En rolig nyhet – Livet på nätet

Nu ska jag berätta någonting roligt som jag är väldigt stolt över. Annakarin och jag går ju ständigt och tänker ut nya idéer och projekt – och en av de saker vi velat göra är att borra djupare i frågor som rör livet på nätet. Eftersom jag är nätprofil och Annakarin internetforskare är detta frågor vi brinner för och vill ska lyftas.

De generationer som nu växer upp gör knappt någon skillnad på det som sker på nätet och det som sker IRL. Idag twittrar vi från förlossningar, instagramar från begravningar och går genom skilsmässan inför facebookvännerna. Och när någon dör sörjs den med minnessidor och med hälsningar på facebooks tidslinje. Vad gör tekniken med oss människor – och vad säger vårt nätbeteende om oss? Om den tid vi lever i?  Ja, sånt är klart spännande att grotta ner sig i.

Så vad gör man då när man har en idé? Jo, man försöker förstås förverkliga den. Jag och Annakarin satte ihop ett programförslag och gick med det till Sveriges Radio. Och de tackade till vår stora glädje ja! Så nu har alltså vårt program blivit verklighet.

Lyssnar gör ni här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

44 kommentarer på “En rolig nyhet – Livet på nätet”

 1. Shit va roligt Clara! Fantastiskt med ett sådant driv och att ta sina idéer på allvar. Fint! Ser så fram emot att höra programmet <3

 2. Vilken fantastiskt bra idé! Och eftersom jag alltid lyssnar på P1 kommer det säkert bli ett nytt favoritprogram.
  Måste även påpeka vilken otroligt bra bild det är på er. Är precis hemkommen från en föreläsning med Genusfotografen, så nu såg jag på den här bilden som ett praktexempel på hur man ska porträttera företagsamma kvinnor!
  Heja dig, du är min förebild.

 3. Kul, grattis! Nu anar jag varför både du och Anna-Karin ställt frågor till oss om vilka gränser vi har för barnen på nätet osv de senaste dagarna… Lite genomskinligt men men, går läsarsvaren till ett bra program så bjussar vi på det… Lycka till!

  1. Tack för grattis – det värmer! Fast den frågeställningen handlade faktiskt inte alls om programmet. Även om det var en smart ide av dig att jag ska göra research med hjälp av mina läsare 😉

 4. Är det inte till och med så att ordet “IRL” inte längre gör skillnad på nät eller inte nät? Även det som sker på nätet är in real life. Man pratar om AFK istället, away from keyboard.

  1. Hej Åsa!

   Så kan man absolut tänka. IRL signalerar en åtskillnad mellan det liv vi lever på nätet och det vi lever “vid sidan av” och att det på något vis skulle finnas en verklig verklighet och någonting annat (virtuellt?). Idag talar vi allt mer ofta om att vi lever ETT liv där delar av livet utspelar sig på nätet, andra vid sidan av och där sådant vi exempelvis gör på nätet får konsekvenser för andra kontexter – och vice versa (naturligtvis!).

   Det är alltid lurigt med terminologin när det gäller datorer och nätet – just för att förändringar kan ske snabbt och dessutom på ett rätt så omvälvande vis. Det finns idag olika ord och förkortningar som vi använder för att försöka prata om det här så nyanserat som möjligt. AFK som du nämner, är ett sådant exempel.

   Annakarin

 5. Men ÅH så sjukt roligt! har själv bloggat i evigheters evigheter snart och älskar sociala medier. Det här får jag inte missa! Grattis och lycka till! Julia

 6. Men yes! Bra ämne, kung med radio, klockrent med P1 och världsbäst duo. Ser fram emot detta.

 7. Hej Clara!
  Först och främst – tack till en otroligt inspirerande blogg! Alltid lika kul att gå in och läsa och titta vad du har för dig och vilka funderingar du har på livet.
  Och vad kul med ert specialprogram! 🙂

  Har bar en liten undring – vad hände med bloggskolan som du drev tillsammans med Trendenser-Frida och Anna-Carin? Kändes som om den snabbt försvannoch sedan har varken den nämnts i din eller Trendensers blogg…
  Det här är absolut ingen kritik utan bara en undran !

  Tycker detta är intressant, då många bloggare och personer i allm’nhet gärna skriver om allt fantastiskt, underbart och fint det är med om men när något går fel, eller liknande (obs påstår ej att bloggskolan gick fel) så nämns det knappt! Tänker att det är ju viktigt att också inse misstag och att livet inte alltid är full fin flärd!

  Hoppas du inte misstolkar mig, detta var verkligen inget påhopp utan bara en tanke kring vad som hände med ert koncept bloggskolan! 🙂

  Kram!

  1. Hejsan! Visst var det roligt med Bloggskolan – men efter två år uppe började den kännas daterad. Tex fanns inte ens instagram när vi först lanserade bloggskolan – så många uppdateringar skulle behöva göras för att den fortfarande skulle vara en relevant och aktuell produkt för våra köpare. Men eftersom både Frida, jag och Annakarin är kvinnor med många järn i elden kände vi inte riktigt att tiden fanns där för att göra den rättvisa. Tyvärr är det ju så att man ofta tvingas prioritera bort projekt allt eftersom. Inte alltid det val man önskar göra men sånt är livet! Kram

 8. Åh men himmel så roligt Clara och Anna-Karin! Och ett specialprogram på P1 också – mäktigt! Heja heja och grattis! Jag blir så himla inspirerad av er driftighet och förmåga att ta projekt från idé till verklighet! (Och jag ska absolut lyssna, såklart!)

  Ps. Himla snygg bild också! 🙂

 9. Åh vad kul. Grattis till er!
  Var det månne detta du var så exalterad över för lite sedan? Eller kommer det fler nyheter? 😉
  Kram

 10. så spännande! det är både hemskt och fascinerande hur många lever sina hela liv över internet och får stora saker att verka små och små saker att verka stora. hur man generaliserar och romantiserar. som sagt var, spännande ämne!

 11. Men åh! Kul! Viktigt och intressant ämne så det ser jag fram emot höra! Tycker att vi generellt behöver prata mycket mer om dessa saker.

 12. Låter som ett väldigt intressant program! En sak som du inte nämner här i blogginlägget men som jag också tycker är relevant i sammanhanget är vissa bloggar. När vår lille son fick cancer startade jag en blogg för att kunna uppdatera vänner och familj om vad som hände och hur han mådde. Det var väldigt skönt för oss att kunna skriva ner allting och inte behöva upprepa samma information för alla. Och bland våra läsare var det förstås väldigt uppskattat att kunna veta vad som hände just då och hur vår lille pojke mådde utan att tänka på att de frågade för mycket eller vid olämplig tidpunkt. Vi är många cancerföräldrar som har startat bloggar med det här syftet.

 13. Spännande! Säg åt SR att starta en ny säsong husmorsskolan också när du ändå är i svängen!

 14. Fantastiskt!!! Jag är så imponerad av er driftighet och idérikedom. Ser verkligen fram emot att lyssna på programmet.

 15. En väldigt ytlig kommentar kanske. MEN… Din vän Anna-Karin är ta mig fasen den snyggaste kvinnan jag någonsin skådat! OMG!