1. Hur är det gjorda? Av vad? Blev lite sugen på egenpyssel. Dessa har jag inte sett nere i södra delen av Sverige

  1. Jag bor i Skåne och där hittar man sådana rätt så ofta på loppisar (jag håller utkik efter julpynt på sommaren, precis som Clara gör). När Erikshjälpen, Pingstkyrkan och Röda Korset tar fram julgrejor i november så finns det alltid små flygsvampsljusstakar bland mycket “skräppynt”, det är bara att rota lite 😉

 2. Jag tror faktiskt att de kan vara ännu äldre, Clara. Själv har jag vuxit upp i Tyskland och sådana små ljusstakar tändes på födelsedagsbordet när vi fyllde år. Farfar och farmor hade likadana på 1930-talet, de tillverkades i Erzgebirge och syns på en hel del kort från den tiden, de måste har varit ganska populära. Jag har inte tagit fram mina än, vi julpyntar den första advent, men de är så söta att man vill ha dem framme året runt…

 3. Vi hade alltid små svampar med ljus i på julbordet. Så många minnen. Hade tänkt att fråga vart du hittat dina. Nu vet jag 🙂 Har hela hösten funderat på hur jag ska få tag på några. Loppisar här kommer jag 🙂

 4. Vad konstigt, varför kom inte hela min kommentar med. Menade inte alls att låta så nedlåtande som det ser ut.
  Det som föll bort är att jag har ärvt min mormors svampsamling. När hon var liten gick hon varje jul till bondkonsum och köpte en svamp. Hon har skrivit år under sina svampar så därför vet jag att hon köpte dem i början på 30-talet. Jag brukar fylla på samlingen när jag hittar på loppisar. Menade att de kommer bli jättepopulära nu när Klara skrivit om dem. Menade inte alls att vara elak.

  1. Spontant kanske svampar inte känns så juligt, men det är väl rätt vanligt att ha lite flugsvampar just? Vi har små i lera i mossan kring adventsljusstaken iaf

 5. Kanske inte hör hit, men jag fastnade för tapeten i bakgrunden. Vi håller på att tapetsera om och jag undrar vad den grå medaljongtapeten heter 🙂

 6. Åh jag såg såna på Myrornas i Linköping. De är supersöta men jag är rädd för brandrisken då de är i trä. Hur tänker du där? 🙂