• Inlägget är ett annonssamarbete med Kungsörnen •

Mjölvänligare vete

Det finns många saker vi måste tänka på för att få en mer hållbar matproduktion. Det är förstås otroligt viktigt med närodlat och svenska råvaror. Men ett problem som kan uppstå vid för tät odling är att den biologiska mångfalden hotas. Till exempel har bestånden av sånglärkan minskat drastiskt. Stora åkrar tätt ihop gör det svårt för lärkan att landa och hitta mat.

Det fina är att Sveriges ledande mjölproducent Kungsörnen nu ställt om hela sin vetemjölsproduktion och tagit fram ett Vänligare Vete med upp till 20%  mindre klimatpåverkan. Nu lämnar bönderna ytor på åkern osådda, så kallade lärkrutor, där fåglarna kan landa och hitta mat. Det nya odlingssättet innebär också att man använder grön el, ecodriving och klimatvänligare gödsel. Denna omställning är en följd av omfattande forskning och utvecklingsarbete.

Jag tycker att det är otroligt bra och viktigt att en så stor aktör som Kungsörnen numera endast erbjuder Vänligare vete (och såklart också ekologiskt vetemjöl).  Ni kan läsa mer om odlingsmetoden här och ovan se en film om det Mjölvänligare vetet. Och jag kan säga att jag är väldigt glad över att  just Kungsörnen är min samarbetspartner under hösten som kommer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 kommentarer på “Mjölvänligare vete”

  1. Härligt att se att de större aktörerna tar ett större ansvar för hållbarhetsfrågor. Själv köper jag dock bara mjöl från småskaliga producenter. Godare mjöl med mer karaktär som dessutom bidrar till den lokala ekonomin – hållbarare än så blir det inte!

  2. Lärkorna bygger bo på marken – så det handlar inte bara om att hitta mat, utan de måste få en chans att få sina ungar flygfärdiga. Antalet lärkor har minskat drama, men får tack vare lärkrutor en möjlighet att inte dö ut. Detsamma gäller många andra arter som hotas av storskaligt lantbruk.

  3. Texten “INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED KUNGSÖRNEN” syns inte i RSS-flödet så om man läser bloggen genom något RSS-verktyg missar man den infon

  4. Oh vilket bra samarbete. Älskar att stora aktörer förändrar konventionell odling. Och klokt val av dem att använda dig som ambassadör. Ser fram emot att få läsa mer.