När ska man göra verklighet av sina drömmar?

Åh att komma hem efter en vecka borta. Med två nya till 80 procent färdiga bokmanus i resväskan. Samt en ny föreläsning, och resten av året upplanerat. Sista dagen gav jag efter och hängav mig åt min barnlängtan eftersom jag visste att vi snart skulle ses igen. Och när jag kom hem igår hade Folke hade lärt sig flera nya ord (tex Apan skriker ) och Bertil var världens gosigaste.

Mitt i allt jobb tog jag och Annakarin oss tiden att fira lite under resan. Att vår bokserie sålts till ytterligare en rad länder och att vi fått så fina förhandrecensioner av vår nya bok som kommer i april. Skriver mer om den snart.

Jag går och grubblar denna vinter. På allt jag vill göra och inte göra. Hur jag vill leva och inte leva. Allt har skakats om. Jag och Jakob går och drömmer om att göra mer och annat. Så nästa vinter bor vi nog utomlands ett tag. Jag vill ha mer äventyr i mitt liv, mer resor och möten. Mer sol. Livet är för kort för att inte våga pröva nya saker.

Har vi tur får vi kanske  åttio varv runt solen under vår livstid. Trettio av dem har redan gått. När ska man göra allvar av sina drömmar om man inte gör det nu?

Plötsligt drömmer jag om någon jag inte träffat på flera år…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

48 kommentarer på “När ska man göra verklighet av sina drömmar?”

 1. Man skall göra verklighet av sina drömmar nu. För det där sedan, sedan när barnen är lite större, sedan när man har lite mera tid, sedan när man inte är så trött, det sedan kanske aldrig kommer.
  Vi har precis flyttat till Japan med våra två små barn och visst har jag hemlängtan ibland och nej allt är inte lätt men jag är ändå så otroligt glad att vi valde äventyret. Här skriver jag om hur det går här borta:

  https://bliforfattare.wordpress.com

  Tack för en bra blogg.

 2. Det är väl i stort sett alltid NU som gäller i fråga om att förverkliga drömmar – vi vet ju inte att vi har en morgondag liksom.

  Men om man lämnar den filosofiska sanningen så är det kanske trösterikt att veta att det kommer så många fler chanser om man inte funnit rätt på sin dröm eller sin ork att genomföra den. Jag har passerat femtio, ungarna är i stort sett flygfärdiga och verkar ganska okej funtade – och nu kommer vi på allvar igång med både drömmandet och genomförandet:-)

  Kör hårt, det är aldrig för sent:-)

 3. Härligt! Och så sant!
  Välkomna till Afrika, om det råkar vara hit era vägar bär. 🙂 Här finns det både äventyr, människomöten och sol.

 4. Jag har alltid tänkt att drömmarna ska förverkligas någon gång i framtiden. Men, efter att precis ha fått veta att jag inte får ha kvar jobbet, så inser jag än en gång att just precis nu är den rätta tiden.

 5. Låter som en härlig resa!

  Det där med att följa sina drömmar är häftigt men skrämmande. Fast det är ju som det sägs – life begins at the end of the comfort zone. 🙂
  Förhoppningsvis kastar jag tyglarna och rusar fritt framåt i vår.

 6. Klart att ni ska våga pröva nya saker. Så bra att du och din man är överens angående drömmarna.
  Har man man och flera barn, (som jag, som har fem…), och dessutom mannen har inte samma drömmar som jag, så kan det bli svårt att förverkliga dem.
  Då får man liksom finna sig i vardagslunken och göra den så bra det går. Och det går att få vardagen bra också.
  Det var då.
  Var sak har sin tid… och det kommer nya tider.
  Nu är vi skilda, jag är så gammal så jag snart går i pension, och hej och hå så spännande det ska bli. Min tid kommer nu! Jag kan göra precis vad jag vill eller inte vill. Alla vägar är öppna!
  Jag ser framåt och gläds!

 7. Det här ger mig ångest så fort jag tillåter mig själv att tänka på det.. Att jag sitter här o åren går o jag kommer ingen vart.. Väntar fortf på refrängen efter en väldigt lång o tråkig vers.. Snart så, hoppas jag.. Att jag ska få börja leva det liv jag längtar efter, få göra mina drömmar till verklighet.. Om det inte blir i år så vet jag inte hur jag ska orka ärligt talat :/

 8. …two roads diverged in a wood and I, I took the one least traveled by, and that has made all the difference.

  Det är svårt att våga hoppa, veta att det blir rätt och ha förtroende i att följa drömmar och förändra saker. Önskar er lycka till med besluten. Jag tror det blir bra hur det än blir. Kram!

 9. Härligt! Gört! Berätta gärna lite mer hur ni tänker runt det praktiska och ekonomiska! Hur får ni till det? #villockså

 10. Sol, pool och drinkar är inte vad man brukar förknippa Ubderbara Clara med 🙂 Men jag antar att en hemälskande norrlänning också kan vilja kalla andra platser för hemma under en tid. Bloggen blir nog lika spännande att följa vilket val ni än gör – lycka till med planerna!

 11. Jag ttycker det är härligt att höra att ni drömmer om mer och annat. Det behövs inte alltid att det händer direkt, men om ni länge funderar – tänk bara “hur svårt kan det va” och kör. Så som du brukar! Det hår ju bra!

 12. Vad inspirerande att läsa om dina drömmar! Och spännande att ni funderar på att tillbringa en längre tid utomlands nästa vinter. Skulle vara fint att få höra mer om hur ni får det att fungera praktiskt.

 13. blir så glad av detta, man MÅSTE följa drömmar och våga chansa. Annars kommer man ångra sig såå jäkligt!

 14. Jag funderar också mycket fram och tillbaka på hur jag vill leva. Många år har jag tänkt att det hade varit perfekt att bo någon annanstans under den mörkaste tiden. Blir väldigt nedstämd under vintern och de år jag haft förmånen att vara i värme och ljus under januari och februari har jag mått tusen gånger bättre. I år gjorde vi äntligen slag i saken och hyrde ett hus på Bali i två månader under min sista föräldraledighet. Vi kom hem i förrgår och jag kan bara säga att det var ett genidrag. Så fantastiskt vi har haft det. Och trots mina farhågor innan gällande att resa med två små barn gick det hur bra som helst. En fixar ju mer än en tror helt enkelt! Lycka till med era planer. Jag kan bara säga go for it!

 15. Det är så viktigt att förverkliga sina drömmar. Har dina drömmars fokus flyttats från gårdslivet till resande? Jag är sån homie och vill bara vara hemma på hården.Fast saker kan ju ändras 🙂

  1. Åh, nej vi vill definitivt fortsätta med gårdslivet. Behöver bara få vara ute och se världen där emellan =)

 16. Hehe, det är just den sista insikten som gör att jag aldrig har pengar på kontot – men jäklars va kul jag har på vägen 🙂 Helt rätt beslut av er att börja utforska Världen! Grattis till böckerna btw, ni förtjänar verkligen det.

 17. Att göra verklighet av sina drömmar kan man bara göra genom att just fortsätta drömma. Det är just det jag själv håller på med just nu, i både stort och smått. Efter att ha stressat mig halvt utbränd fick jag perspektiv, mitt enda liv är värt mer! Jag säger bara: Just do it!

 18. Håller med flera andra här , vänta inte för länge utan följ
  ditt hjärta och dina / era drömmar ! Man vet aldrig hur framtiden komer att se ut , så har ni möjligheter gör det Nu .Dessutom kommer ni ju att vara mer låsta när barnen börja skolan . Ta vara på friheten så länge det går. Förstår att dina tankar fick extra näring under den här veckan i solen .Jag tror också att kreativiteten påverkas otroligt mycket av ljus och värme, det är inte bara växterna som gillar det ! Det är många konstnärer , författare i alla tider som har sökt sig till soligare platser
  Ville bara tipsa om ceciliafolkesson.se , de har rest till Bali
  med barn och jag hamnade på hennes blogg ( av en slump) när vi förberedde våran ( alldeles för korta ) resan till Bali. Bali är så otroligt vackert och helt enkelt magiskt (och så finns det Yoga överallt ). Det berörde mig när du skrev om möten med människor, komma till ett annat land och få en inblick i den kulturen , det är det som ger mig mest personlig utveckling , lära mig, omvärdera mina egna tankar ( fortfarande trots att jag är äldre) Och för barnen är det nagot som de kommer ha med sig hela livet !

 19. Håller med flera andra här , vänta inte för länge utan följ
  ditt hjärta och dina / era drömmar ! Man vet aldrig hur framtiden kommer att se ut , så har ni möjligheter gör det Nu .Dessutom kommer ni ju vara mer låsta när barnen börjar skolan . Ta vara på friheten så länge det går. Förstår att dina tankar fick extra näring under den här veckan i solen .Jag tror också att kreativiteten påverkas otroligt mycket av ljus och värme, det är inte bara växterna som gillar det ! Det är många konstnärer , författare i alla tider som har sökt sig till soligare platser … Allting flyter på lättare …
  Ville bara tipsa om ceciliafolkesson.se , de har rest till Bali
  med barn och av en slump hamnade jag på hennes blogg när vi förberedde våran ( alldeles för korta ) resan till Bali. Bali är så otroligt vackert och helt enkelt magiskt (och så finns det Yoga överallt ) ! Det berörde mig när du skrev om möten med människor. Att komma till ett annat land och få en inblick i den kulturen , det är det som ger mig mest personlig utveckling , öppna mitt sinne för något nytt, omvärdera mina egna tankar ( fortfarande trots att jag är äldre ) . Så tveka inte och börja planera !

 20. Jag beundrar verkligen människor som följer sina drömmar och vågar ta chanser när de kommer. För ett par år sedan var jag inne i ett sådant flow. Det ena föder det andra. Nu har jag hittat kärleken och den skulle också vilja bo utomlands i perioder…dock finns ett litet barn med sedan tidigare vilket försvårar. Vi kan liksom inte ta med barnet från sin mamma och det är svårt att tänka sig längre perioder utan den lill* hos oss… Vi får hitta andra sätt att utmana livet i boxen helt enkelt 🙂

 21. Så sant och så bra skrivet! Din blogg är bäst och så himla inspirerande! Tack för att du finns och skriver så bra och är så bra på att uttrycka dina kloka tankar!!!!!!

 22. Jag blir dock förvirrad av ditt miljötänk kontra resande. Absolut att man kan resa genomtänkt då och då, men att flyga utomlands är ju verkligen en stor miljöbov och något vi alla borde minska ner rejält! Det är ingen mänsklig rättighet att flyga varje år (eller flera ggr per år som många gör). Undrar verkligen över hur du ser på det?

 23. Hej Clara! Jag har läst din blogg i många år, du är alltid en bra källa till inspiration. Men det här med att “när ska jag uppfylla min drömmar om jag inte gör det nu”, jag tror att många med mig kan bli väldigt stressade av det.

  Jag drömmer också nästan varje dag om att göra “något annat” än att sitta på kontor. Men jag har ett fast, bra och ganska välbetalt jobb som jag inte bara kan säga upp mig från hursomhelst. Ni som har den här friheten att vara egen företagare, ni kan ju göra så. Dra iväg några veckor/månader/år. Vi andra som pluggat för att utbilda oss till ett jobb och sen tillslut fått det där efterlängtade fasta jobbet, vi har 25 dagar per år som ska räcka till allt roligt. Jul, sommarledigt, kanske någon vecka på våren. Resten av året är det arbete som gäller utan möjlighet att bara ta ledigt och dra iväg. Det är ju ytterst få som är så priviligierade som du, även om jag såklart förstår att det ligger mycket hårt arbete bakom. Men vi är många som jobbar och sliter jättehårt utan möjlighet att göra verklighet av alla stora drömmar.

  1. Hej Madeleine!

   Istället för att anklaga Clara för sina drömmar, tror du inte att det kan handla om hur man förvaltar sina privilegier? Vilka val man gör i livet? Nu vet ju jag lika lite om din privatekonomi som du vet om Claras, men rent generellt tänker jag att den som har ett fast, bra och ganska välbetalt jobb sannolikt också har goda möjligheter att spara lite pengar varje månad. Att ta lån och kunna köpa sig en bostad. Att vara trygg med att räkningarna kan betalas varje månad. Att inte få panik för att barnet vuxit ur vinterjackan. Att betala en resa utomlands någon gång då och då. Och faktiskt också: spara pengar för att säga upp sig eller ta tjänstledigt en tid och se världen. Samla mod för att byta jobb. Tänka utanför lådan. Starta företag och testa på att jobba och slita jättehårt som egenföretagare för att undersöka om det ger större möjligheter att uppfylla sina drömmar.

   Men de allra flesta gör inte det. De väljer att stanna kvar som anställda, på det fasta, bra och ganska välbetalda jobbet. Och det är förstås helt i sin ordning. Men det handlar inte om att man saknar möjligheter att göra verklighet av sina drömmar. Det handlar om att man valt något annat istället. Och om det valet krockar med de drömmar du skulle vilja förverkliga så är det ditt ansvar.
   Inte Claras.

  2. Men va?.. Det här var nog en av de konstigaste och mest orimliga kommentarerna jag sett. Så Clara ska inte skriva om saker som ev kan stressa vissa? Eller vad var egentligen poängen med din kommentar?

   Jag tycker: Clara, fortsätt skriv om det DU vill skriva om på DIN blogg!

  3. Ibland tycker jag att kommentarerna i Claras blogg hugger väldigt fort på varandra. Varför är ni så hårda mot Madeleine, som jag tolkar det filosoferar/problematiserar kring att följa sina drömmar? Det jag läser in i Ms text är att Madeleine möjligtvis kanske vill göra sAmma sak, för visst har de flesta av oss svårt att bara dra. Madeleine skriver ju också att Clara jobbat hårt för detta.

   Varför ska detta utmynna i en kommentar om eget ansvar (dessutom med hård ton och hårt avslut) och ordval som att Madeleine “anklagar” Clara. Trist sätt att se, kommentera och möta människor. Väldigt föreläsande.

 24. Det är berikande att följa sina drömmar. Vem vill inte göra det, istället för att fega och aldrig våga ta steget? Ibland tror jag också det kan vara värt att minnas att drömmar behöver inte vara det som vi kanske först tänker på – att ha mycket pengar, fritid, vackert hem, fin familj, utlandsresor, beundran osv. Kanske “köper” vi allt för lätt de här “standard-drömmarna” utan att reflektera över om de faktiskt är våra egna. För ett tag sedan råkade jag höra tre sjuksköterskor i pensionsåldern samtala med varandra i ett omklädningsrum. Om stort och smått, familj, resor och så vidare. Men något de ständigt återkom till var sina jobb. Och att åtminstone två av dem faktiskt VILLE fortsätta jobba ett år till efter 65. Det lät inte som om det var av ekonomiskt nödtvång eller så. Utan mest att de helt enkelt kände för att fortsätta ett år till. Då skulle man lätt kunna tänka: “men herregud, gå i pension, ta all denna fritid som erbjuds er och res, umgås med barn och barnbarn, skriv, gör allt det där som är de gängse drömmarna”. Men det jag kände var snarare beundran, och att jag avundades dem. Och mest av allt kände jag tacksamhet. För vad skulle vi göra utan såna som dom? Vad skulle vi ta oss till om de inte fanns, alla dessa fantastiska människor med drömmar om att ta hand om barn och gamla, engagera sig politiskt, upprätthålla våra lagar, underhålla våra vägar, ta hand om vårt kulturarv eller vad det nu kan vara – vardagsdrömmar oftast utan så mycket erkännande, pengar, resor eller materiella belöningar att visa upp i slutänden. Vet inte riktigt vad jag ville säga med det här inlägget. Det är naturligtvis inget fel med att drömma om utlandsresor, mer fritid, pengar, författarskap eller framgång. Inget fel alls. Men man bör nog rannsaka sig själv för att finna vad som är exakt “min” dröm. Kanske visar det sig att man redan lever den – just nu.

 25. Hej Clara, jag och min sambo drömmer också om att flytta utomlands några månader, så spännande!! Det finns bara ett stor problem: lilla hunden! Vill varken lämna henne eller ta med henne, så vet inte riktigt hur vi alla göra… Hur tänker ni med Melker?

  1. Vi förlitar oss nog på att våra familjer kan hjälpa till och turas om och ha honom några veckor var. Kanske finns det också någon hundägare i din närhet som kan tänka sig att ha henne. Har man redan en hund blir det ju inte så mycket extra jobb med promenaderna osv. Men om du känner att du inte vill lämna hunden är det ju svårare. Du får nog helt enkelt bara fundera vad som du sätter högst. Lycka till <3

 26. Jag kan ibland bli lite stressad när folk pratar om att fånga drömmar och resa iväg, lämna ekorrhjulet, livet är för kort och så vidare. Jag pluggar ju hela dagarna, lägger min tid på att sitta i läsesalar här hemma i Sverige. Men när jag läser det här inlägget och alla kloka kommentarer inser jag att jag tänker fel. Vad jag faktiskt brukar fantisera om på dagarna är, hur konventionellt det än låter, att bilda en egen liten familj. Och mest rationellt för mig om jag vill uppfylla det på ett någorlunda smidigt sätt är ju faktiskt att avsluta sista halvåret på min femåriga utbildning och skaffa en försörjning och bostad.

  Eftersom vad jag faktiskt dagdrömmer om är en bra jobb, ett skruttigt hus och en liten familj så är det väl uppfylla mina drömmar jag håller på med, fast det kanske inte ser så drömmigt ut utifrån. Sen drömmer jag om att resa också, men för det behövs pengar och intelligentaste sättet för mig att skaffa pengar är antagligen inte att hoppa av skolan. (sen gillar jag faktiskt min utbildning också)

 27. Hej
  Jag har tagit steget och utbildar mig till bland annat Personlig tränare. Det är min dröm att få hjälpa/motivera/coacha människor att hitta glädjen i rörelse oavsett vad.