När Underbara Clara bjuder på julgodis blir det gärna smörkola med halvssalt.

Sött och salt är supergott. Därför firar jag julen med smörig kola som fått salt från havet. Här är mitt bästa recept.

Igår gjorde jag lite olika sorters julgodis. Dels favoriter från min och Annakarins julbok – men jag provade också ett nytt recept jag hittade i Året runt. Det speciella med dessa kolor är att man gör dem på brynt smör, vilket ger en liten annorlunda smak. Och förstås bidrar också flingsaltet.  Här får ni receptet

Smörkola med havssalt

Portioner

ca 50 små kolor

Tid

över 120 minuter inklusive kylning

Ingredienser

  • 200 gr smör

  • 2 dl vispgrädde

  • 1 dl farinsocker

  • 2 dl strösocker

  • 1 dl glykos

  • 1/2 dl vatten

  • 2 tsk havssalt

Gör så här

  • Bryn smöret i en kastrull. Blanda ner vispgrädden och farinsockret. Ställ åt sidan.
  • Koka upp socker, glykos och vatten i en kastrull. Låt koka tills blandningen ändrar färg och mörknar något. Tillsätt gräddblandningen, lite åt gången och rör runt i kastrullen. Koka till den klarar ett kulprov.
  • Häll upp i en form klädd med bakplåtspapper (typ lasagneform 25×30 cm) och strö sedan genast över havssalt.  Låt stelna i rumstemperatur under några timmar. Skär i mindre bitar och förvara svalt.