Skinkstek i ugn recept röbetor i ugn

Skinkstek i ugn känns som en sådan där rejäl husmoderlig rätt. Jag vet inte hur många skinkstekar vi har haft liggande i frysboxen sedan höstslakten förra året. Men nu är vi inne på de sista. Den rätt jag oftast gör av dem är olika former av ugnsstekta skinka. Tricket för att det inte ska bli torrt är låg temperatur och lång tid i ugnen. Här är mitt bästa recept på skinkstek.

Skinkstek

Portioner

ca 4

Tid

över 120 minuter

Ingredienser

  • 1/2 kilo skinkstek

  • 1/2 dl havssalt

  • 3 vitlöksklyftor

  • 4 msk olivolja

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150 grader. Klappa in saltet och krossade vitlöksklyftorna på steken. Lägg skinksteken på ett galler och ringla olivolja över. Skala potatis, rödbetor och morötter och skär i mindre bitar och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och salta. Ugnsstek skinkan i ca 90-120 minuter minuter eller tills innnertemperaturen nått 70 grader.
  • Placera rotsaksplåten under skinksteken, så att de goda köttsafterna hamnar ovanpå. När steken är färdig – ta ut den och höj temperaturen till 200 grader. Hyvla över lite smör och kör in den i ugnen igen och åt gå i tio minuter så att den får fin färg. Låt sedan steken vila i aluminiumfolie tio minuter innan den skärs upp.
  • Servera steken med sallad, brunsås eller någon crème fraischebaserad dressing lite beroende vad du är sugen på!