Julgodis – smörkola med havssalt

När Underbara Clara bjuder på julgodis blir det gärna smörkola med halvssalt.

Sött och salt är supergott. Därför firar jag julen med smörig kola som fått salt från havet. Här är mitt bästa recept.

Igår gjorde jag lite olika sorters julgodis. Dels favoriter från min och Annakarins julbok – men jag provade också ett nytt recept jag hittade i Året runt. Det speciella med dessa kolor är att man gör dem på brynt smör, vilket ger en liten annorlunda smak. Och förstås bidrar också flingsaltet.  Här får ni receptet

Du behöver:

200 gr smör

2 dl vispgrädde

1 dl farinsocker

2 dl strösocker

1 dl glykos

1/2 dl vatten

2 tsk havssalt.

Så här gör du julkolan:

Bryn smöret i en kastrull. Blanda ner vispgrädden och farinsockret. Ställ åt sidan. Koka upp socker, glykos och vatten i en kastrull. Låt koka tills blandningen ändrar färg och mörknar något. Tillsätt gräddblandningen, lite åt gången och rör runt i kastrullen. Koka till den klarar ett kulprov. Häll upp i en form klädd med bakplåtspapper (typ lasagneform 25×30 cm) och strö sedan genast över havssalt.  Låt stelna i rumstemperatur under några timmar. Skär i mindre bitar och förvara svalt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 kommentarer på “Julgodis – smörkola med havssalt”

  1. Yum!! Jeg lagde ingefärkola fra din bok i dag, så gode!!! Har du noen tips til oppbevaring i boksen så de ikke klistrer seg til hverandre etter man har klippet dem i biter? Et lag matpapir mellom hvert lag kola?

    1. Vad roligt =) klipp i bitar och lägg med lite mellanrum i en burk. Bakplåtspapper mellan varje lager håller dem klibbfria. Kram kära du – så glad att du fortfarande läser min blogg efter alla år. God jul

    2. Tusen takk for svar! 🙂 og selvfølgelig leser jeg denne bloggen fremdeles etter alle disse år – den er jo blant de aller fineste jeg vet! Riktig god jul, Clara! 🙂 kram!

  2. Å ja, sälta i kola är ljuvligt! Ett annat tips är att steka bacon riktigt knaprigt och finhacka pyttelitet, och smaksätta kolan med. Låter underligt men är fantastiskt gott!

  3. En undran. Där jag bor (Bolivia) finns inte brunfarin. ( har aldrig sett det någon annanstans än i Sverige) ska jag ta 3 dl vanligt socker då?