NÀr Underbara Clara bjuder pÄ julgodis blir det gÀrna smörkola med halvssalt.

Sött och salt Ă€r supergott. DĂ€rför firar jag julen med smörig kola som fĂ„tt salt frĂ„n havet. HĂ€r Ă€r mitt bĂ€sta recept.

IgĂ„r gjorde jag lite olika sorters julgodis. Dels favoriter frĂ„n min och Annakarins julbok – men jag provade ocksĂ„ ett nytt recept jag hittade i Året runt. Det speciella med dessa kolor Ă€r att man gör dem pĂ„ brynt smör, vilket ger en liten annorlunda smak. Och förstĂ„s bidrar ocksĂ„ flingsaltet.  HĂ€r fĂ„r ni receptet

Smörkola med havssalt

Portioner

ca 50 smÄ kolor

Tid

över 120 minuter inklusive kylning

Ingredienser

  • 200 gr smör

  • 2 dl vispgrĂ€dde

  • 1 dl farinsocker

  • 2 dl strösocker

  • 1 dl glykos

  • 1/2 dl vatten

  • 2 tsk havssalt

Gör sÄ hÀr

  • Bryn smöret i en kastrull. Blanda ner vispgrĂ€dden och farinsockret. StĂ€ll Ă„t sidan.
  • Koka upp socker, glykos och vatten i en kastrull. LĂ„t koka tills blandningen Ă€ndrar fĂ€rg och mörknar nĂ„got. TillsĂ€tt grĂ€ddblandningen, lite Ă„t gĂ„ngen och rör runt i kastrullen. Koka till den klarar ett kulprov.
  • HĂ€ll upp i en form klĂ€dd med bakplĂ„tspapper (typ lasagneform 25×30 cm) och strö sedan genast över havssalt.  LĂ„t stelna i rumstemperatur under nĂ„gra timmar. SkĂ€r i mindre bitar och förvara svalt.