Jag kÀnner mig allergisk mot hela den hÀr sjÀlvhjÀlpstrenden. DÀr man kolla sig sjÀlv i spegeln och högt sÀga att man Àr vÀrdefull, klok och vacker. För om man inte kÀnner sig sÄ kan det snarare förstÀrka ens dÄliga mÄende. Det blir ju sÄ förljuget!

DÀremot tror jag pÄ att försöka Àndra pÄ den dÀr inre dialogen. NÀr jag noterar vad andra gör och sedan jÀmför med mig sjÀlv och tolkar allting till min nackdel. Jag gör det dÀr ganska ofta och Àr en oerhört strÀng domare. NÄgra tankar jag jobbar pÄ att förÀndra mitt förhÄllningssÀtt till:

Tanke 1: Hon Àr sÄ ordentlig och jag Àr sÄ slarvig och rörig. Tanke 2: Ja, men hon kanske Àr strukturerad för att hon behöver vara strukturerad? Jag har ju en förmÄga att kunna finna arbetsro i vilket kaos som helst. Anledningen till att jag inte Àr sÄ strukturerad kanske Àr för att jag inte har det behovet utan kan fixa vardagen pÄ volley?

Tanke 1: Han Ă€r sĂ„ duktig pĂ„ att trĂ€na pĂ„ lunchen medan jag bara sitter framför datorn. Tanke 2.: Å andra sidan har jag precis avslutat ett uppdrag som drar in viktiga pengar i företaget. Att göra det var min klokaste prioritering just nu och en kort lunch var Ă€nda sĂ€ttet att hinna fixa det pĂ„.

Tanke 1: Alla verkar ha sÄ mycket energi att trÀffa vÀnner och hitta pÄ roliga projekt. Men jag vill bara ligga i sÀngen och kolla pÄ Gilmore Girls nÀr jag Àr ledig.  Tanke 2: So what? Jag genomför ju utmanande, roliga projekt pÄ mitt jobb.  SÄ att peta naveln och nöta pÄ soffkuddarna Àr precis lagom stimulerande nÀr jag Àr ledig.

Tanke 1: Hon lyckas hĂ„lla sĂ„ rent och prydligt medan mitt hem Ă€r ett kaos. Jag borde verkligen skĂ€rpa mig. Tanke 2: Fast dygnet har ju bara 24 timmar sĂ„ jag fĂ„r ju vĂ€lja mellan att rensa kĂ€llarförrĂ„det eller skriva pĂ„ min nya bok. Förmodligen har hon inte skrivit pĂ„ sin nya bok – och det Ă€r dĂ€rför hon har tid att hĂ„lla rent och prydligt. Och min lediga tid kan jag inte Ă€gna Ă„t att stĂ€da. För jag behöver fĂ„ ligga i sĂ€ngen och se pĂ„ Gilmore Girls. Se föregĂ„ende punkt.

Tanke 1: Jag Àr sÄ misslyckad och klen som har fÄtt en utmattningsdepression. Jag mÄste skÀrpa mig och bli starkare och uthÄlligare. Tanke 2: Fast anledningen till att jag blev utmattad var ju för att jag varit alldeles för stark och uthÄllig alldeles för lÀnge. Och det vore ju vÀldigt misslyckat att fortsÀtta pÄ precis samma sÀtt.

Ja sÄdÀr fortsÀtter det. TvÄ olika tankar om precis samma sak. Varenda negativ tanke försöker jag bemöta med ett logiskt, sansat argument. Jag försöker mamma mig sjÀlv. Klappa mig sjÀlv pÄ kinden och heja pÄ mig sjÀlv istÀllet för att kritisera. Det finns en anledning att livet Àr som det Àr. Och den anledningen Àr inte att jag Àr vÀrdelös, lat eller otillrÀcklig.

Jag skrev en text i vintras om att lÄna Guds blick och se pÄ mÀnniskor med oÀndlig kÀrlek. Jag försöker lÄna Guds blick för att se pÄ mig sjÀlv pÄ samma sÀtt.