Hemma hos Frida

Jag utlovade ju bilder från fler inspirerande hem här på bloggen och först ut är min kompis Frida som bor i samma by som oss (och som dessutom är Bertils förskolefröken  – den bästa tänkbara!).

r036A5671

Frida bor med sin familj i en gammal faktorsbostad som de köpte 2009.

036A9333 Kopia

Vi renoverade med stor respekt för huset och har inte ändrat något i planlösningen eller gjort några stora ingrepp. Min inredningsfilosofi är att ett hus utsida ska överensstämma med insidan. Och vi har försökt bevara allt som bara gått säger Frida.

r.036A7362 Kopia

Jag tycker så mycket om Fridas hem för att det känns så lekfullt och varmt. Överallt gosiga kuddar, plädar och fårskinn och så diverse pyssel och projekt som Frida själv har tillverkat.

036A9158 Kopia

Jag blir också väldigt sugen på att inreda med gult som accentfärg. Himla fint och glatt!

r.036A7550 Kopia

Vacker parkett täcker golven och takhöjden är närmare tre meter. Ljuset är fantastiskt med originalfönster i alla väderstreck. Istället för att kassera fönstren och byta till nya i renoveringen, valde de att restaurera och måla om dem med linoljefärg. Priset blev en bråkdel av vad nya fönster skulle kostat. Och kvalitén i ett gammalt fönster går inte att överträffa.

Fönsterfabrikanterna lämnar tio års garanti på nya fönster, men vad är tio år? Våra fönster har suttit sedan 1937 och är fortfarande lika fina. När någonting säljs som underhållsfritt drar jag öronen åt mig för i regel betyder det att det är omöjligt att underhålla, säger Frida. Och jag kan bara hålla med. Dessutom tror jag att idag är originalfönster någonting som är värdeskapande när man säljer sin bostad. Det känns som att fler och fler förstår att uppskatta kvalitén i gamla fönster gjorda av kärnvirke.

r.036A8454 Kopia

Fast det finns barn i huset är det inte renplockat på prydnadssaker. -Går det sönder så går det sönder säger Frida. Jag använder allt det fina jag har. Inget står oanvänt i skåpen i väntan på fest eller kalas. Jag vill njuta av mina saker i vardagen.

Det här tycker jag för övrigt är en så fin inredninsidé. Att samla småpryttlar på en bricka och göra ett stilleben. Att de står på just en bricka, spegel eller liknande håller ihop det litegrann och ger arrangemanget botten.

r.036A8424 Kopia

Frida är en riktig loppisräv och har kommit över fantastiska fynd genom åren. Det bästa fyndet var när hon kom över fyra gamla Laminettstolar, designade av Yngve Ekström. Nypris är åttatusen kronor styck – men damen som sålde dem ville så gärna bli av med dem att hon fick köpa alla fyra för en hundralapp.

r.036A8146 Kopia

Frida är verkligen estet ut i fingerspetsarna. Och det är alltid så mysigt att bli hitbjuden på fika för det är sådan omsorg i varje detalj. Vackert dukat, upplagt och alltid supergott!

036A7888 Kopia

r.036A8502 Kopia 036A7929 Kopia

– Jag blandar gärna möbler från olika epoker bara de passar ihop färg- och formmässigt. Min stil är inte snobbig på något sätt. Det mesta har jag hittat på loppis. Men jag tycker att det är kul att addera nyinköpta detaljer också. Och då vill jag inte ha designerkopior utan väljer originalet i den mån jag har råd, säger Frida

r036A8173

I trapphuset upp till övervåningen sitter tapeten Eldblomma av Josef Frank.

036A8910 Kopia

Sovrummet på övervåningen har vilsam utsikt över åkrarna som omger huset.

036A8662 Kopia

Överallt i huset sitter färgglada tapeter och barnens lekrum är inget undantag!

r.036A8752 Kopia

Ja ni ser ju själva. Så otroligt fint och inspirerande hem! Tack för att jag fick komma och fotografera.

Ifall ni vill se mer bilder från Fridas hem och vardag så kan ni följa henne på instagram där hon heter @froken.frida

Hemma hos min syster Anna

Hemma hos mig 2027?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

26 kommentarer på “Hemma hos Frida”

 1. Jätteroligt med den här typen av inlägg. Jag följer Frida på instagram och hon har verkligen en jättefint och inspirerande hem. Kul att se det lite mer i helhet. Och måste tillägga att jag instämmer i det du skriver om orginalfönster, så skönt att det finns fler där ute som tycker som jag.

 2. Din blogg blommar ! Så himla mysigt att gå in och mötas av massa inspiration och pepp 🙂 älskar förövrigt dina uppdateringar från Lappland,
  Blir påmind om att jag själv lever här (Porjus) och hur få förunnat det faktiskt är 🙂 heja heja !

 3. Verkligen jättefint och hemtrevligt! Så stora och fina hus det verkar finnas i er by. Det är tjusningen med att bo på ett mindre ställe, tycker jag. Jag bor också på ett mindre ställe i inlandet och njuter av att kunna bo fint!

 4. Verkligen fint, inrett och fotat! Jag älskar vardagsrummet, flera av tapeterna och den ljusa men varma känslan. Hur man på absolut bästa sätt inreder “skandinaviskt” men personligt och ombonat, enligt mig.

 5. Vilket underbart vackert hem!! Så roligt att se hur Frida med familj har det!

 6. Vilket otroligt vackert hem. Förstår att du tycker om det och blir inspirerad. Önskar att vi också kunde bo så och NÅGON gång i livet är ett hus min plan – gärna i samma stil som ditt eller Fridas. Tills dess är funkislägenheten på Gärdet helt ok.

  Du får hälsa Frida så mycket och tacka för att vi fått hälsa på!

 7. Vilket fantastiskt hem! Något man kan drömma om när man kryper ner i sängen på kvällen i sin 18-kvadratare! Fortsätt gärna med sådana här inlägg! 🙂

 8. Vilket vackert hem!

  Ja gult är nog en av de bästa färgerna! (Även om jag försöker att inte ha favoriter.)

  Jag har haft en rätt rejäl orange fas och en blå. Men den gula är nog inte en fas bara ren och skär förälskelse i en färg.

  I Umeå finns det en kvinna som är känd för att vara lila, du kanske har sett henne någon gång Clara, hon har allt i lila, till och med cykeln, hjälmen och håret. Jag befarar att jag är hon om tjugo år fast i gult… hihi.

 9. Åh vad fint! Man blir verkligen inspirerad måste jag säga. Man känner sig själv så tråkig med allt vitt, vitt och någon färgklick här och där ?

 10. Hej Clara!
  Jag skriver till dig för lite tips och råd. Du har alltid så vettiga åsikter och inspirar till att stå på sig – jag läser dina inlägg men uppenbarligen anammar jag inte dina visdomsord. Sedan jag flyttade till Frankrike har jag hamnat i väldiga konfrontationer, helt utan anledning. Att bli skriken på på gatan, att få åsikter slängda till sig utan orsak, är vardag nu. Jag postade nyligen ett inlägg på facebook för att få hjälp med ett problem med vår concierge – med tanke på forumet (franskt) hamnar jag i en korseld av medelålders män som försöker hävda sig och trycka ner mig. Det gör mig förbannad ända in i märgen, precis som de gånger folk konfronterar mig på gatan utan anledning. Just det här med konfrontationer på gatan är vardagsmat här och ingenting som bör tas på för stort allvar – om man inte, som jag, tar åt sig och försöker finna substansen i det. Jag vet att du inte kan hjälpa mig att förstå mig på fransmännen, eller medelåldersmännen för den delen, det är upp till dem vad de pysslar med. Men när jag blir utsatt för det här tar det så hårt på mig och jag vet inte hur jag ska reagera. Jag går därifrån och blir arg i efterhand. Hur bygger man upp självförtroende nog att veta att man har rätt att säga ifrån och försvara sig själv? Var går gränsen mellan att onödig provokation och den när det gått för långt? Hur kan jag, som ung kvinna, ge en mer självsäker bild av mig själv till andra, så att de inte lika enkelt tror att de kan sätta sig på mig på liknande vis?

 11. Tack, vilket inspirerande hem!
  Har själv precis flyttat med min familj och har ett exakt likadant vardagsrum med samma placering av fönster osv. Ny soffa ska skaffas men hittar aldrig någon som känns rätt. Får jag fråga var din vän köpt den och vad modellen heter?
  Det är precis en sådan jag drömmer om.