Sju år av maj

I år har vi bott i vårt hus i sju år. Tiden har gått så himla fort och jag trivs verkligen på den här platsen på jorden. Jag tänkte att vi kan titta tillbaka på hur maj har sett ut på bloggen de senaste sju åren

2009 var vårt första år i huset och besökssiffrorna på bloggen rusade när vi flyttade hit ut. Jag sportade enbart vintageklänningar. Denna fann jag för en guldtia. Jackan till kostade också en guldtia. Vi kunde ingenting om att äga ett hem och både huset och trädgården var i ett himla dåligt skick så vi fick börja om från noll. Men oj vilken energi vi hade. Vi renoverade från tidig morgon till sen kväll.

Bloggen hade pyttesmåbilder och jag började precis kunna fota litegrann. Hela huset fick bli Stockholmsvitt invändigt – för att köpa tapeter var inte ekonomiskt möjligt under den här tiden. Trodde det skulle bli så fint med vitt men den här perioden botade mig för gott tror jag. Det kändes så kallt och sterilt i verkligheten.

Jag var ute och krattade i söt klänning och vidrigt fult midjebälte. (Hallå?!!)

2010 var det några rekordvarma dagar i maj. Det här var dagen efter att jag plussat på stickan och vi kände oss lyckliga och nästan busiga som hade världens bästa hemlighet. Jacob hade köpt en gammal motorcykel som han repade upp och premiärturen gick till grannbyn där vi badade i en sjö, drack Trocadero och åt fruktsallad.

Verkar överhuvudtaget ha varit väldigt härligt väder i maj det året för jag badade massor.

2011  i maj var Bertil fyra månader och bloggens besökssiffror fullkomligt exploderade när jag blev mamma.

Började bli aningens bättre på att fota. Under den här tiden hade jag väldigt mycket tid för pyssel, matlagning och hemmafix och var extremt ambitiös med bloggen. Hade ännu inte startat mitt företag men gick omkring och drömde/mardrömde om detta.

Vit som en snö precis som vanligt i maj.

Maj 2012 var väldigt omtumlande. Jag kämpade med mitt nystartade företag, att lära mig hur business funkade och försökte få rätsida på livet samtidigt som jag var hemma med Bertil.

Gick upp mycket i vikt (även om det kanske inte syns precis här), rörde inget på mig, åt ganska kasst och hade en begynnande liten livskris.

Det var också nu vi på riktigt började lära känna Albin och Ulrika och göra saker ihop. Vi turades om att passa våra jämnåriga barn och arbetsbytte på en rad olika sätt. Bland annat hjälpte de oss att trava all ved. Här någonstans fann Jacob och Albin varandra och första tankarna på odlingen föddes

2013 hade Jacob pausat sin sjukgymnastutbildning och läste till yogalärare och var borta i Stockholm var och varannan helg. Jag hängde mycket hemma själv med Bertil och lekte på gården. Minns det som en solig och härlig maj. Företaget började komma igång ordentligt. Hej, liksom det här var ju kul!

Det här året renoverade vi ingenting vill jag minnas. Var fruktansvärt renoveringstrött. Jag gick däremot och drömde om alla jag ville ändra på.

Bertil började bli större och roligare att hänga med. Ligga i tältet och läsa sagor var favoritgrejen i maj. Jag började träna stenhårt den här tiden och byggde upp min kropp då jag ville bli gravid till hösten och vara stark och i form då.

2014 i maj började badrumsrenovering och omgörning av nedervåningen bli klar. Jag blev nykär i vårt hus när vi fick den nya planlösningen, linoljesåpade golv och mönstrade tapeter. Och ett badkar! Det var himmelriket. Dock var jag ganska stressad av allt renoverande och alla beslut eftersom jag blir väldigt velig av att vara med barn.

Äntligen skaffade vi också höns. Nu kändes det här lantlivet allt mer rätt och riktigt. Jacob och Albin hade kickat igång sitt första år som jordbrukare och maj månad var intensiv.

Jag hade Folke i magen, fruktansvärda foglossningar men var på det hela rätt så nöjd och glad för Jacob skulle strax ta sin sjukgymnastexamen och vi skulle äntligen slippa ifrån det jobbiga pendlandet och de långa, oflexibla dagarna.

2015 i maj monterade vi vårt nya växthus. Det kändes helt enormt stort och plötsligt var jordbrukslivet På Riktigt!

Jag var ganska trött och less förra maj. Folke började bli större och mer krävande samtidigt som jag började trappa upp på jobbfronten – en riktigt dålig kombination.

Jag gick och längtade väldigt mycket efter semester den här tiden för ett år sedan. För jag tänkte att det skulle ordna till det där med tröttheten och håglösheten. Men tji fick jag för förra sommaren blev ju riktigt kass på den fronten. Jag blev inte piggare utan snarare  mer uttröttande än jag någonsin kunnat föreställa mig.

Och den här maj, 2016 – håller jag på att återhämta mig från utmattningsdepression och försöker hitta strategier för att göra sommaren fin och härlig och riktigt återhämtande. Det går framåt, men i sakta mak. Jag hoppas att jag maj 2017 är mig själv igen och mår bättre än jag gjort denna vår. Det får bli mitt långsiktiga mål!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 kommentarer på “Sju år av maj”

 1. Vad kul det var att se utveckligen så här samlat!
  Hoppas verkligen att nästa maj ska bli din bästa och att den här maj övergår till en helt okej juni snart 🙂

 2. Vilken fin berättelse och tillbakablick! Önskar att du hittar “balansen” (från en som själv kämpat/kämpar med att INTE gå i väggen). Styrkekram!

 3. Jag har tänkt skriva det här några gånger, men inte riktigt vetat hur jag ska uttrycka mig så det blir rätt, men jag gör ett försök: Räkna inte för hårt med att du ska vara helt i form om ett år bara. Det är inte sagt för att dra ner dig, utan för att jag själv hela tiden blivit besviken när återhämtningen tagit längre tid än jag tyckt varit rimligt. Tror att just mina egna krav/förväntningar på att det är dags att börja må bra och bli “som vanligt”, har gjort att det tagit längre tid. Men trä som växt långsamt brinner sakta – fast tvärtom i det här fallet. Du har ju haft ett högt tempo i många år och 1,5 år kanske inte räcker helt….
  Och även om det är oerhört frustrerande att inte orka det man vill och må så bra som man önskar, så finns det ju faktiskt fördelar med att tvingas ta det lugnare med. Och tvingas värdera vad som är viktigast i livet. Hoppas du får en underbart skön sommar!

 4. Åh vilket fint inlägg!
  Jag har haft så många upp- och nedgångar bara de senaste månaderna och ibland känns det bara hopplöst och jag vet inte hur jag ska ta mig ur det. Men det gör man! Nästan alltid 🙂 Så jag håller tummarna för att du får en riktig hängmattesommar 🙂

 5. Vad roligt att få se en sån här tillbakablick och i samma månad. Tänk vi har aldrig träffats men du känns ändå som en nära vän 🙂 hoppas du återhämtar dig på bästa sätt

 6. Oj så roligt och fint inlägg!
  Jag önskar mig fler månadsinlägg. Drömmen är ett per årets månader.
  Varm kram!

 7. Helt underbar tillbakablick Clara! jag får en liten tår i ögat för jag minns så när jag följt dig och allt du delat med dig av genom åren. Du har inspirerat mig så vansinnigt mycket och det är jag så innerligt tacksam för. Och jag skrattar högt åt det där med “vitmålat”. Vi har ju så vansinnigt vitt här hemma och det har nog botat mig lite också känner jag. Puh för att flytta!

  Jag vill bara ge dig en stor kram och säga “du är så bra och inspirerande”. Skickar massor med pepp, värme och kärlek till dig.

  Kram Maria

 8. Vilket annorlunda, roligt o genomtänkt inlägg. Du lägger ner mycket tid på att variera dig o skapa intressant inlägg. Du är suverän Clara. Var rädd om dig bara. Önskar dig en fin sommar!

 9. Oj vad länge jag har följt din blogg, inser jag nu, du blir lite som en gammal kompis. Fint och roligt och sorgligt inlägg. Ta väl hand om dig finaste fotograf, skribent och livsstilsfilosof!

 10. Vilket fint inlägg! Hoppas verkligen du får må bättre och känna energin komma tillbaka. Tycker själv att det är otroligt tufft vissa dagar (läs idag) med små barn och allt fix. Frustrerande att aldrig kunna slutföra något hemma utan att bli avbruten samtidigt som man vill göra det bästa för sina barn och vara med dem. Det är så skönt att läsa om dina erfarenheter för jag känner igen mig även om jag “bara är föräldraledig” och inte har eget företag som du. Vi är många som hejar på dig!!

 11. Roligt att få ta del av lite “historia”! Har “bara” hängt här i några år 😉 Hoppas du och ni får en fin sommar med mycket återhämtning!

 12. En härlig återblick bortsett från utmattningen! Håller tummarna att det vänder upp. Måste kika in bland mina bilder vad jag själv pysslat med 🙂

 13. Älskar denna typ av inlägg, Clara! Idéer i samma anda:
  Renoveringar före, pågående och efter
  Olika bilder från samma rum.
  Olika bilder från samma rum men över tid. Tex säsongsbetonat, möblemang, färgskalor
  Dina klädstilar (skrattade högt åt din kommentera om det röda bältet)
  Ja, lite sånt helt enkelt.
  Må gott!

 14. Hej Clara, nu var det ett tag sen jag var inne och läste men ville lämna en kommentar och säga att jag tycker att detta var ett otrolig fint inlägg. Roligt med tillbakablickar och du skriver så fint om livets olika vändningar. Tack för det! Ber för att ni ska få en vilsam och glädjefylld sommar. /Hannah

  ps läste nu de andras kommentarer här nedan och blir så glad för att jag känner igen mig i det dem skriver om att du peppar och inspirerat och att det va himla fint att få se tillbakablickarna och minnas gamla inlägg och perioder jag läst. Tack för att du fortsätter att samla en så himla fin och stark grupp kvinnor! Här finns många att inspireras av.