Skinkstek på husmors vis

Skinkstek i ugn recept röbetor i ugn

Skinkstek i ugn känns som en sådan där rejäl husmoderlig rätt. Jag vet inte hur många skinkstekar vi har haft liggande i frysboxen sedan höstslakten förra året. Men nu är vi inne på de sista. Den rätt jag oftast gör av dem är olika former av ugnsstekta skinka. Tricket för att det inte ska bli torrt är låg temperatur och lång tid i ugnen. Här är mitt bästa recept på skinkstek.

Du behöver:

1 1/2 kilo skinkstek

1/2 dl havssalt

3 vitlöksklyftor

4 msk olivolja

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader. Klappa in saltet och krossade vitlöksklyftorna på steken. Lägg skinksteken på ett galler och ringla olivolja över. Skala potatis, rödbetor och morötter och skär i mindre bitar och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och salta. Ugnsstek skinkan i ca 90-120 minuter minuter eller tills innnertemperaturen nått 70 grader.

Placera rotsaksplåten under skinksteken, så att de goda köttsafterna hamnar ovanpå. När steken är färdig – ta ut den och höj temperaturen till 200 grader. Hyvla över lite smör och kör in den i ugnen igen och åt gå i tio minuter så att den får fin färg. Låt sedan steken vila i aluminiumfolie tio minuter innan den skärs upp.

Servera steken med sallad, brunsås eller någon crème fraischebaserad dressing lite beroende vad du är sugen på!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 kommentarer på “Skinkstek på husmors vis”

 1. Skinkstek är då himla enkel, men lite bortglömd mat.
  Ett enkelt knep är att köra den på låg temperatur i lergryta med outspädd äppeljos, ingefära, lök och lite kycklingbuljong. Sila av vätskan och medans den lilla steken vilar en stund så vispar du i grädde och reder såsen, servera med stek och ugnsrostade potäter – hurra, du har vunnit!

  1. HAHA exakt det jag tänkte.. Alltså det år ju inte roligt egentligen men vad mer kan man göra än att skratta.. 🙁

  2. Det bästa för klimatet och den biologiska mångfalden (och alltså djuren) är att vara småskalig bonde och äta sitt eget kött! Äter grisarna med gott samvete och självklart äter jag inte upp min hund. Eftersom jag har hunden som sällskap och grisen som mat.

  3. Bra svarat, Clara. Jag tror också det är det bästa för klimatet och den biologiska mångfalden. Är också övertygad om att ni tar hand om era grisar på bästa sätt.

  4. Annars kan man ju vara vegan och få sin mat producerad på andra sidan jordklotet, på en plats som ska vara både mat och hem till utrotningshotade djur. Förstår inte logisken i att tycka svenskt jordbruk är fel, önskar att jag kunde leva och äta som dig Clara.

 2. Hej Clara,

  Spännande att läsa om era djur. Kan du inte skriva ett inlägg hur ni vinterförvarar all mat? Vi har en extrafrys men den rymmer ju inte en familjs behov direkt.

 3. Jag använder alltid lergryta. Blir automatiskt saftigt, samt att man inte behöver rengöra ugnen så ofta : )

 4. Tänkte också på det (tragi)komiska i rubrikerna efter varandra “Djurkärlek” – “Skinkstek”. Verkar tyvärr svårt att ändra på köttätarnormen.

 5. Jag har 20 år efter alla andra upptäckt stekpåsen som har lergrytans alla fördelar och dessutom inte behöver diskas. Mina stekar har på sistone varit supersaftiga, och såsen gjord med stenskulptur som bas är till och med godare än mammas!

 6. Presis det samme gjør jeg, i stekepose på lav temperatur, max 90 grader, da får man også mye god kraft å lage saus/sås av!!! Gnir steken inn med Provence-krydder og pepper,inget salt, og slår 2ss vann i posen.