Teveserietips!

Jag är dålig på att se på film men kan sluka hur många serier som helst. Så jag har roat mig med att göra en topplista över de bästa serierna jag vet. Kanske har jag glömt nämna några av mina favoritserier – men de flesta och bästa har jag kommit ihåg! Kanske något för regniga semesterkvällar? De flesta finns att se på Netflix, HBO, Öppet Arkiv eller att ladda ner eller hyra. Jag beskriver inte här vad serierna handlar om – det kan ni snabbt kolla upp på IMDB.com – men jag går verkligen i god för betygen.

Femmor får alla sådana serier som jag tycker är snudd på perfekta. Där karaktärerna stannar kvar hos en för alltid och man sörjer vid seriens slut. Fyror får sådana serier som nääästan uppfyller allt detta. Treor får alla serier som kanske är lite fåniga, otrovärdiga eller har någon annan störande brist men som ändå är klart underhållande, bra och sevärda!  Serier som inte ens är sevärda har jag överhuvudtaget inte brytt mig om att lista här.

Femstjärnigt

The wire

Breaking bad

Mad men

Top of the lake (bara första säsongen)

Twin Peaks

My brilliant friend

Succsession

Skam

Fyrstjärnigt

Big little lies

The affair (bara 2 första säsongerna)

Big Love

True Detective (bara första säsongen)

The Fall

Gilmore Girls

My so called life

Stolthet och fördom

Better caul Saul

Game of thrones

Boardwalk empire

Homeland

Gomorrah

The honourable woman

Den goda viljan

Sopranos

Helt hysteriskt

South park

Narcos

The Crown

Stranger Things

Westworld

Exit

The handmaidens  tale

The office amerikanska versionen

The office engelska versionen

Trestjärnigt

Lost

Glow

Orange is the new black

House of cards

Billions

Narcos

Sons of anarchy

River

Sex and the city

Felicity

Dawsons Creek

Borgen

Mr Robot

Six feet under

Battlestar Gallactica

Freeks and Geeks

Californication

Fröken Frimans krig

Entourage

Ally McBeal

Buffy

True Blood

Divorce

Sabrina (nya Netflixversionen)

Bodyguard

Bonusfamiljen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

97 kommentarer på “Teveserietips!”

 1. Kolla in den norska ungdomsserien Skam (finns på nrk eller på norsk p3 om man också vill ha extramaterial i form av karaktärernas sms och instagram). Beroendeframkallande!

 2. Vi verkar ha liknande seriesmak, här kommer ett tips på en du kanske inte sett. Banshee. Tack för all tid du lägger ner på att göra så bra och varierade inlägg. Ha en fortsatt skön sommar!

 3. Har du sett Veronica Mars? Mitt bästa tips – älskar den! Smart, cool, feministisk, rolig.

 4. ORPHAN BLACK!!!!!!!! Något av det bästa jag sett, många av de ovanstående inkluderade. Helt suveräna skådelspelare och skitbra representation av många utav dem som sällan eller aldrig får synas i TV. GULD VÄRD

  1. Den är rätt rolig också tycker jag Orphan Black och spännande:) Men snäppet bättre tycker jag svenska “Äkta människor” är som ju har lite av samma tema… Sååå himla bra och tänkvärd!! Trist att de inte verksr görs ngn mer säsong bara…

 5. Alltså, bästa serien på länge; Outlander!(!!) S1 finns på netflix, S2 på viaplay och säsong tre ska de snart börja spela in. Älskar miljöerna, karaktärerna och storyn! Det var dock för jobbigt att vänta på nästa säsong så jag har börjat läsa böckerna nu i stället (författaren heter Diana Gabaldon). Så så SÅ himla bra!

  1. Finns på viaplay, ute när den släpps i usa, avsnitt för avsnitt.
   Och ja, outlander är bäst.

 6. Men neej! Six feet under ska vara under 5stjärnigt, alla gånger! Det är den mest geniala och helt underbara tvserie som finns. Jag kan ibland prata om Ruth eller Nate som om det är kompisar jag har på riktigt. Jag är serienörd och Six feet ÄR a work of art! Alla som inte sett!-See!

  1. Håller verkligen med dig! Det bästa jag sett i serieväg någonsin! Så därför undrar jag om du har fler favoriter att dela med dig av? Jag får sån beslutsångest av att välja att jag sällan kommer igång med något…

 7. Av listan att bedöma så delar du och jag smak. Passar därför på att tipsa dig om två serier till som du kanske missat “the Americans” (ryska spioner – varav en spelas av “Felicity” – agerar under cover som amerikansk medelklass i 80-tals -suburbia) och “Bloodline” svettigt, tätt familjedrama (med riktigt riktigt bra skådespeleri) i Key West. Se!

  1. Jag uppskattar också the Americans. OCH jag läste i en skvallerblaska här om veckan att mamman och pappan är ihop på riktigt. Hehe, säger inget om serien men som serie-freak ger det lite extra krydda till upplevelsen 🙂

 8. Brottet! Den danska versionen alltså!
  Och Borgen är också bra (men inte lika som Brottet).
  Girls är ju bra, men det tror jag du sett om jag inte minns fel? Senaste säsongen var sjukt bra i alla fall! Fantastiskt foto!
  Har precis börjat se Stranger Things som jag hört mycket om – superläskig hittills…

 9. Friends! Här hemma är vi friendsifierade… De är härliga karaktärer som stannar kvar hos en, sorgligt när det tar slut så därför ser vi säsongerna om och om igen… nördigt kanske men det ger mycket glädje och skratt!

 10. Jag tipsar gärna om tre riktiga favoriter :
  1. New girl (blir bara bättre och bättre för varje säsong!)
  2. Jane the virgin (underbara färger!)
  3. Unbreakable Kimmy Smith (helt skruvad)

 11. Oj det var många. Ändå tycker jag du saknar några så tipsar om dem i fall du missat.
  -Bron
  -Downton Abby
  -Friends
  -West Wing
  -Studio 60
  -Newsroom
  -SNL (är alltid kul oxh aktuellt men inte klassad som serie)

 12. The Killing, outlander, How I meet your mother och framför allt Suits är några serier du då har framför dig eller så har du missat dem?

 13. Outlander – Femistisk och väldigt bra, trots att beskrivningen kanske verkar annorlunda.

  Strange Things – sommarrys i sitt esse!

  1. Outlander, ja <3<3<3<3 Den bästa nånsin!!! Och böckerna ska vi inte ens börja prata om <3<3

  2. OUTLANDER, ja!
   Herreguuuud! 1700-tal och 40-tal i en och samma serie! Och Jamie – vilken man!;) Dog lite inombords igår när jag såg sista avsnittet av säsong 2, måste ha fler avsnitt snart!:) Bland det bästa jag sett!

  3. Ja, Outlander – älskar verkligen allt med den serien! Tycker den är mycket bättre än trökiga GoT!

 14. Underbart att ha en lista att gå tillbaka till när man är sugen på en ny serie! Jag själv går gärna i god för Barnmorska i East End. Älskar allt, stämningen, kläderna, språket – rubbet!

 15. Själv tycker jag att Game of Thrones är den överlägset bästa och mest briljanta serien nånsin! Breaking Bad gav jag nästan en helt säsong och tyckte den var dötrist. The Wire har jag försökt mig på 2 ggr och samma där.. Så olika det kan vara! Däremot gillar jag också, som många andra nämnt, Downton Abbey och Call the Midwife (Barnmorskan i East End eller vad den nu heter på svenska). Dom är fina, mysiga, gulliga och bra serier, men kanske ingenting som du bara. inte. kan. sluta. kolla! Om du fattar vad jag menar. Har också sett alla säsonger av Friends flera gånger om. Just nu ser jag på Vikings, den är sevärd omän långt ifrån lika briljant som Game of Thrones.

 16. Jag håller med om nästan hela din lista så jag måste fråga: Har du sett The Killing?
  Gissar på nej, för då hade den nog varit på listan. 🙂
  Tips alltså!

 17. Jag hade gett Six feet under en femma…den kan jag fortfarande tänka på ibland. Saknar Vita huset och the Newsroom? Vita huset i de första säsongerna tyckte jag var en fyra, sen blev det lite segt i slutet dock. Weeds gillade jag också, riktigt skruvad. Just nu ser jag igenom Modern Family och skrattar ibland så jag är rädd att jag väcker barnen…En annan serie som jag gillar är den australiensiska McLeods döttrar. Den brukar jag se när jag går på löpbandet

 18. Også ekstremt severdig:

  – Band of Brothers
  – Brideshead revisited (serien fra 1981)
  – Our Friends in the North
  – John Adams

 19. master of none (netflix-serie) är riktigt riktigt bra också. verklig och vettig och charmig!

  ps parks and recreation är fantastisk också: så rolig, fin och human men den finns tyvärr inte på svenska netflix ännu!

 20. Mr Selfridge och fröken Frimans krig!!! Bra handling och underbar miljö i båda dessa serier.

 21. Vi verkar ha samma smak! Maste tipsa om Ray Donovan, sa sjukt bra serie. Liev Schreiber i huvudrollen och resten av casten ar outstanding. Jon Voight lyfter serien med sin karaktar. Vet inte om den ar svar att fa tag pa i sverige eftersom ingen nagonsin tipsar om den. Men den ar fantastisk!

 22. Är jag den enda som tycker att True detective var en enda lång outhärdlig räcka av sexism och manschauvinistisk skit? Är oändligt trött på serier som frossar i kvinnovåld. Ibland undrar jag varför det är så viktigt att porträttera kvinnan som offer, alltid utan att skildra det ur kvinnans perspektiv.
  Tipsar om tre serier som inte fått den uppmärksamhet de förtjänar.
  1 Blechley circle. Brittiska psykologisk deckare om kvinnliga kodknäckare.
  2 Strange empire. Canadensisk vilda västern.
  3 white collar. Intressanta karaktärer löser intelligenta brott. Rolig och underhållande.

  1. Håller fullständigt med. Jag håller med alla som säger att den var välgjord och snyggt filmad och alt det där, men efter ett tag blev den outhärdlig tyckte jag. Ja, den skildrar en sexistisk värld och därför är den (måste vara, allt annat vore lögn) sexistisk, men den har också ett sexistiskt perspektiv i sig själv. Ingen kvinnlig karaktär i TD är något annat än en plot-device.

 23. HELL ON WHEELS!

  Helt fantastisk serie om bygget av den amerikanska järnvägen precis efter det amerikanska inbördeskriget. Det är nordstatare och sydstatare som ska nu stå sida vid sida och skapa detta gigantiska projekt. Frigivna slavar, indianer, nybyggare. Flera av karaktärerna är baserade på verkliga personer. Fantastiska skådespelare och bra manus.
  Min amerikanska kompis och hennes man är lika hooked som jag och min man. Anson Mount har blivit vår nya favoritskådis.
  Älskar denna tid som skildras att leva out law.
  Margot Wallström tipsade om denna serie hos Skavlan.

 24. Saknar Modern Family på listan. En av de bästa komediserierna de senaste åren.

  Kan även tipsa om den brittiska miniserien And Then There Were None (baserat på Agatha Christies roman) från 2015. Den var riktigt bra.

  Även den brittiska serien Broadchurch var riktigt spännande (första säsongen).

 25. Glömde ray donovan! Som någon nämnde under! Bästa seriern! Humor, brott, spänning och sköna karaktärer! Och öven sherlock!

 26. Sherlock ❤
  Annars gillar jag lite dråpliga roliga serier som Ett herrans liv (the Vicar of Dibley), Hart of Dixie, Mord i paradiset och Mysteries of Laura 🙂

 27. Så kul att se vilka serier du gillar och jag måste säga att det är ganska otippat, men roligt!

  Jag sett några utav dem, men de flesta är lite för tunga serier för min smak. Men jag kommer ihåg att jag älskade Felicity när den gick på teve. Åh helt underbart hur hon spelade in band och skickade för att hålla en konversation. Helt underbart 😀

 28. Det som saknades på listan enligt mig är: the killing, parks and recreation, stranger things, bloodline, shameless och sherlock.

  Bara en trea till freaks and geeks? Jag brukar se om den lite då och då, så underbar serie.

 29. Jag har aldrig träffat någon annan som ser en av mina favoriter Elementary!!

  Sen är Buffy en klockren 5:a. Serien är genomtänkt och (var iaf när den kom) nyskapande. Karaktärerna och serien utvecklas och växer. Historierna och det övernaturliga hänger ihop på ett utmärkt sätt (finns säkert luckor och motsägelsefulla grejer om man letar noga för så är det ju med det mesta).

  1. Håller med.
   Elementary, synd att netflix slutat med den.
   Buffy är ju underbar (utom sista säsongen, låtsas att den inte finns).

 30. Ingen som nämnt “The walking dead”. Klar 5:a. Jag gillade inte heller zombiefilm innan o gör det fortfarande inte, men…. karaktärerna är outstanding. De förändras o växer över tid. Djupt beroendeframkallande. Säsong 1-4 finns på Viaplay.

 31. Vill tipsa om Peaky Blinders. Vi verkar ha samma smak i övrigt och jag älskar den, så kanske något för dig med.

 32. Vill tipsa om Riket (av Lars von Trier), eftersom du gillar Twin Peaks – lika skruvat o med konstiga mysterier, men istället för en genomgod agent Cooper har vi en genomond Ernst-Hugo Järegård…
  Vet inte om den finns att streama, men den finns att köpa! 🙂

 33. Serier du borde kolla in som ligger på min topplista är:

  *Bron (alla 3 säsongerna)
  *Downton Abbey
  *Call the midwife
  *Girls
  *This is England ´86/88/90(börja dock med filmen)
  *Mr Selfridge
  *SKAM (finns på NRK)

 34. Måste göra ett tillägg:

  Badehotellet
  Dansk serie som utspelar sig under 20/30-tal på ett badhotell, så himla mysig! Finns på TV4

 35. Ojoj, glömde Brideshead revisited, Queer as Folk och Berlin Alexanderplats…!

 36. Hallå!! Fargo (tv-serien, finns två säsonger) och parks and recreation samtliga säsonger är ett MÅSTE!

 37. Missa för allt i världen inte vår kära Downton Abbey! Och Call the midwife är inte så tokig, den heller. Ett stycke filmatiserad kvinnohistoria, äkta vara. 🙂

 38. Va?! Får Six Feet Under bara en 3:a? Själv tycker jag att det är den bästa serie som någonsin gjorts! Har sett den flera gånger om. Nu blir jag nyfiken, vad tycker du att den saknar som gör att betyget blir så kasst?

 39. Du borde se Indian summers! Väldigt spännande och vacker serie! Fantastiskt fina kläder, miljö och inredning.

 40. Hahaha, älskar att du gillar South Park! <3 Om du får chans någon gång borde du se musikalen Book of mormon, av samma skapare.

 41. Har du inte sett Outlander?
  Den borde absolut vara med här?
  Eller du kanske inte gillar den alls?

 42. Hur har du kunnat missa the good wife? Finns på Netflix och är hur bra som helst. Och hur är californication värd en trea? Det är ju den sämsta och mest innehållslösa serie som någonsin gjorts. Ångrar att jag ens tittade på den. Jag kan också rekommendera två riktigt bra svenska serier nämligen Tjockare än vatten och filmatiseringarna av Maria Langs deckare, finns på SVT resp. TV4 tror jag.

 43. Håller med om mycket på listan! Skulle dock vilja lägga till Happy Valley på den 4-stjärniga listan.

 44. Såg precis hela The Fall.
  Sååå bra!! Hur har alla missat den serien? Jag har redan sett alla på din lista som är femmor, ska nu börja beta av fyrorna…
  🙂