Äggeri

Att gå ut och hämta ägg på morgonen är lite som att gå på skattjakt. Äntligen har värpandet kommit igång ordentligt och vi får mellan 6-12 ägg om dagen. Imorse hittade jag två ägg som var helt gigantiska. På bilden ser ni vanliga ägg (de små) bredvid de stora äggen.

De var så stora att de inte ens gick att stänga äggkartongen. Som rejäla potatisar. Undrar varför hönsen värper sådana ägg hips vips? Lite charmigt är det även om man verkligen får tänka till när man bakar för att kemin ska stämma…

När hönan Lille Skutt värpte sitt första ägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 kommentarer på “Äggeri”

 1. Så himla härligt att ha ägg från egna höns! Jag längtar tills den dagen då jag och min sambo flyttar ut till landet och kan skaffa egna höns.
  En fråga som inte alls har med inlägget att göra: jag vet att du gillar Satie, och jag undrar ifall du har något tips på din favoritskiva/spellista på Spotify med honom? Jag tycker om Gymnopédie No. 1 väldigt mycket, och skulle vilja höra mer i samma stil. Tack på förhand! 🙂

 2. Jag vet att jag som barn var rädd för att hönorna skulle bli arga på mig när jag tog deras ägg. Redan då förstod jag vilken skatt det var att få ägg från våra egna hönsgård.

 3. Mine høner fikk stoooore egg da de startet å verpe. Kanskje det samme skjer når verpingen starter på nytt om våren?

 4. Det blir lite vajsing ibland 🙂 Det är säkert två gulor i de där bamsingarna, så ta dem om du ska ha äggulor!

 5. Så härligt med egna ägg! Ett tips är att använda vågen när man bakar. Mellanstora ägg väger mellan 53 och 63 gram, men jag räknar alltid med ca. 60 gram. Vi har dvärghöns som ger mindre ägg och gör jag en vanlig paj så höftar jag och tar helt enkelt ett ägg till. Idag blev det dock två rulltårtor för att minska både mängden av ägg och hemmagjort sylt i skafferiet och då vägde jag äggen (med skal) för att ha rätt mängd i smeten.
  På sommaren säljer ni ju en del ägg, men om du har för många just nu så går det bra att frysa in äggvitor/ äggulor eller baka flera tårtbottnar och frysa in. Det är så smidigt att ta fram en färdig tårtbotten om man ska fixa en spontan trädgårdsfika 😉

  Soliga hälsningar norrut (och som så ofta är jag lite avis när jag ser din fina ägghållare)

 6. Haha, känner igen det där med stora ägg – våra ankor får ju det och det kan ställa till det i bakningen. Vanliga äggkartonger funkar inte till dom heller.. Men så goda dom är! Det är en sådan lyx att ha egna ägg!

 7. Jag gillar verkligen din blogg! Att läsa dina inlägg inspirerar mig och får min ångest att lätta. Du skriver så rakt o enkelt o som det verkar, från hjärtat. Jag vet att du säkert får höra detta ofta o kanske tycker det låter “klyshigt” men jag ville säga det ändå. Tack!

  1. Tack Lisa. Du förstår inte hur glad jag blir av att läsa det. Jag har själv kämpat med ångest under perioder av mitt liv så att jag får lindra din en aning betyder allt för mig. Ta hand om dig <3

 8. Hi, hi, gillar detta 🙂 Med höns som värper ägg som inte passar in i bakreceptet. Kanske har det varit väldigt mycket ljus på sistonde?

 9. Googlade upp att äldre höns lägger större ägg ibland, intressant! Du har väl haft dina hönor ett tag nu. Lylllos dig!!

 10. Så häftigt! Äggen ser även ut som konstverk. Så vackra! Och som någon här tidigare skrev, HOPPAS det kommer kycklingar snart. Jag har i smyg hoppats lite varje gång jag går in på din blogg -för jag minns allt hur söta de var.

  Ha en riktigt härlig påsk!

 11. Hihi, jag kan förstå att det blir lite svårt ibland om man ska baka med dom äggen :). Vi har tyvärr inga egna höns, men vi får äggleverans av en bekant och även där kan det skifta men jag tror inte att det har varit så stor skillnad någon gång. Härliga hönor!!

  Glad påsk och jag ser så himla mycket fram emot att få lyssna på dig på BBCon i sommar 🙂

 12. Det är garanterat dubbelgulor. 🙂 De rensas bort från butikerna. Man får räkna som 2 små ägg. 😀

 13. Hej du Underbara Clara! 🙂 Nu har jag funderat i tysthet länge nog och måste fråga varifrån du fått tag på din fantastiskt vackra ägghållare(?) i gjutjärn? Jag skulle så gärna ha en likadan 😛 kram