Gårdsdrömmar och äggerier

Nu har hönan Lille Skutt börjat värpa. Ganska precis åtta månader gammal. Första ägget kom förra veckan och det är det där lilla ljusrosa ägget längst till vänster. Lite oansenligt och nästan bara hälften i storlek mot Leghornens ägg som ligger bredvid.  Men så fint på något vis. Lille Skutt är hälften Indisk stridshöna och hälften Hedemora och äggen blir således små och rosa.

Det är så spännande med ägg! Jag la två ägg från våra leghorn i äggkläckningsmaskinen för en månad sedan. Äggen kom från en Leghornshöna som befruktats av en Hedemoratupp. Ett av äggen kläcktes förra veckan och ut kom en alldeles gul kyckling. Söt så att man kan dö. Hoppas det visar sig vara en höna så att jag får se vad hon lägger för ägg senare i sommar.

Jag drömmer om många saker med jordbruket och gården. Här är en lista.

– Får eller getter. Får mest för köttet. Getter mest för mjölken. Allihop för att hålla markerna öppna.

– Två kor för mjölk och sällskap

– Några bikupor för bättre pollinering av grödorna och förstås också honung! Gärna ett överskott så att vi kan sälja i gårdsbutiken

– Fler fruktträd och fler bärbuskar på tomten

– 4-5 grisar. Vi hämtade faktiskt hem ett par kultingar i fredags som ska få gå här  ända till jul.

– En häst. En nordsvensk arbetshäst som kan få jobba i jordbruket och som jag kan ta skogsturer på. Det är dock en hopplös dröm eftersom jag är fruktansvärt allergisk mot hästar (även om man håller dem i lösdrift).

Sorg i hönshuset

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

41 kommentarer på “Gårdsdrömmar och äggerier”

 1. Hoppas du får allt du drömmer om, allergin till trots 🙂 men om man “känner” dig rätt så jobbar du dig precis dit du vill, du är så härligt målmedveten 🙂

 2. Vi har høns och jag vill så gærna få lite kycklingar, men vet inte om jag vågar. Førstår inte hur jag ska dels upp hønshuset och hønsegården med de små och de gamla? Och hur hittar man en læmplig “amma” nær ingen av mina høns någonsin blir skruk?

 3. Du är vad jag trodde jag ville vara, men när jag inte orka vara så “bondig” är jag så glad att du är och sprider det goda livet med miljö i fokiús.. Heja på dig.. Kram från slötanten..

 4. Det finns en krullhårig hästras som ska vara allergivänlig! Tror den är rätt robust också så den kan nog arbeta en del:)! Minns i te vad den heter just nu men ngn annan kanske vet?

  1. Amerikansk curly är den lockiga. Finns även rysk bajskorv som en del allergiker tål! ( oavsett vill alla hästar vara minst två för att trivas!)

  2. Åh, den ryska bajskorven 😀

   Har också hört om rysk baskijr, men denna låter mer spännande!

  3. Nygravid, extremt trött och illamående så skrattar jag nu för första gången på veckor. Rysk bajskorv, haha!

  4. Ja, rysk bajskorv är till skillnad från svensk bajskorv mycket mer allergivänlig! 🙂

 5. Vad mysigt det låter med allt! Och det verkar sååå himla mysigt med hönor, ägg och kycklingar! Önskar att man kunde få göra ett ‘studiebesök’ på eran gård:) Men i brist på annat så nöjer jag mig med att njuta av din underbara blogg, och tackar dig för att du skriver om ditt vardagsliv!

 6. Drömmar är härligt! Får också! 🙂

  vad gäller bin, så kika på det här med topplistkupor. Naturligare bbihållningoch mindre arbetsinsats. Jag ska själv gå en kurs snart, och tror att det ska bli riktigt spännande!

 7. Spännande att drömma. Fruktträd och bärbuskar tycker jag att ni ska förverkliga bums, för det är verkligen något av det mest “lättskötta” och “givande” vi har i vår trädgård. Kan rekommenderas! Jag växte upp på en liten bondgård och drömmer INTE om häst och kor, pga arbetet och bundenheten….. men ska man vara självförsörjande, så behöver man förstås mjölk.

 8. Jag har skrivit förr angående det där med att mörda ett livs levande djur, som är fullständigt oskyldigt, bara för att slänga upp det på bordet och hugga in på något man tagit livet av. Du har svarat att du tycker att djur är till för att ätas. Då undrar jag varför du inte slaktar Melker och bjuder familjen på en liten festmåltid? Eller varför skaffar du inte ett gäng katter och föder upp dem och slaktar dem när de växt färdigt?

  1. Ja, jag skulle förmodligen äta hund och katt om jag bodde i en kultur där man gjorde det. Vilka djur vi äter är ju kulturellt betingat. I många länder ätet man insekter och här tycker vi att det är äckligt.

  2. Så himla sorgligt att läsa kommentarer som detta. Du som skriver så här och uppenbart är emot att människor äter kött..om du verkligen vill göra skillnad så kan du ju på ett konstruktivt sätt kan du ju börja med den stora industrin. Jag menar, här talar vi om djur som får ett värdigt liv, som mår bra tills det är dags för avslut! Jag önskar att fler vore som Clara och väljer att leva på det här viset både för miljöns, djurens och den egna hälsans skull..

  3. Ett hållbart jordbruk innehåller både djur och växter. Inte minst behöver vi djuren för gödseln. Naturgödsel att jordarna inte ska utarmas. Vi är många köttätare som förordar den småskaliga uppfödningen både för djuren och naturens bästa. Döden är sällan så lugn och smärtfri som man skulle önska varken för djur eller människor. Med tanke på vilka plågor min far fick utstå innan han dog i en lång dödskamp hade han nog lite rätt: Grisar skjuter man i alla fall medan jag ligger här….
   Vore bra om djurskyddsfrågor kom upp oftare på agendan men att dra seriemördarkortet på Clara känns okonstruktivt. Däremot hänger jag på varje dag i veckan när det gäller att stänga “köttfabriker” av dansk typ.

  4. Jag förstår varför A skriver det hen skriver. Jag får också en spontan ledsen känsla i kroppen av att läsa om djur på det här sättet. Jag kan ändå förstå och acceptera att Clara väljer att ha djur på sin gård, slakten täcker ju precis det behov som familjen har (hoppas jag) och kött slängs inte i onödan som tyvärr alltför ofta i den vanliga kötthandeln. Däremot kan jag ändå inte respektera att man sätter sig själv över djuret i en maktposition när man inte behöver, utan för att man vill göra det. Jag anser att skräck och smärta finns både hos djur som hos mig och hos dig, och det håller du säkert också med om. Men skillnaden är att jag blir glad varje gång som jag inser att jag aldrig bidrar till onödigt lidande och dödande av djur, vilket jag tyvärr anser att även detta för med sig. Det handlar väl om hur långt ens medlidande sträcker sig helt enkelt.

   1. Är du säker på att ditt beslut att inte äta kött verkligen är det som orsakar minst onödigt lidande för djur? Vad äter du istället? Äter du ekologiskt närproducerat är maten garanterat gödslad med skiten från djur som andra ska äta upp. Andras köttkonsumtion är alltså anledningen till att du kan äta grönt. Köper du inte ekologiskt utan istället importerade grönsaker har de besprutats med miljögifter som skadar insekter och fåglar och dessutom fraktats långt vilket är dåligt för miljön och djur. För att inte tala om allt elände konstgödsel ställer till med klimatet. När man håller djur i liten skala håller man jordbruksmarken öppen. Det gynnar den biologiska mångfalden och djurlivet i närheten. Idag är gödsel från djur en bristvara. Att hålla fler djur bara för att gödsla marken är dock inte möjligt då mer djur kräver mer foder som i sin tur odlas på större arealer som kräver mer gödsel osv…

    Jag tycker att det är betydligt bättre att avstå från kött än att köpa konventionellt framställt kött. Men jag köper faktiskt inte att ditt sätt att resonera är att visa “mer” medkänsla för djuren, eftersom ditt ätande går ut över djur i alla fall – även om du inte själv är medveten om det

 9. Fantastiska drömmar. Göder allt mina egna om att en dag ha en liten gård på landet. Men mina drömmar handlar alltid om sommaren, inte om att ha en gård på vintern! 😉 Kram

 10. Härliga drömmer – du är en bit på väg!
  Är du säker på att det är Leghorn du har? Jag trodde att de bara lade vita ägg?

  1. Det finns bruna och vita leghorn. De vita lägger vita ägg och de bruna lägger bruna =)

 11. Jag hoppas alla dina drömmer kommer med tiden . Men du är en bra bit på vägen . Lycka till. Det är så roligt att läsa om dig och kycklingarna med . Och det som händer. På din gård. Du har mycket spännande på gång.

 12. En liten fråga. Hur kan det komma sig att du kör äggen i kläckningsmaskinen och inte har hönsen själva till att ruva? Tänkte att det kanske var för att “blanda upp blodet” lite o undvika inavel men nu när du skrev att du tog ägg från en av era egna höns blev jag konfunderad. Min mormor hade massa höns när jag var barn. Det var så spännande med skruckor som låg o rusade i små trälådor med halm i. Varje dag när det var dags gick man ut o lyfte lite på hönan för o se om där var nån liten kyckling o vips hördes det “pippippip” o en gul liten lurvig sak kikade fram. Så härligt minne. Må gott

  1. Anledningen är att vi vill sälja ägg i höst och då behöver få fram mer hönor som hinner växa på sig och börja värpa tills dess. Men eftersom inga hönor vill ruva hos oss just nu lägger vi äggen i en kläckare för att få fram dem i tid. Våra hönor får också ruva om de vill men just i det här fallet skyndar vi på naturen lite 😉

 13. Hej, mina föräldrar brukar köpa killing av en småskalig, lokal uppfödare för köttets skull som tillagas som lam men har en annan smak som är väldigt god. Det är inte så många svenskar som köper get dock men däremot folk från sydeuropa, bla Spanien och Afrika. Ett tips på väldigt fint kött och kanske en marknad?

 14. Hörde att ett vaccin mot pälsdjursallergi kan finnas om några år. Ett gäng forskare jobbar hårt för att få fram det, utan några finansiärer. Läkemedelsindustrin tjänar så mycket på antihistamin så de har ju inget intresse i att hjälpa till. Men heja duktiga forskare!

 15. Sedan har du ju även alternativet mjölkfår, mjölk, kött och ull i ett! Har du planer även för eventuell ull? Blir det fårsinskaffande hojta gärna till, är alltid ute efter västerbottnisk ull från olika raser jag spinner till lokala garner.

 16. Åh! Kan du inte skriva och visa mer från hönsen, äggen, kycklingarna och äggkläckningsmaskinen!

 17. I flera år har jag läst din blogg och förundrats. Från när jag bodde i lägenhet i stan till idag, då jag och sambon äger en gård på landet och har uppfyllt de flesta av våra drömmar. Vi har idag höns, kaniner, getter, bin, ankor, vaktlar, gäss, kalkoner och (sommar)grisar. Av djuren får vi kött, mjölk, skinn, ägg, honung och sällskap. Och nu i påsk: så vackra fjädrar att ha i riset! Ett stort grönsaksland ska bli till och sen är vi nog i hamn. Eller ja, sambon vill ha arbetshäst och jag vill ha en mjölkko. Att ha funnit det här livet är det bästa som har hänt mig. Det känns som att det aldrig går att tröttna på det här för det är alltid något som händer.

  Så kul att en sån stor bloggare som du lever ett sånt liv också! Det behövs! Har du sett Habblarps Trädgårdar på Facebook? En vän till mig som skriver så fint om sina höns och deras beteenden.

 18. två häst raser som flera allergiker tål: rysk baskirhäst och american curly horse.
  naturligtvis är båda ovanliga och dyra ännu i sverige 🙂