Fixa Fröken Frimans Stil

Folk brukar fråga vad som inspirerar mig stilmässigt. Ja, det kan jag enkelt svara på. För inte är det trendiga inredningsbloggare eller inredningsmagasin i någon hög utsträckning. Nej, det som verkligen får mitt hjärta att bulta snabbare är en riktigt snygg film eller teveserie. Där en bra scenograf varit i farten. Nu senast i Fröken Frimans krig i SVT.

Stilen från 1900-talets första decennie är så rasande snygg. Finns så mycket att inspireras av ( även om jag ingalunda vill kopiera allt rakt av). Här kommer exempel på sånt jag gillar lite extra och som sätter den där stilen. Och vill ni se fler inspirationstips av det här teveserie-slaget så kolla in detta blogginlägg jag skrivit på samma tema. Kan också tipsa om mycket rolig stilinspiration i årets julkalender – i avsnitten från 10, 20, 30 och 40-talet.

Fröken Frimans kök. Den stil som kanske är lättillgängligast för oss som inte råkar äga en paradvåning på Östermalm. Mörka, murriga tapeter. Ett runt köksbord med en broderad duk. En klassisk fotogenlampa från Karlskronas Lampfabrik. Och tunna spetsgardiner inuti fönsterna. Notera att kökssoffan är mörkbrun – inte vit. (Och murrigt är förövrigt inte längre ett skällsord när man pratar inredning!)

Kolla in detta löjligt snygga ljusa kök. Med grytlappar framför vedspisen och putsade kopparkastruller ovanpå. Koppar har varit ute så länge att det blivit inne igen (men är fortfarande typ gratis på loppis).

Tyvärr ska man vara försiktig med att laga mat i gamla kopparkastruller då de kan ge ifrån sig bly. Men kolla in det vackra smörkruset och spillkummarna.

Stilen under den här tiden (1890-1920 ca) brukar kallas för Jugend eller Art Nouveau. Under den här tiden var det väldigt populärt med exotiska växter  (och oerhört överlastade finrum). Palmer, kaktusar – ja allt grönt och spretigt gillade man. Och just sådana växter hjälper oss som vill återskapa lite av stilen. En äkta matta adderar lyx och förstås tunga, påkostade gardiner och draperier. Den här stilen är det inte många som vågar sig på hemma – men både på Hotell Pigalle i Göteborg och Stora Hotellet i Umeå har de återskapat något liknande. Maffigt och storslaget!

Fru Frimans sommarhus är en romantisk dröm. Notera den vackra boaseringen och den aningens mer rustika och folkloristiska tapeten. Jag tänker lite på Karin och Carl Larssons Sundborn faktiskt.

Runda bord verkade vara grejen på den här tiden. Samt skänkar och låga skåp att ställa allt pjöller på. Stort plus i kanten för vrålsnygga Selma Lagerlöf-frisyren. Skulle lätt sporta denna om jag hade nog långt hår. (Såg för ett tag sedan en tjej med modern Monki-stil som hade en Selma-knut mitt på huvudet. Supercoolt!) Tunna spetstyg hängde ofta för själva rutan och så hade man ett lite tyngre och robustare typ på sidan av. Som dessa vackra broderade paneler.

Ännu mer grönskande växter – maffiga murgrönor och runda bord med exotiska franskantade dukar. Samt fotogenlampor (den ni ser till höger är precis likadan som de jag har här hemma med grön och blå fot). Och så galet snygg nattrock i form av en kimono. Och återigen dessa fina draperier mellan rummen!

Här ser vi exempel på något väldigt snyggt och tidstypiskt – snickerier som har färg istället för att bara vara vita. Engelskt rött eller ockra är ju otroligt vackert! Är lite sugen på att måla snickerierna i min matsal i någon färg faktiskt.

Affären är ju bara så vackert färgsatt. Ljus, med tunna spetsgardiner inuti fönsterna. Även så kallade café-gardiner. Och ser ni – ännu fler spretiga exotiska växter och ananasfrukter som dekoration. Snygga dubbla skomakarlampor är också väldigt tidstypiskt och fint! För att inte tala om de öppna hyllplanen med konsoller som vi ser i så många kök nu för tiden.

Slutligen – kolla in så fint det är med brunröda snickerier och dörrar. Samt mörka pinnstolar och enkla skomakarlampor. Ingen påkostad boasering i detta rum – men att väggen målats i två olika färgfält skapar ändå känslan av en just en sådan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarer på “Fixa Fröken Frimans Stil”

 1. Håller med dig. Bara älskar denna stil. Och serien. Jag har koppar i köket. Underbart vackert. Följer dig. Kram. Inger

 2. Jag såg “Fröken Frimans krig” för andra gången häromdagen och satt med anteckningsblock och vass penna i handen och tryckte på pausknappen med jämna mellanrum. För mig som älskar vintage-klänningar är det inte bara scenografin som är väldigt inspirerande, även kläderna, så många fantastiska detaljer. En eloge till Ewa Mark!

 3. Jag har alltid älskat Jugend, mest förtjust i slutet av 1800-talet. Det är så vackert, feminimt samtidigt som det är mycket karaktär. Just de där murriga färgerna och tapeterna utan att det blir för tungt. Det är så vackert och ståtligt. Jag önskar såå att jag hade ett hus att inreda, för då hade jag inrett enligt jugend-stilen.

 4. Undras om inte scenografen inspirerats lite av din hemmiljö, Clara!
  Så var det de här kopparkärlen; det är faktiskt så att kopparn i sig är giftig för oss. Gamla kopparkastruller har därför ett tennskikt på insidan.

 5. Jag gillar verkligen den serien! Stilen är fantastisk, både kläder, frisyrer och inredningen! Jag ser att du verkligen har inspirerats av den tidens inredning, det är som att se ditt hem!
  Må gott, ha ett gott slut och ett gott nytt år, tack för alla fina blogginlägg 2015!
  Gunilla

 6. Precis, en helt underbar stil och det jag ser framför mig när jag tänker mig hur jag vill att vår lilla gård ska se ut när vi är klara. Däremot har jag helt missat serien om fröken Friman. Nu har jag nåt att titta ikapp på och inspireras ännu mer! Wihooo!
  God fortsättning!

 7. Å vad rätt du har Clara! Jag hänförs också av tidsepokerna du beskriver. Fantastiska hus, inredningar och förstås kläderna. De sistnämnda säkerligen inte värst bekväma men… Inte undra på att kvinnorna svimmade då de ofta var hårt snörda och inte kunde andas ordentligt… och andningen är ju så viktig! Nåt jag jobbar hårt för att sprida 🙂

 8. Bästa inlägget!!! älskar jugendstilen och inspireras också mest av serier och filmer. Just nu har jag plöjt hela fröken frimans, vilka miljöer….

 9. Jättebra inlägg! Mycket fina bilder med tips. Gamla Madickenfilmer har samma fina stil.

 10. Många av scenerna i Fröken Frimans krig och Julkalendern är inspelade på Skansen (bl.a. Fröken Frimans kök, som är köket i skolhuset, lägenheten i julkalenderavsnittet från 40-talet är järnhandlarbostaden och avsnittet om statarna är inspelat i statarlängan). Så behöver man inspiration rekommenderar jag ett besök! 🙂

 11. Inte för att vara den som är den, men det är väl ingen jugend på dessa bilder? Tycker att det mesta verkar vara i empirstil, och bara lite grönt gör ingen jugendinteriör.

 12. Älskar äldre inredning! Det mesta fick vara vackert och funktionellt inte bara vara till lyst och inget tåla. När vi kollade på serien så sa jag till gubben att en sådan affär vill jag ha! fast inte med mat utan med återbruk och byggnadsvårdsprodukter! (Färg m.m.). Hans svar: Jag vet att du älskar början på 1900-talet.
  Nu till en liten fråga, jag älskar mina fotogenlampor men då miljö och ekologiskt tänkande blivit viktigare och viktigare för oss så vill jag gärna ha en lampolja som är miljövänlig. Vet du om det finns någon på marknaden?
  Kram Carolina

 13. Vilken lycka när jag hittade den här sidan! Jag försöker mig på att skapa Fröken Frimans butik i skala 1:12. Tyvärr så finns ju serien inte kvar på SVT Play längre, så jag får nöja mig med bilder och sidor som denna. Själva butiken är klar och nu håller jag på att samla inredningen.